Skocz do zawartości
nasiona konopi na stronie thc-thc

sklep i producent nasion marihuany seedbay

Recommended Posts

Opublikowano

Cześć! Z racji pierwszego postu - witam wszystkich użytkowników serdecznie.

Panowie koledzy, chcę sobie złożyć mini/medium boksa na warunki domowe. Pomysł zakłada możliwość uprawy niższych odmian sativy (ile można te ziemniaki kopcić), typu Jamaican Dream/Dance World. Mam parę nurtujących mnie pytań, na które nie mogę sobie odpowiedzieć.

Planuję domyślnie doniczki 7l, chciałbym zasadzić jednego, dwa - trzy kwiatki, nie mam parcia na ilość, ale zawsze milej jest mieć co nowego próbować. Zamierzam stosować LST ze SCROGiem. Nie zależy mi na niczym konkretnym, jeśli chodzi o same oczekiwania, chcę to zrobić najsumienniej jak potrafię i zobaczyć tego efekty. Jaki box? Póki co, moją uwagę przykuły: Monster Garden 60x150, Herbgarden 50x130, i Homeboxy Q60 Ambient i  White Evolution, 60x120. Te dwa ostatnie zainteresowały mnie ze względu na powłokę Par+, warto? Ze względu na tę 3-4 stopnie niższą temperaturę/większą niewykrywalność? Może sami jesteście w stanie coś polecić? Biorę też pod uwagę 40x120. Jak w praktyce wygląda jedna roślina z większą ilością miejsca vs dwie rośliny z mniejszą ilością miejsca? Jaka jest optymalna ilość sadzonek względem rozmiaru w m2? Nie chcę robić dziewczynom imprezy rodem z Solarisa podczas letnich miesięcy, więc na styk nie chce nic wpychać. Lampeczka prawdopodobnie będzie brana 150W HPS.

Z fartem i z góry przepraszam za zadawanie pytań, które pewnie padły już nie raz :peace:

Opublikowano

Im wyższy box, więcej miejsca tym będzie ci łatwiej, a roślinką przejemniej :) Jezeli tylko zmieścisz to bralbym tego monster gardena, za małe to podwójny wydatek bo szybko ci się znudzi, uprawa wciąga jeszcze bardziej niż samo palenie... Co do ilości roślin to mozna tam upchać 4 i ładnie poprowadzić, albo postawić jedną zrobić odpowiednio długiego wega i wyjdzie ci taki potwór ? chociaż jak nie masz doświadczenia to lepiej posadzić 4 bo zawsze coś może pójść nie tak :) co do światła to niech koledzy podpowiedzą jakie będzie najbardziej optymalne do takiego boxa ;)

Opublikowano

Witaj

8 godzin temu, hochsztapler napisał:

Homeboxy Q60 Ambient

najlepszy z tych co zaproponowałeś (jakościowo i najnowszy model), tylko bierz tego wyższego (bodajże są dwie wersje wysokości o ile dobrze pamiętam). Im większy box tym lepiej.

Te dwa ostatnie zainteresowały mnie ze względu na powłokę Par+, warto?

oczywiście że tak, sam mam 4 boxy Ambient, dwa duże i dwa mniejsze :) 

Jak w praktyce wygląda jedna roślina z większą ilością miejsca vs dwie rośliny z mniejszą ilością miejsca? 

Jak jedna to długi okres wegetacji aby stworzyć potwora, i wtedy scrog. Dwie na start lepiej, krótszy weg i w razie problemów lepiej mieć dwie niż jedną :) 

Jaka jest optymalna ilość sadzonek względem rozmiaru w m2?

zależy, ja upchałem raz 12 donic, ale lepiej dać 4

Opublikowano (edytowane)

Dzięki serdeczne za rady ?

Vito, podejrzewam, że masz konkretne słoneczko, miałeś wcześniej w Ambiencie bardziej budżetową lampę? 150W wg kalkulatora będzie optymalne, planuję zacząć z opuszczoną lampą w cooltubce i podnosić systematycznie. Na jakiej wysokości zacząć, żeby nie spalić sadzonek?

Jeszcze apropo pomidorków, jak to wygląda w przypadku, gdy sadzonka domyślnie nie będzie fitowała do boxa? Tzn, zakładając, że zasadziłbym szczep sativy, który rośnie na więcej niż półtora metra do Ambienta, mógłbym skrócić wtedy weg, żeby go przyhamować, ale jeśli trafi się silna pestka, to czy roślina zda sobie sprawę, że nie ma miejsca na wzrost, czy po prostu zrobi się dżungla na wszystkie strony, bo będzie rosnąć tam, gdzie jest miejsce, czy będzie uderzać coraz wyżej, aż sama popełni samobójstwo i po prostu się sfajczy?

EDIT: Takie pytanko, co powiecie na boxa z lodówki? Mam starą lodówko-zamrażarkę Bosha, 56x56x175 (wymiary wewnętrzne), w której mógłbym wyciąć dno lodówki i strop zamrażarki, do tego para otworów wentylacyjnych. Uszczelka lodówki chyba dałaby radę z zapaszkiem, skoro dowiadujemy się, że coś się zepsuło dopiero po otworzeniu lodówki.

Edytowane przez hochsztapler
Opublikowano
2 godziny temu, hochsztapler napisał:

miałeś wcześniej w Ambiencie bardziej budżetową lampę?

tak, mam lampę Tneon dla sadzonek i klonów

w cooltubce

jako odbłyśnik to jest kiepski, nie dość że skrzydła są lipne to i szkło też odbiera lumenów

gdy sadzonka domyślnie nie będzie fitowała do boxa?

że co ? 

3 godziny temu, hochsztapler napisał:

i po prostu się sfajczy?

hehe no jakoś tak będzie, sativa przerośnie mały box, w 2 metrowych często mam z nimi problem 

Takie pytanko, co powiecie na boxa z lodówki?

daj Pan spokój :) 

Opublikowano
25 minut temu, Vito napisał:

Takie pytanko, co powiecie na boxa z lodówki?

daj Pan spokój :) 

Były takie projekty :D Gorzej jak głodni kumple wbiją na chatę :D 

Opublikowano

Domyślnie fitowała do boxa, tzn, mam na myśli sytuację, gdy chcę do mniejszego boxa wsadzić krzaka, który teoretycznie powinien go przerosnąć. Jeśli nie cooltube, to co innego? Naczytałem się głównie o kultubce.

Miś, coś tam właśnie widziałem, zawsze to parę stówek do przodu, które można przeznaczyć na lepszy sprzęt. Po reakcji Vito, wnoszę, że profesjonalny boxik>trochę lepszy sprzęt.

Opublikowano

Musi być sativa ? Lepiej kupić lepszy namiot a później lepszy osprzęt... Zwykły odbłyśnik ale za to lepszy wyciąg, 200m3/h (wentylator i filtr) powinno dać radę z temperaturą.

Opublikowano (edytowane)

Gdybym chciał Indicę, to by tego tematu by nie było. Więc tak, musi być sativa, przynajmniej na start, ale nie zamierzam tam wsadzać żadnej choinki dwumetrowej, na spokojnie ? Z tego co wyczytałem, to Jamaican Dream rośnie do około 80-90cm i ją zamierzam rozpracowywać jako pierwszą, miejsca wydaje się być akurat. Nawet z doniczką i lampą przy 160cm zostanie mi około metra. Chyba, że to tylko złudzenie i matematyka tutaj jest mniejszym wyznacznikiem prawidłowości, niż mi się wydaje i 160cm mogłoby być niewsystarczające na tego konkretnego planta? Zamierzam potem trzymać się jakichś hybryd albo niskich sativ, z dala od czystego ziemniaka raczej. 

