Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Wpływ przesadzania roślin na tempo wzrostu

BonsaiJacgues

Recommended Posts

Witajcie,

Zauważyłem, że sporo osób uprawiających rośliny (niezależnie od tego czy jest to konopia, czy jak w moim przypadku, drzewka bonsai) kiełkuje je najpierw bardzo małych pojemnikach.

Gdy bryła korzeniowa zajmie już większą ilość przestrzeni, przesadza się je do doniczki, potem jeszcze większej i tak dalej.

Co taki zabieg ma na celu? Czym różni się to od posadzenia rośliny w dużym pojemniku docelowym? Czy takie praktyki mają wpływ na tempo wzrostu rośliny?

@BonsaiJacgues - masz rację (według mnie). Gdy zaczynałem swoją przygode z roslinami robiłem często ten błąd , tzn. wsadzałem do małego pojemnika i sukcesywnie przesadzałem do większych.Teraz z perspektywy kilku lat już nigdy tak nie robię. Nie ma to kompletnie żadnego sensu , lepiej od razu do docelowych donic i po problemie. Zaoszczędzi się czas i nerwy przy ewentualnym uszkodzeniu korzenia podczas przesadzania.

Częste przesadzanie napewno nie pomaga i stresuje roślinę tym bardziej jak zrobi się to nie do końca umiejętnie.

Też tak sądziłem, ale zastanawiam się czy jest z tym związana jakaś logika.

W przypadku drzewek bonsai przesadza je się co 1-2 lata i jest to związane z ich wyglądem - taka doniczka również pełni funkcje dekoracyjne i musi dobrze współgrać z rośliną tworząc jednolitą całość.

Znalazłem ciekawy cytat (odnośnie uprawy kaktusów)

Nie należy wykorzystywać zbyt dużego naczynia, ponieważ zatrzyma to rozwój kaktusa – gleba nie zagospodarowana przez korzenie staje się kwaśna. Rozmiar doniczki do przesadzenia uważany jest za właściwy, jeżeli swobodnie wchodzi w nią poprzednia doniczka.

Około 3-5 dni do przesadzenia należy zaprzestać podlewania, żeby gleba zdążyła podeschnąć i łatwo ją można było oddzielić od korzeni. Mieszankę gleby należy przygotować odpowiednią do korzeni.

Kaktusy rosną wolno, podobnie drzewka bonsai - prawdopodobnie na tyle długo, że ziemia faktycznie może skwaśnieć, choć słyszę o tym pierwszy raz.

W przypadku roślin szybko rosnących, prawdopodobnie jest to bez znaczenia (przynajmniej w tym konkretnym aspekcie).

Z tego co zauważyłem to lepiej najpierw wsadzić do małego kubka 0,3-0,5 litra (przynajmniej ja tak robię) A po tygodniu czy kilku dniach dłużej gdy się porządnie ukorzeni wtedy daję do docelowej donicy i korzenie rozrastają się bardzo szybko jak i sama roślinka też rośnie w oczach wtedy.

Dużo prościej jest podlewać i dawkować nawozy bo roślinka w pierwszych dniach jest mała i tak na prawdę nie wiele jej potrzeba. Zatem bez sensu zalewać np całą donicę 6, 9 litrową czy większą gdy roślinka ma korzonek na kilka centymetrów, wtedy ziemia długo jest mokra bo roślina jej nie zdąży pobierać. Z kolei bez sensu też wysadzać w dużej donicy i zalewać minimalną ilością wody, a reszta ziemi będzie sucha.

Jeśli korzenie dobrze jeszcze się nie wykształciły to masz rację, można uszkodzić przy przesadzaniu bo Ci się bryła ziemi w ręce rozpadnie, ale gdy masz masz roślinkę dobrze ukorzenioną to nie ma takiej możliwości. Cała bryłka ziemi ładnie i bez problemu wypada z kubeczka więc to tylko i wyłącznie od tego zależy. A kupa roboty ? Chyba nie.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+