sumollo Posted March 10, 2014 Share Posted March 10, 2014 Witam. Moje pierwsze krzaczorki mają już 3 tyg. i puki co rosną jak trzeba. Problem tylko, że zaczynam czuć przyjemny, choć kłopotliwy zapach w pokoju.. Nie mam jeszcze żadnych filtrów, ale planuje zmontować własnoróbkę projektu kolegi z jednego z postów. Zastanawiam się tylko nad montażem, montować to poprostu w boksie, bezpośrednio przy otworze z wentylatorkiem wysysającym? Jakoś podłączyć, uszczelnić i to wszystko? Będę wdzięczny za rady lub jakiś prosty schemat. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anonimgrower Posted March 10, 2014 Share Posted March 10, 2014 Zależy jakie masz warunki . Jeśli mieszkasz w budynku wolnostojącym i nie masz przypału z rodzina to warto się zastanowić nad podłączeniem się pod kanał wentylacyjny . Jeśli nie masz takiej możliwości to pozostaje kupić gotowy filtr lub zrobić go samemu . W zależności od wielkości box/a i uprawy możesz zrobić filtr z sypkim węglem aktywnym , lub jeśli uprawa jest niewielka możesz kupić na portalu aukcyjnym maty węglowe i zrobić coś w stylu podziurkowanej puszki owiniętej tą matą . Na portalach masz też spory wybór niedrogich wentylatorów kanałowych ( np. firmy Dospel ). Co do schematów to masz sporo tego na forum , a warto tez skorzystać z google - grafika . Ogólnie sprawa nie jest trudna . Przewody wentylacyjne , opaski zaciskowe do nich , wentylator kanałowy , węgiel aktywny lub maty to najważniejsze co potrzebujesz . Dodatkowo jakaś duża puszka lub wiaderko na sam filtr . Trochę pracy i gotowe . Pozdrawiam i powodzenia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted March 10, 2014 Share Posted March 10, 2014 Witaj Temat przenoszę do działu: Wentylacja i temperatura Filtr możesz zamontować na dwa sposoby: 1. Filtr w boksie: filtr -> przewód wentylacyjny -> wentylator filtr -> wentylator -> przewód wentylacyjny 2. Filtr poza boksem wentylator -> przewód wentylacyjny -> filtr przewód wentylacyjny -> wentylator -> filtr A tu masz dwa poradniki: Mały filtr węglowy własnej konstrukcji Filtr węglowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
sumollo Posted March 11, 2014 Author Share Posted March 11, 2014 Dzieki za odpowiedzi. Mieszkam w bloku więc kanał went. odpada, z resztą nawet nie mam go w pokoju Właśnie taki filtr jak w temacie Mały filtr węglowy własnej konstrukcji, chcę zrobić, zastanawiałem się tylko nad schematem podłączenia, ale widze że jest banalny , nie chciałem przez "google" bo sie boje że mnie namierzą xD. Chcę go podłączyć pod went. komputerowy (12x12 cm; przepływ 67,2 m3h), filtr będzie w boksie, a went. w ściance boksa. Myślicie że da rade przeciągnąć odpowiednią ilość powietrza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted March 11, 2014 Share Posted March 11, 2014 Komputerowe raczej za słabe ale nie jestem pewien, musisz testować. Jak by nie dał rady można kupić za 40zł dospela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest anonimgrower Posted March 12, 2014 Share Posted March 12, 2014 Jeśli wentylator wymieni na godzinę 4 x tyle powietrza ile jest w boksie to powinno być ok . Nie wiem tylko na ile przytłumi działanie takiego wentylatorka montaż filtra . Wentylator kanałowy kupisz za około 25 zł wiec niewiele , a efekt będzie 100 % . Stawiałbym raczej na wentylator kanałowy , ale z komputerowymi też rośliny dają radę . Większość osób stara się zachować dla upraw minimum profesjonalności więc musisz się przygotować że Ci od czasu do czasu wytknie jakieś mniej profesjonalne rozwiązanie Daj trochę zdjęć i danych o uprawie . Dostaniesz lepsze wsparcie jak ludzie nacieszą oczy Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
sumollo Posted March 12, 2014 Author Share Posted March 12, 2014 Dzięki za rady. Zdecyduje się na ten kanałowy w takim razie, a komputerowy który kupiłem posłuży do mieszania powietrza. Tu jest link do growloga, który założyłem - http://trawka.org/topic/32707-ak47-fem-auto-cfl-6x-32w/ Jeśli macie jakieś sprawdzone modele takiego wentylatora, który będzie grać z tym boksem (filtr chciałbym montować w boksie, bespośrednio przy otworze z wmontowanym wentylkiem) to z góry dzieki za podpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.