Zgadzam się całkowicie, nic na hurra, wolę odpowiedni sprzęt skompletować na raty, niż potem żałować, że mogłem dorzucić te 5 stówek i nie stracić kwartału i plonów. Z lodówką pomysł, bo akurat jest, a że zmontować coś takiego nie byłoby dla mnie problemem. 

Edytowane przez hochsztapler
literówka
Opublikowano
10 godzin temu, hochsztapler napisał:

Chyba, że to tylko złudzenie i matematyka tutaj jest mniejszym wyznacznikiem prawidłowości, niż mi się wydaje i 160cm mogłoby być niewsystarczające na tego konkretnego planta?

mniejszym... ale jest na to rada, są różne metody trenowania konopi + krótki okres wegetacji = dasz radę :) Mi jak za wysokie rosną to je po prostu łamie (najprostsza i najszybsza metoda treningu)

Moja ulubiona w miarę niska z genem sativy to Super Lemon Haze od GHS.

Lodówkę bym sobie odpuścił...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wpisy na blogu

• Nowe tematy

• Nowe posty

• Jak dobrze pójdzie to będą dwie pieczenie na jednym ogniu 😁👌
    • Jutro podleję wodą, ostatni raz też był już woda więc spoko. No i myślę że przyszły weken będę miał pracę z ciachaniem, nie wiem czy Sherbet Queen też nie dojdzie bo ona widać że dużo szybciej leci. Jednak 2 tyg różnic wedug producenta pasuje mniej wiecej
    • Tak to bya moja pierwsza panika jak mikroskop dostałem, nie dość że na cukrowych to jeszcze lampą prześwietlone   
    • Streszczenie Artykuł wyjaśnia neurobiologiczne i genetyczne podstawy zjawiska, w którym różni ludzie reagują na tę samą dawkę THC w diametralnie odmienny sposób. Część osób doświadcza silnych, lecz krótkotrwałych efektów po minimalnej dawce (fenotyp wysokowrażliwy), podczas gdy inni potrzebują większych dawek, aby osiągnąć porównywalny efekt, który utrzymuje się u nich dłużej (fenotyp wysokotolerancyjny). Tekst omawia rolę receptorów CB1, procesy desensytyzacji i internalizacji, farmakogenetykę (geny CYP2C9, FAAH, CNR1) oraz praktyczne implikacje tych różnic, oferując wskazówki dla bezpieczniejszego i bardziej świadomego użytkowania. Wprowadzenie: Dwa światy – jedna roślina W społecznościach użytkowników konopi często powtarza się pewna historia: jedna osoba po jednym niewielkim buchu doświadcza intensywnego, ale krótkotrwałego „haju”, podczas gdy jej znajomy musi spożyć znacznie więcej, aby w ogóle coś poczuć, a efekt utrzymuje się u niego godzinami. To zjawisko nie jest jedynie wytworem wyobraźni ani „słabej głowy”. Ma ono solidne podstawy w biologii naszych organizmów. Niniejszy artykuł łączy wiedzę naukową z praktycznym doświadczeniem, by wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje.   1. Podstawowy mechanizm działania THC Głównym psychoaktywnym kannabinoidem w konopiach jest Δ9-tetrahydrokannabinol (THC). Jego podstawowym celem w mózgu są receptory kannabinoidowe typu 1 (CB1), znajdujące się obficie w korze mózgowej, ciele migdałowatym (ośrodek emocji i lęku) i hipokampie (pamięć). Aktywacja tych receptorów przez THC moduluje uwalnianie neuroprzekaźników, prowadząc do subiektywnego odczucia euforii, zmiany percepcji czasu i bodźców zmysłowych. Jednocześnie THC wywiera bezpośredni wpływ na organizm, ostro zwiększając tętno i aktywując układ współczulny („walka lub ucieczka”). Dla osób podatnych na lęk, te somatyczne sygnały – takie jak przyspieszone bicie serca – mogą zostać zinterpretowane przez mózg jako oznaka zagrożenia, zapoczątkowując spiralę lęku i paniki, potocznie zwaną „spinem”. Źródło: PMC6461323 – Wpływ THC na układ sercowo-naczyniowy i autonomiczny.   