Skocz do zawartości
nasiona konopi thc-thc

grower

Recommended Posts

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kolober napisał(a):

Te końcówki to chyba od lampy ale głowy nie dam 😅

Najgorzej że oddone są najwięcej od lampy. Może tak od ściany odbija ale dlaczego tylko w jedną?😅

Do regulowania ph wystarczy kwas cytrynowy żeby obniżyć i soda oczyszczona żeby podnieść? Czy coś dedykowanego będę potrzebował? Bo gdzieś o tym regulowaniu w ten sposób wyczytałem. 

Teraz to chyba mniejsze ph niż 6.5?

Edytowane przez krycha13
Opublikowano
38 minut temu, krycha13 napisał(a):

Najgorzej że oddone są najwięcej od lampy. Może tak od ściany odbija ale dlaczego tylko w jedną?😅

Do regulowania ph wystarczy kwas cytrynowy żeby obniżyć i soda oczyszczona żeby podnieść? Czy coś dedykowanego będę potrzebował? Bo gdzieś o tym regulowaniu w ten sposób wyczytałem. 

Teraz to chyba mniejsze ph niż 6.5?

Co do kwasu cytrynowego to tak on obniża ale czy soda podwyższa to nie mam pojęcia i ja ogólnie używam pH minus i pH plus od biobizz i to jest koszt około 20 zł za butelkę. A co do pH w fazie kwitnienia to dawaj bliżej 7 ja teraz daje im roztwór o pH 6,8 a wczoraj robiłem pomiary ranoffu i mają średnio 6,3-6,4 czyli same obniżają i teraz będę lał po 7 dlatego że chcę żeby w glebie miały minimum pH 6,5. I już ci wyjaśniam dlaczego a mianowicie przy wyższym pH czyli ok 6,8 do 7 w fazie kwitnienia o wiele lepiej pozwala to roślinie na lepsze wchłanianie fosforu i potasu. A jak przyjdą ci te mierniki jak chcesz to nagram ci filmik jak je używać i kalibrować chyba że podam ci numer i zadzwonisz na watsapp i pokaże ci na żywo 😉 a i jak chcesz to mogę podać ci kod na trzy darmowe pestki od Royal Queen Seeds i ważny jest do końca sierpnia ale do tego musisz zrobić zakupy. I uprzedzam pytanie ja nie potrzebuję bo na razie mam około 30 pestek i nie będę nic zamawiał a szkoda żeby ten kod się zmarnował.

Tak że jak będziesz miał zamiar coś od nich zamawiać to daj znać a rośliny ogólnie mają ok i ja na razie jechałem do tej pory na ich pestkach. 

Opublikowano
48 minut temu, kolober napisał(a):

Co do kwasu cytrynowego to tak on obniża ale czy soda podwyższa to nie mam pojęcia i ja ogólnie używam pH minus i pH plus od biobizz i to jest koszt około 20 zł za butelkę. A co do pH w fazie kwitnienia to dawaj bliżej 7 ja teraz daje im roztwór o pH 6,8 a wczoraj robiłem pomiary ranoffu i mają średnio 6,3-6,4 czyli same obniżają i teraz będę lał po 7 dlatego że chcę żeby w glebie miały minimum pH 6,5. I już ci wyjaśniam dlaczego a mianowicie przy wyższym pH czyli ok 6,8 do 7 w fazie kwitnienia o wiele lepiej pozwala to roślinie na lepsze wchłanianie fosforu i potasu. A jak przyjdą ci te mierniki jak chcesz to nagram ci filmik jak je używać i kalibrować chyba że podam ci numer i zadzwonisz na watsapp i pokaże ci na żywo 😉 a i jak chcesz to mogę podać ci kod na trzy darmowe pestki od Royal Queen Seeds i ważny jest do końca sierpnia ale do tego musisz zrobić zakupy. I uprzedzam pytanie ja nie potrzebuję bo na razie mam około 30 pestek i nie będę nic zamawiał a szkoda żeby ten kod się zmarnował.

Tak że jak będziesz miał zamiar coś od nich zamawiać to daj znać a rośliny ogólnie mają ok i ja na razie jechałem do tej pory na ich pestkach. 

Sprawdzę pH jakie mam i zrobię test na kwas cytrynowy i sode oczyszczoną. Jak nie zadziała to jeszcze doinwestuje bo szkoda znowu zepsuć. O kalibracji chyba powinna tam być jakaś instrukcja, jak sobie nie poradzę to dam znać. To i tak we wtorek dopiero. Jednak wolałbym raczej filmik żeby łatwo było wrócić do niego. 

Liczę na jakieś pestki za relacje. Jak nie dostane to skorzystam z ich oferty. Na jakiej stronie kupujesz od RQS? Przejrzę ofertę z ciekawości.

