gskczio Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Witam.Zastanawiam się nad kupnem takich oto świetlówek :lampa_200w_barwa_2700_na_kwitnienie_hps_sodowa (link wygasł)Czy miał już ktoś do czynienia z tym wynalazkiem ?Zastanawiam się jak jest z żywotnością tych świetlówek oraz czy aby na pewno mają przełożenie 1W/100Lm... Interesująca jest również opcja DUAL.. że niby generuje światło o dwóch barwach ? a może jest jakiś przełącznik ?Proszę o opinie na temat tego produktu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadek Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 Miałem taka zarówe w boksie.. tzn nie dokladnie to samo, bo moja miala 125W i byla na wzrost i kwitnienie. Dokladne dane LAMPA / ŻARÓWKA ENERGOOSZCZĘDNA 125W, CFL ELEKTROX (wzrost+kwitn.) -lampa / żarówka energooszczędna 125W / realne zużycie prądu to 85W ! -przeznaczona do uprawy roślin -model: CFL ELEKTROX 125W -barwa: DUAL 2700 / 6500 K (kwitnienie i wzrost) -wmontowany układ zasilający -wymiary: L=37cm, fi=9cm, gwint E40 -uniwersalne zasilanie: 220 do 240V, 50Hz -lampy energooszczędne nie nagrzewają się tak jak HPS i MH, ich zastosowanie oznacza BRAK KŁOPOTÓW ze zbyt wysoką temperaturą ZALETY: - Żarówka nie potrzebuje żadnego dodatkowego układu zasilania - Nie nagrzewa się tak bardzo jak HPS i nie mamy kłopotów ze zbytnią temperaturą -Żywotność i wydajność świetlna jest kilka razy dłuższa niż u lamp HPS - Elektroniczny układ zasilania wmontowany w żarówkę zwiększa jej energooszczędność STOSOWANIE: - Jako jedyne źródło światła 3 do 4 szt na 1 m2 - Jako uzupełniające źródło światła w mniej doświetlonych miejscach zadowolony bylem, pomidorki rosly pieknie, a pobor pradu maly. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slimu Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Mam takie pytanie a jakby była taka lampka np.tylko na wzrost albo tylko na kwitnienie i jakby trzymał tam roślinke od początku do końca to byłoby czy nie bardzo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kay Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Mam takie pytanie a jakby była taka lampka np.tylko na wzrost albo tylko na kwitnienie i jakby trzymał tam roślinke od początku do końca to byłoby czy nie bardzo? byłoby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
afia Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 ja włąśnie też sie zastanawiałem nad tą świetlówką albo 150W HPS'em do boksa o wymiarach 50x50x130 i co będzie lepsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
kay Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Myślę, że HPS jest lepszy, ale świetlówka to świetlówka; nie trzeba balastów, nie grzeje się, nie brzęczy, nie jest za duża. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetdoen Posted December 7, 2009 Share Posted December 7, 2009 Wg mnie hps. Oczywiście z obu stron są plusy. Hps np tańszy, ale świetlówka pewnie mniej grzeje. Jednak ja wolałbym kupić hapeesa Link to comment Share on other sites More sharing options...
milmarc Posted December 8, 2009 Share Posted December 8, 2009 Mialem dokladnie taka sama. Mysle ze lepsze efekty bylyby pod 70w HPS+ 30w swietlowki, ale to tylko moja teoria musze to kiedys przetestowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gskczio Posted December 10, 2009 Author Share Posted December 10, 2009 Właśnie doszła dzisiaj do mnie... Byłem trochę zdziwiony gdy otrzymałem paczkę ( nie podejrzewałem że będzie to świetlówka takich rozmiarów ) Długość około 40 cm Dzisiaj biorę się za montaż do odbłyśnika i lecimy z koksem ;] Póki co postawie pod nią kilka AF'ów i zobaczę jak się spisuje.. oczywiście wszystko opiszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Stanisław Posted December 10, 2009 Share Posted December 10, 2009 hehe fajne są takie CFL'y mało się grzeją dzięki czemu mogą być jak najbliżej roślin 2cm 4cm od krzaka powiem Ci jeszcze że elegancko taki zestaw wygląda z kupnym odbłyśnikiem lub z perforowanej blachy aluminiowej tylko proponuje to wygięto blaszkę która łączy odbłyśnik i oprawkę od razu wywalić i zrobić samemu z jakiegoś grubszego aluminium aby wszystko było bardziej sztywne dzięki temu świetlówka gigancik nie będzie się bujał i będzie zawieszona poziomo pozdro i powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.