Skocz do zawartości
nasiona marihuany i konopi w thc-thc

growshop grower.com.pl

Mity i fakty o zmianie czasowej u odmian fotoperiodycznych na ostatnie dni 11/13 😉

Recommended Posts

Opublikowano

„11/13 na finiszu – jak zrobić żywiczny kop na końcu kwitnienia”.

Yo, growerzy!

Dzisiaj temat, który w internecie budzi więcej spiny niż brak powietrza w namiocie: ostatnie tygodnie kwitnienia i magia 11/13.

Tak, ten artykuł powstał we współpracy ze mną i ChatGPT – ja naprowadzałem, korygowałem, on klepał tekst, razem zrobiliśmy to, kurwa, idealnie, żeby każdy wiedział, co i jak.

1. O co chodzi z tym 11/13?

Na finiszu kwitnienia roślina skupia się na żywicy, trichomach i THC – czyli tym, co nas naprawdę kręci.

Niektórzy growerzy robią tzw. late-night dark period:

zamiast klasycznego 12/12,

11 h światła / 13 h ciemności na ostatnie 7–14 dni.

Dlaczego? Bo roślina myśli: „kurwa, koniec cyklu idzie, trzeba zrobić więcej żywicy, żeby wyglądać zajebiście”, i zaczyna metabolizm wtórny na full.

2. Mity kontra fakty (grower edition)

Mit Fakt

Dłuższa ciemnia = zniszczony plon Roślina już dojrzewa, więc dodatkowa ciemnia nie cofa kwitnienia, a wręcz może dodać turbo do żywicy.

12/12 do samego końca = prawo boskie Minimalne przesunięcie fotoperiody (11/13) działa i jest praktykowane przez doświadczonych growerów.

Więcej ciemności = mniej energii = mniej THC Produkcja THC to metabolizm wtórny – ciemność nie zaszkodzi, a może stymulować trichomy i żywicę.

Zmiana fotoperiody = stres Stopniowa zmiana jest spoko, roślina nie cofa kwitnienia, tylko idzie full w żywicę.

3. Jak zrobić to w praktyce

1. Kiedy: ostatnie 7–14 dni kwitnienia.

2. Światło: 11 h / 13 h.

3. Obserwacja: trichomy jak soczewki – to najlepszy wskaźnik, kiedy zbierać.

4. Uwaga: minimalna zmiana działa najlepiej, nagłe cięcia = stress test kurwa max.

4. Dlaczego działa

Dłuższa ciemnia zwiększa aktywność enzymów produkujących THC i terpeny.

Roślina „czuje koniec” i produkuje więcej żywicy.

Minimalna redukcja światła nie cofa kwitnienia, ale daje metabolizmowi wtórnemu turbo kopa.

5. Podsumowanie (z pedalonem SB)

11/13 na finiszu = bezpieczne, sprawdzone i daje żywiczną moc kurwa, jak SB na scenie.

Mity o zniszczeniu plonu lub obniżeniu THC to internetowe bajki – rośliny to znoszą elegancko.

Obserwuj trichomy i stan roślin – feedback od nich = 100% real info.

Ten artykuł powstał dzięki współpracy Łukasz + ChatGPT – ja naprowadzałem, on klepał, razem dopracowaliśmy w punkt. Pozdro i elo 420👊

• Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
13 godzin temu, Bestia_86 napisał(a):

Mordko zastanawiam się jak by było z automatami 🤔😈😈😈

Czy tego typu akcję miałyby sens.. 😈

Przy Automatach stosuje ostatnio 40-50h ciemni przed samą ścinką. 

W dniu 22.11.2025 o 20:21, kolober napisał(a):

„11/13 na finiszu – jak zrobić żywiczny kop na końcu kwitnienia”.

Yo, growerzy!

Dzisiaj temat, który w internecie budzi więcej spiny niż brak powietrza w namiocie: ostatnie tygodnie kwitnienia i magia 11/13.

Tak, ten artykuł powstał we współpracy ze mną i ChatGPT – ja naprowadzałem, korygowałem, on klepał tekst, razem zrobiliśmy to, kurwa, idealnie, żeby każdy wiedział, co i jak.

1. O co chodzi z tym 11/13?

Na finiszu kwitnienia roślina skupia się na żywicy, trichomach i THC – czyli tym, co nas naprawdę kręci.

Niektórzy growerzy robią tzw. late-night dark period:

zamiast klasycznego 12/12,

11 h światła / 13 h ciemności na ostatnie 7–14 dni.