Opublikowano
9 godzin temu, krycha13 napisał(a):

Sprawdzę pH jakie mam i zrobię test na kwas cytrynowy i sode oczyszczoną. Jak nie zadziała to jeszcze doinwestuje bo szkoda znowu zepsuć. O kalibracji chyba powinna tam być jakaś instrukcja, jak sobie nie poradzę to dam znać. To i tak we wtorek dopiero. Jednak wolałbym raczej filmik żeby łatwo było wrócić do niego. 

Liczę na jakieś pestki za relacje. Jak nie dostane to skorzystam z ich oferty. Na jakiej stronie kupujesz od RQS? Przejrzę ofertę z ciekawości.

Normalnie na oficjalnej Royal Queen Seeds EU i to tyle. I jak coś to daj znać.

Opublikowano

Znalazłem jakieś instrukcje na yt nt. tego miernika i już sobie poradziłem z kalibracją 🙂

Ogólnie wodę mam 7.1pH ale po dodaniu nawozów spada do 6.6pH. Nie wiem czy na ten moment jest sens coś zmieniać. Podlewać zamierzam za 2-3dni więc trochę czasu mam na ustawienie odpowiedniego pH gdyby coś trzeba było zmieniać 

Jeśli chodzi o sodę oczyszczoną to naprawdę podnosi pH. Pobawiłem się trochę bo mi się spodobało i serio to działa! 

• Upvote 1
Opublikowano

Jak działa to spoko bo po co płacić za coś co masz pod ręką 👍 a co do płynu ja rozrobiłem te saszetki i tak zrobiłem bo tak samo po co kupować co chwila jakieś saszetki albo płyn jak to też działa 😉

17522378174657727207560607600985.jpg

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kolober napisał(a):

Jak działa to spoko bo po co płacić za coś co masz pod ręką 👍 a co do płynu ja rozrobiłem te saszetki i tak zrobiłem bo tak samo po co kupować co chwila jakieś saszetki albo płyn jak to też działa 😉

17522378174657727207560607600985.jpg

A mi zostało tylko 4.00 i 9.18 bo 6.86 przypadkowo wywaliłem łokciem 😐 myślę, że to aż tak bardzo nie będzie przeszkadzało?

Edytowane przez krycha13
Opublikowano
5 godzin temu, krycha13 napisał(a):

A mi zostało tylko 4.00 i 9.18 bo 6.86 przypadkowo wywaliłem łokciem 😐 myślę, że to aż tak bardzo nie będzie przeszkadzało?

Raczej nie powinno bo wydaje mi się że tu chodzi o zakres w jakim działa a do sprawdzenia czy działa poprawnie wystarczy jeden i jak tam będzie różnica o 0,10 to się nie przejmuj to norma. I to też zależy jaka jest temperatura tego roztworu bo to też ma na to wpływ no. pH 9,18 powinno wyjść przy 25stotniach. I ja będzie różnica o pół stopnia to już będzie trochę inaczej pokazywać tak że bierz na to poprawkę a niewielkie różnice się nie liczą 👍

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dzień 67:

Nie wiem czy coś zmieniać czy zostawić tak jak jest bo teraz ten najbardziej nudny okres hehe.

Wydaje mi się że jest spoko ale sam nwm jak to wyjdzie docelowo. Trochę się martwię. Coś mi nie gra ale nie wiem nawet co. Chyba muszę poprostu poczekać. 

Teraz podlewanie muszę bardziej zagęścić bo szybko piją. Nie wiem czy to wina tego, że są coraz większe czy tego że pH w końcu mają odpowiednie i piją aż miło 

Sory za jakość zdjęć ale fotograf ze mnie jak...... (tutaj sobie sami dopowiedzcie) 🙂

IMG_20250712_210439539_HDR.thumb.jpg.fae048165c42843f28bf23969894cc27.jpgIMG_20250712_210348123_HDR.thumb.jpg.98597aaf3c32f917dd9933a6a1e49872.jpgIMG_20250712_210331473_HDR.thumb.jpg.3c299fa035f7ba99a0fde9972860740e.jpgIMG_20250712_210238094_HDR.thumb.jpg.77c42fc554d925a6f81edde3633fb56c.jpgIMG_20250712_210225972_HDR.thumb.jpg.f16890958d9afd056e1e08a9605cc2b6.jpgIMG_20250712_210109371_HDR_PORTRAIT.thumb.jpg.ded4620bf897a7b1d92408b95f046bd5.jpgIMG_20250712_210036558_HDR_PORTRAIT.thumb.jpg.83709d37045a754a365d8e6d7e72eefc.jpg

IMG_20250712_210501779_HDR.thumb.jpg.b90bae3fdfdf00fadcc84d52c83ab22d.jpg

Edytowane przez krycha13