-
Wpisy na blogu
-
Przez Macky w Blog Konopny Trawka
-
Nowe tematy
-
Nowe posty
-
Przez KushSensei · Opublikowano
Noi mamy około 83 dzień czyli powinieniem zbierać według katalogu sklepu a nie zbieram i zaczynają się problemy.. Wycinałem sobie kulki bo znalazłem kolejne bez żadnego postępu i takie dłuższe łodygi co nie mogły sie utrzymać. I znalazłęm takie białe plamy to musiało być niskie wiec raczej nie od lampy, chyba wiecej nie ma takich. Ale jest tes sporo przy lampie które zaczynają zółknąć. Znów je poukładałem jak sie nimi rusza zwłasza te z tyłu po lewej to fajny zapach sie unosi. Do środka daje takie małe łodygi co widzę potencjał a na boki wielkie topy plus te przerosty co stoją w miejscu. Kolejny problem to zaczeły się listki małe na koncówkach wysuszać i odwijać do góry co jako tako chce pokazać na zdjęciach. Dodatkowo coś co mi przypomina jaja znaczy te nasiona w wielu miejscahc takie coś widzę pod topami chyba głównie na dole i wydaje się być puste. Można je będzie ścinać kawałkami aby po trochu wystawiać je na światło? Te zdjecia dobrych topów były na środku ale zaczełu dotykać lampy wiec poszły na bok. Swoją drogą nie za długo to już? Na start zdjecia z problemami a na koniec podsumowanie z przodu bo zaczynam głupieć co z tym robić? -
Przez Rysiu · Opublikowano
Dość dobrze rozwinięta. Przerzuć to do działu fotorelacji i opisz co i jak. Jaki roślina, nawozy, światło itp. Poprowadź normalną fotorelację. Jeszcze jest czas. Można nasiona za darmo wyrwać. -
Przez Karen-Chan · Opublikowano
Witam, oto aktualizacja. Roślina zaczyna już kwitnąć. Ostatecznie zdecydowałem się ustabilizować pH wapnem magnezowym, co przyniosło pozytywny efekt – kolejny pomiar wykazał bardziej zasadowe środowisko, choć nadal delikatnie kwaśne. Muszę jednak zaopatrzyć się w lepszy sprzęt do pomiaru pH. Jeśli ktoś z Was ma sprawdzoną i niezawodną metodę pomiaru pH w doniczce, będę wdzięczny za radę. Z obserwacji wynika, że może to być niedobór fosforu, ewentualnie potasu. Skłaniam się ku fosforowi, bo – jak widać na zdjęciach – ogonki liściowe mają lekki fioletowy odcień. Dokarmiłem podłoże mączką kostną (20g) oraz podałem nawóz KP Jungle Juice Bloom. Niestety, mimo według mnie odpowiedniego poziomu odżywienia, u rośliny nadal pojawiają się przebarwienia. Usunąłem najmocniej porażone liście i lecimy dalej. Wzrost rzeczywiście nieco zwolnił, ale nie jestem pewien, czy to przez niedobory, czy przez wejście w fazę kwitnienia. Podejrzewam to drugie – widzę to m.in. po tym, że nie muszę już tak często podnosić lampy względem szczytów. Staram się utrzymywać dystans ok. 35 cm. Roślina była dwukrotnie szczytowana. Teraz widzę, że mogłem to zrobić lepiej. To moja pierwsza uprawa – przygotowałem się do niej porządnie, ale wiadomo, że pewnych rzeczy trzeba doświadczyć na własne oczy 😄 Dajcie znać, czy Waszym zdaniem coś jeszcze z tego będzie. Możliwe, że część przebarwień wynika po prostu z cech odmiany. Uprawiam w namiocie 70×70. Wilgotność utrzymuje się na poziomie 40–60%. Ostatnio sporo pada, więc możliwe, że nocami robi się jej trochę za chłodno. Wentylacja chodzi cały czas na niskim poziomie. -
Przez blackfenikslcs · Opublikowano
@Rysiu Dzięki za radę. Właśnie dzisiaj odciąłem te 2 topy, co była na nich pleśń. Wolałem nie ryzykować z swoim specyfikiem, bo dzisiaj znowu parę godzin lało, a się wyprowadzam na dniach do innego miasta i tylko będę raz na tydzień, może co 2 tygodnie na miejscu doglądał, a nie chcę niespodzianek jak przyjadę i tak pleśń.
-
-
Gallery Statistics
Recommended Posts