Skocz do zawartości
nasiona marihuany thc-thc

seedbay

Recommended Posts

Opublikowano

Witam ludzi zgromadzonych. Jest to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. 

Takie coś przytrafilo się mojemu maleństwu. Zaczęło się od dolnych liścieni ale powoli problem zaczyna także chyba dotyczyć wyższych węzłów. 

Indor Lampa SpierFarmerSF1000

Wilgotność średnio około 60 ale występują wachania

Ziemia doniczkowa pod uprawę pomidorów i bazyli wymieszana z perlitem. Nie nawoziłem jeszcze. Doniczka pojemność 15l więc raczej możemy wykluczyć niedobór składników odrzywczych. Jest to wczesna faza 2gi tydzień.

Nie posiadam profesjonalnego miernika do pomiaru ph ale z zestawu małego chemika dostępnego w każdym ogrodniczym wywnioskowałem że raczej w normie. Raczej bo ręki se nie dam uciąć.

IMG_0574.jpeg

IMG_0573.jpeg

IMG_0571.jpeg

IMG_0572.jpeg

Opublikowano (edytowane)

No nie wróży to dobrze. W pierwszej kolejności sprawdź sobie pH ziemi i wody którą podlewasz. Bez tego to jak wróżenie z fusów. Aktualnie woda w naszych kranach to dramat, albo pH 7 albo 5 a powinna być 6-6,5.

Edytowane przez Stalin
Opublikowano

Po lewej stronie woda która podlewam jak widać PH 7 natomiast gleba lekko zjeżdża w kwaśny odczyn. Przelałem wierzchnią warstwę gleby wodą. Jutro ponowię pomiar jak będzie bez zmian to zastosuje ph+

Ktoś się może zna i wie ile kropli tego specyfiku mam dodać do 10 l wody aby lekko przesunąć ph w stronę zasadową. I ile ml takiego roztworu wlać na 15l ziemi?

IMG_0575.jpeg

IMG_0576.jpeg

Opublikowano

pH plus to lecisz wtedy w górę a masz 7 więc będzie jeszcze więcej a masz mieć 6 więc musisz zastosować pH minus.

Chyba dobrze myślę :default_huh:

Na opakowaniu z preparatu musi być dawkowanie. Ile tego roztworu na ile wody.

Opublikowano

Właśnie woda ma Ph7 a gleba pomiędzy 6 a 5 bardziej 5. Tamta zielona fiolka jak widzisz. Woda jest obojętna więc jak będę nią przelewał to raczej nic się nie zmieni chyba że ew rozcieńczę trochę sole mineralne w glebie. Ph+ powinno zalkalizowac glebę tak jak chce. 

Opublikowano

Jak dla mnie to prędzej trochę kapnęło na roślinę przy podlewaniu i stad te przebarwienia. Nie kombinować tylko obserwować, taka moja rada.

Ziemia tez może być chujowa. Następnym razem kupuj firmową