pitek Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 jest to prawdopodobnie szamanik, 60 dzien, nawożony biohumusem ostatnio tydzien temu 5 nakretek, pokazal wlochy w polowie czerwca, podlewany woda ze stawu, pojawily sie zolte liscie, mysle ze to moze byc zle ph wody. dolomit wystarczy czy bede musial wozic wode z chaty? a moze azotu za malo? troche slabe zdj bo robione fonem. prosze o rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Shaman Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Moim zdaniem po prostu go przenawoziłeś, 5 nakrętek to chyba za duża dawka jak na takiego planta, ja daje mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rep Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 to samo dzieje mi sie z plantem. czekam na odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZbaQs Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 wyglada bardziej na niedobor niz przenawozenie.. btw. z tego co mi wiadomo to biohumusem nie da sie przenawozic.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogrodniczka Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 Raczej na bank złe ph, z którego wynikają niedobory. Woda ze STAWU to najgorszy syf - z rzeki okk, ale woda w stawie STOI - tzn że pełno w niej bakterii, które rozkładają szybko wszystko, co do niej wpada. Myślę, że warto trochę się pomęczyć i przynieść im czystą wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Parch Posted June 27, 2011 Share Posted June 27, 2011 btw. z tego co mi wiadomo to biohumusem nie da sie przenawozic.. To zależy jakiego biohumusa używał. Tak na prawdę jest jeden biohumus w 100% organiczny, którego nie da się przenawozić i jest to biohumus extra, natomiast cała reszta z reguły jest mineralna, organiczno mineralna etc. i nimi można przenawozić roślinę. Ja bym pokombinował z ph, posypać dolomitu i dostarczyć go wraz z wodą do korzeni nie zaszkodzi roślinie a powinno pomóc. Btw, nie zalewasz za bardzo tego planta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pitek Posted June 28, 2011 Author Share Posted June 28, 2011 To zależy jakiego biohumusa używał. Tak na prawdę jest jeden biohumus w 100% organiczny, którego nie da się przenawozić i jest to biohumus extra, natomiast cała reszta z reguły jest mineralna, organiczno mineralna etc. i nimi można przenawozić roślinę. Ja bym pokombinował z ph, posypać dolomitu i dostarczyć go wraz z wodą do korzeni nie zaszkodzi roślinie a powinno pomóc. Btw, nie zalewasz za bardzo tego planta? używam biohumusa extra, na pewno nie przelewam roslinki, leje 1-1,5l jak jest sucho. Dzisiaj jade na spota z dolomitem, garsc do 1l wody wystarczy? za jakis kolejny tydzien napisze czy cos sie zmienilo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zielony-Chłopak Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 najlepiej podsyp ten dolomit pod krzaka bo on sie odrazu nei rospusci nawed jak dasz do butli z oba i bedziesz trzepał itka zostanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kluseczka Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Toć to zwykły niedobór azotu połączony z niedoborem fosforu. Bardzo często sięzdarza gdyż niedobory azotu i fosforu pojawiają się jako pierwsze. Wyciągnięta roślinka to niedobór potasu. W sumie niedobór NPK. Daj biohumusu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogrodniczka Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Toć to zwykły niedobór azotu połączony z niedoborem fosforu. Bardzo często sięzdarza gdyż niedobory azotu i fosforu pojawiają się jako pierwsze. Wyciągnięta roślinka to niedobór potasu. W sumie niedobór NPK. Daj biohumusu. Przecież on daje biohumus. Złe PH sprawia, że składniki odżywcze nie są przyjmowane przez roślinę - co z tego że będzie lał więcej i więcej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.