2. Dwa fenotypy odpowiedzi na THC Klucz do zrozumienia różnic leży w koncepcji fenotypów odpowiedzi. Poniższa tabela porównuje dwa skrajne profile: Cecha Fenotyp Wysokowrażliwy Fenotyp Wysokotolerancyjny Reakcja na małą dawkę Silna i szybka Słaba lub brak Czas trwania efektu Krótki („góra i zjazd”) Długi Gęstość/wrażliwość CB1 Wysoka Niska/umiarkowana Szybkość desensytyzacji Bardzo szybka Wolna Ryzyko lęku/tachykardii Wysokie Niskie Zalecana strategia Mikrodozowanie, profile CBD/THC Wyższe dawki Źródło: PMC7855189 – Różnice indywidualne w odpowiedzi na kannabinoidy.   3. Kluczowy mechanizm: Szybka desensytyzacja i internalizacja receptora CB1 Dlaczego u osób wysokowrażliwych efekt tak szybko mija, skoro THC wciąż krąży w krwiobiegu? Odpowiedzią są procesy neuroadaptacji. Desensytyzacja: Po intensywnej aktywacji przez THC, receptory CB1 stają się „głuche” – tymczasowo tracą zdolność do przekazywania sygnału do wnętrza komórki. Internalizacja: To bardziej radykalny krok. Receptory są fizycznie wciągane z powierzchni komórki do jej wnętrza, gdzie nie mogą już kontaktować się z THC. U fenotypu wysokowrażliwego organizm, chroniąc się przed nadmierną stymulacją, uruchamia te mechanizmy wyjątkowo szybko. W rezultacie subiektywne odczucie działania THC znika, mimo że jego stężenie we krwi jest wciąż znaczące. Mózg po prostu „odcina” się od bodźca. Źródła: PMC2277473 – Mechanizmy desensytyzacji CB1. PMC3423230 – Regulacja internalizacji receptora CB1. PubMed17986216 – Różnice w działaniu poszczególnych agonistów.   4. Rola tolerancji (krótko- i długoterminowej) Historia używania konopi jest kolejnym criticalznym czynnikiem. Osoby używające regularnie rozwijają tolerancję. Ich receptory CB1 są chroniczne desensytyzowane i zinternalizowane, przez co potrzeba większej dawki THC, aby wywołać jakikolwiek efekt, a sama krzywa działania jest u nich spłaszczona i wydłużona. Z kolei użytkownicy okazjonalni lub nowi, zwłaszcza ci o fenotypie wysokowrażliwym, doświadczają pełnej, nieosłabionej i gwałtownej odpowiedzi organizmu. Źródło: PubMed30056176 – Przegląd badań nad tolerancją na THC.   5. Farmakogenetyka: Dlaczego „ta sama dawka” to inne stężenia we krwi Genetyka decyduje o tym, jak szybko metabolizujemy THC i jak wrażliwy jest nasz układ nerwowy. CYP2C9: Gen kodujący kluczowy enzym metabolizujący THC. Osoby z wariantem *3/*3 metabolizują THC 3 razy wolniej. Oznacza to, że po tej samej dawce stężenie THC w ich krwi jest znacznie wyższe i utrzymuje się dłużej, co skutkuje silniejszymi i dłuższymi efektami, w tym sedacją. To bezpośrednia przyczyna „nadwrażliwości” farmakokinetycznej. Źródło: PubMed19005461 oraz PMC10137111 – Rola polimorfizmów CYP2C9. FAAH (rs324420): Gen kodujący