Ambasadorka Posted May 22, 2014 Share Posted May 22, 2014 Witam Wszystkich Serdecznie Dziś w Gotuj z Ambasadorką Wydanie specjalne Pita - chlebek do kebaba. Szybki i łatwy do zrobienia w domu.Moje chlebki są wzmocnione masłem konopnym. Wszyły puszyste i smaczne. Zniknęły w kilka minut. Składniki 15 gram świeżych drożdży 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej-ciepłej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru brązowego 5 łyżek masła konopnego 2 łyżki oliwy z oliwek Drożdże kruszę do miseczki zalewam 1/4 wody z szklanki, dodaje łyżeczkę cukru i mieszam - odstawiam w cieple miejsce na 5 minut. Mąkę przesiewam do miski, dodaje sól. Gdy rozczyn zacznie fermentować delikatnie wlewam i łączę z mąką. Wyrabiając stopniowo wlewam resztę wody i rozpuszczone masło konopne z oliwą. Ugniatam ok 10 minut (ciasto ma konsystencje ciasta do pierogów) i taka trzeba uzyskać. Ciasto przekładam do wysmarowanej oliwa miski, oraz smaruje oliwa ciasto, przykrywam ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinkę . Blachę do pieczenia smaruje oliwą a z ciasta formuje średnie placki. Układam na blaszce i odstawiam na 20 minut.Każdy placek smaruje wodą. W tym czasie nastawiam piekarnik na 250 stopni, gdy tylko będzie nagrzany wrzucam na 6-8 minut (termoobieg). Wyjmuję i studzę na kratce- przykrywam placuszki folia aluminiową aby nie zeschły się i były w miarę wilgotne. Pierś z indyka w przyprawach, warzywa, surówka i sos curry. Jutro dopisze przepis na mięsko z kebaba. Smacznego 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ambasadorka Posted May 23, 2014 Author Share Posted May 23, 2014 Bułka wyszła pycha, Vito o pierwszej w nocy zjadł drugą - śpi jeszcze po niej wyszło mi średnich 6 sztuk , następnym razem zrobię 4 ale duże Działanie pity na mnie po ok 30-40 minutach, ilość masła optymalna w ciągu 2 h od zjedzenia zasnęłam więc pełna moc była podczas snu. p.s. paznokcie są koloru nude i jest to jeden z moich ulubionych kolorów Dbam o wszystko co mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts