seba4240 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 I podelewasz ja tylko 200 ml na 3 dni? Mi się wydaje ze porostu chce pić podlewaj raz a porządnie aż zacznie cieknac z dołu a później czekaj aż będzie miała sucho. Czego dopiero teraz przesadzasz
bart85 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Dokladnie jak Seba pisze w kwestii podlewania, co do przesadzania to raczej tez bym juz zostawil w tym co jest dlatego, ze moze sie zbytnio plancik zestresowac... tym bardziejze to auto.
seba4240 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Tez bym tego juz nie robił teraz to późno, a nie warto dokładać im jeszcze stresu dodatkowo. Ma ta doniczka ujścia żeby mogła woda splywac oraz korzenie oddychać ?
Keja Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Opublikowano 9 Grudnia 2015 a ja właśnie wróciłam z zakupów żeby ją przesadzić ;/ ale może macie racje .. nie wiem .tak oczywiście, że ma ' ujścia' co do podlewania ostatnio dostawała więcej jakieś 400 ml. Ma wyschniety dam wierzch ziemi ( tj ok 1,5 cm ) poniżej zawsze ma wilgotno .
lizard750 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Chłopaki jakie mieliście skutki zestresowania automatów spowodowane przesadzeniem ? Ja bym przesadził to zawsze większa powierzchnia dla korzeni. Jak plant faktycznie się zestresuje to będziesz wiedziała na przyszłość Takie moje zdanie, jak sama nie spróbujesz to zawsze będziesz miała wątpliwości z fartem i w zdrowiu do końca 1
bart85 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Dawaj jej litr wody raz na 4-5 dni w zaleznosci jak szybko wyschnie ziemia Co do przesadzania to lada moment ten plant zacznie kwitnac o ile juz tego nie robi wiec przesadzanie w takim momencie to chyba nie jest dobry pomysl...
lizard750 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Na moje litr to bez sensu bo wejdzie tam gora 500 ml a reszta bedzie sie przelewac. Do tego to jest malutka doniczka wiec szybko wysycha ziemia. Wlasnie o tym "chyba" mowie ale kazdy ma swoj ogrodek
bart85 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Opublikowano 10 Grudnia 2015 No i o to chodzi wlasnie zeby sie przelalo. To nie apteka i nie lejesz tyle ile wejdzie tylko tyle zeby zaspokoic rosline. Jak podlewam to zawsze przelewam i nadmiar splywa do podstawki, a po 15-20 minutach w podstawce juz nic nie ma. Wiec nie ma co sie szczypac i podlewac takimi ilosciami malymi. Ja podlewam swoje planty po 1-1,5 litra co okolo 4-6 dni w 5 litrowyc mg donicach.
seba4240 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Opublikowano 10 Grudnia 2015 To musi mieć jeszcze mokro jak się będzie przelewać po 0,5 l na 4l
Recommended Posts