enzym rozkładający anandamid (endogenny kannabinoid). Określone warianty tego genu prowadzą do podwyższonego poziomu anandamidu, co wpływa na wrażliwość na lęk i podatność na traumatyczne reakcje. Osoby z takimi wariantami mogą być bardziej reaktywne na somatyczne sygnały wywołane przez THC (np. tachykardię). Źródło: PMC11526235 – Wariant FAAH a lęk i plastyczność neuronalna. CNR1: Gen kodujący sam receptor CB1. Jego polimorfizmy mogą wpływać na gęstość i funkcję receptorów, bezpośrednio modyfikując siłę sygnału kannabinoidowego.   6. Rola CBD w modulowaniu efektu Kannabidiol (CBD) jest niepsychoaktywnym kannabinoidem o udowodnionym działaniu przeciwlękowym. Działa jako antagonista receptora CB1, co oznacza, że może „łagodzić” psychoaktywne działanie THC. Badania pokazują, że CBD w dawce około 300 mg skutecznie redukuje lęk wywołany np. publicznym przemawianiem, zgodnie z krzywą w kształcie odwróconej litery U (zbyt niskie i zbyt wysokie dawki są mniej skuteczne). Źródło: PMC3079847 – Przeciwlękowe działanie CBD u ludzi.   Podsumowanie praktyczne: Co zrobić, jeśli jesteś osobą wysokowrażliwą? Jeśli rozpoznajesz u siebie fenotyp wysokowrażliwy, oto kilka zasad, które pomogą Ci kontrolować doświadczenie: Zaakceptuj swój fenotyp: To nie „słaba głowa”, a biologia. Zrozumienie tego usuwa dodatkowy, generowany lęk. Mikrodozuj: Zacznij od 1-2 bardzo małych inhalacji. Odczekaj 10-15 minut, aby w pełni ocenić efekt, zanim dostosujesz dawkę. Wybieraj odpowiednie produkty: Szukaj odmian i produktów o niskiej zawartości THC i wysokiej CBD. CBD jest Twoim sojusznikiem w kontrolowaniu niepożądanych efektów THC. Kontroluj temperaturę: Vaporyzacja w niższych temperaturach (<185°C) uwalnia mniej THC, co pozwala na łagodniejsze wejście. Zadbaj o kontekst (set & setting): Używaj w bezpiecznym, spokojnym otoczeniu, będąc w stanie relaksu. Unikaj sytuacji stresujących. Gdy pojawi się lęk/kołatanie: PRZERWIJ dalsze używanie. Skup się na wolnym, głębokim oddechu (np. 4 sekundy wdech, 6 sekund wydech). Jeśli masz pod ręką, przyjmij kilka kropel olejku CBD. Pamiętaj, że fizyczne odczucia są tymczasowe i miną. Konsultacja lekarska: Jeśli masz zdiagnozowane schorzenia sercowo-naczyniowe lub inne poważne choroby, konsultacja z lekarzem przed użyciem konopi jest obowiązkowa. Wnioski końcowe Różnica w odpowiedzi na THC między osobami nie jest defektem, lecz odzwierciedleniem złożonej gry biologii: genów, neurochemii i historii ekspozycji. Zjawisko „mocno i krótko” versus „słabo i długo” ma konkretne nazwy w literaturze naukowej: szybka desensytyzacja CB1, farmakogenetyczna zmienność (CYP2C9, FAAH) i ostra tolerancja (tachyfilaksja). Świadomość tych mechanizmów pozwala odejść od stygmatyzujących określeń na rzecz zrozumienia i dostosowania strategii użytkowania do własnego, unikalnego profilu neurobiologicznego.
    • Tak też uczynie.. Niby człowiek coś wie ale dobrze mieć kogoś kto doradzi 🙂👌 Dziekówa 🤝
  • Gallery Statistics

• Images
      65.1 tys.
    • Comments
      1.3 tys.
    • Albums
      1.9 tys.

Latest Image
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+