Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl
dutch-passion.com GROWSHOP HEMP.PL thc-thc.com

Recommended Posts

Witam Wszystkich Serdecznie

 

:hemp_cook: Dziś w Gotuj z Ambasadorką :hemp_cook: 

 

Hamburgery wołowe z bułką konopna pszenna

 

Hamburgery sa gigantyczne i mega puszyste.

Moga stanowić świetną potrawę na grilla, imprezy, sobotnie obiady lub na pacmana :)

Domowy hamburger jest zdrowszy niż kupny- więc warto spróbować.

Zapraszam 

 

gallery_27223_385_1005715.jpg

 
Bułki do hamburgerów

Składniki 


 
-szklanka letniej wody
-2 łyżki masła konopnego (u mnie Speedqueen) 
lub 1 duża konopnego i jedna duża łyżka masła prawdziwego
-jedno duże jajo, i jedno białko do posmarowania bułek przed pieczeniem
-3 i pól szklanki mąki pszennej typ 450-550
-dwie czubate łyżki cukru u mnie użyty brązowy
-1 i pół łyżeczki soli
-1  łyżka drożdży instant (lub 15-20 gram świeżych drożdży)

  • Sposób z suchymi drożdżami:

Do miski wlewam wodę,dodaje masło jajko oraz mąkę, cukier sól i na samym końcu drożdże.

  • Delikatnie łyżka lub tez w maszynie(Ci co maja maszynę do wypieku ustawić na 1,5 godzinny program bułek/bagietek)

wymieszać ze sobą składniki, a następnie zagniatać ręcznie przez ok 15-20 minut.

  • Następnie odkładamy ciasto w cieple miejsce przykrywając je ściereczka na ok 90 minut do wyrośnięcia.
  • ciasto dzielimy na kilka części w zależności jak wielkie bułki chcemy i formułujemy na kule.

Sposób z drożdżami świeżymi
 
Do miseczki wlewamy 1/3 wody dodaje pokruszone drożdże sypie łyżeczkę cukru mieszam dokładnie a następnie dodaje łyżkę mąki. Odstawiam na kilka minut.
Do drugiej miseczki przesiewam mąke dodaje cukier, sol i jajko, dokładnie siekamy ciasto, i stopniowo wlewam roztwór z drożdży.
Wyrabiam na gładka masę.

  • Następnie odkładam ciasto w cieple miejsce przykrywając je ściereczka na ok 90 minut do wyrośnięcia.
  • ciasto dzielę na kilka części w zależności jak wielkie bułki chce i formułuje je na kule.

Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni 
 
Każda z bułek smaruje białkiem kurzym lub mlekiem, posypuje sezamem.
Sezam sie nie przypali.
 
Bułki piekę ok 15-20 minut do zarumienia bułki.Studzę na kratce..
gallery_27223_385_2021101.jpg
 
Kotlet wołowy

  • mięso mielone z wołowiny
  • cebula
  • pieprz

Cebulkę drobno siekam dodaje do mięsa, mieszam dodaje pieprz.
Formuje płaskie kotlety.
Zawijam w folie spożywcza i wstawiam do zamrażalnika na 15 minut.
Na patelni grillowej podgrzewam bułki.
Na drugiej patelni(teflon) wrzucam mięsko (można użyć oleju) moje mięsko było tłuste i nie wymagało dodatkowy tłuszczy.
Z każdej strony smażę po 2 minuty plus po 1 dodatkowo.
 
Mix salat układam na bułce, cebule czerwoną, pomidor, ser żółty a na to kotlet i kotlet polewamy ketchupem/majonezem/musztarda lub sosem który lubimy.
 
 
gallery_27223_385_589954.jpg
 
 

:hemp_cook: Smacznego :hemp_cook: 

 
Za ewentualne błędy sorrki własnie mi weszła faza.
UWAGA mocna faza- nie spodziewałam sie takiej mocy(zjadłam tylko polowe hamburgera)
Działa po ok 20 minutach od zjedzenia, a moc maksymalna osiąga po 1,5 godziny.

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów, zdjęć oraz grafik !
Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+