Dlaczego? Bo roślina myśli: „kurwa, koniec cyklu idzie, trzeba zrobić więcej żywicy, żeby wyglądać zajebiście”, i zaczyna metabolizm wtórny na full.

2. Mity kontra fakty (grower edition)

Mit Fakt

Dłuższa ciemnia = zniszczony plon Roślina już dojrzewa, więc dodatkowa ciemnia nie cofa kwitnienia, a wręcz może dodać turbo do żywicy.

12/12 do samego końca = prawo boskie Minimalne przesunięcie fotoperiody (11/13) działa i jest praktykowane przez doświadczonych growerów.

Więcej ciemności = mniej energii = mniej THC Produkcja THC to metabolizm wtórny – ciemność nie zaszkodzi, a może stymulować trichomy i żywicę.

Zmiana fotoperiody = stres Stopniowa zmiana jest spoko, roślina nie cofa kwitnienia, tylko idzie full w żywicę.

3. Jak zrobić to w praktyce

1. Kiedy: ostatnie 7–14 dni kwitnienia.

2. Światło: 11 h / 13 h.

3. Obserwacja: trichomy jak soczewki – to najlepszy wskaźnik, kiedy zbierać.

4. Uwaga: minimalna zmiana działa najlepiej, nagłe cięcia = stress test kurwa max.

4. Dlaczego działa

Dłuższa ciemnia zwiększa aktywność enzymów produkujących THC i terpeny.

Roślina „czuje koniec” i produkuje więcej żywicy.

Minimalna redukcja światła nie cofa kwitnienia, ale daje metabolizmowi wtórnemu turbo kopa.

5. Podsumowanie (z pedalonem SB)

11/13 na finiszu = bezpieczne, sprawdzone i daje żywiczną moc kurwa, jak SB na scenie.

Mity o zniszczeniu plonu lub obniżeniu THC to internetowe bajki – rośliny to znoszą elegancko.

Obserwuj trichomy i stan roślin – feedback od nich = 100% real info.

Ten artykuł powstał dzięki współpracy Łukasz + ChatGPT – ja naprowadzałem, on klepał, razem dopracowaliśmy w punkt. Pozdro i elo 420👊

A ja dałem na 13/11 zamiast 11/13 buahahaha 😄 później poprawie ten błąd, ale luz ona ma jeszcze 4-5 tyg do całkowitej ciemni. Haha jak zwykle ja na odwrót wszystko robię. 

• Haha 1
Opublikowano
16 godzin temu, Bestia_86 napisał(a):

Mordko zastanawiam się jak by było z automatami 🤔😈😈😈

Czy tego typu akcję miałyby sens.. 😈

Szczerze to nie mam pojęcia jak to się ma do automatów ale poczytać trzeba.😉

Opublikowano
49 minut temu, kolober napisał(a):

Szczerze to nie mam pojęcia jak to się ma do automatów ale poczytać trzeba.😉

Skoro automaty same decydują kiedy brać światło, to więcej ciemni w cyklu kwitnienia chuja da. Fotosyntezy nie oszukasz. Ale ciemnia całkowita na 40-60h max już oszukuje klimat i cały ekosystem! Ja na swojej sezonowej zastosuje też ciemnię na koniec. Automaty się najlepiej rozwijają, jak mają nawet 24/7 lampę Red I blue spec 😉 tak mi się wydaje, ale dużo nauki naraz mi się miesza. 

Opublikowano
Godzinę temu, Bestia_86 napisał(a):

I jak z tą ciemnią? Faktycznie pozytywny efekt? Podczas ciemni jakie masz parametry w boxie? Temperatura i wilgotność?

Ciężko stwierdzić dla mnie ! Serio. Ja to zacząłem stosować na pierwszej "prawdziwej" uprawie. Czyli wszystkie błędy jak w pralce 😉

Ocenie projekt i samą ciemnię jak zbuduje miernik THC, wtedy z nowej uprawy 3 do ciemni 2 bez i testy. 

W ciemni najlepiej 16-18° i 55% z marginesem 5% w górę i dół . To prowokuje masową ochronę i terpeny z żywicą. Ja 2 ostatnie z ciemni to czuję do dziś nawet aromat. To ostatni stres dla rośliny przed samą gilotyną! 

• Upvote 1
Opublikowano

No ja tezach przy tych sezonach lecę z 13noc a 11dzien i też zobaczę ale czytałem o tym sporo i to jest potwierdzone. I faktycznie zwiększa poziom żywicy i THC a mi dwa razy nie trzeba mówić 😉😁💪