Skocz do zawartości
nasiona marihuany thc-thc

seedbay

Choroba Czy Wina Farby? Levander

Recommended Posts

Opublikowano

Witam mam problem z moim 28 dniowym levanderem, od początku pokazywał jakieś małe plamki, ale to olałem. Ostatnio do oklapniętych liści doszło lekkie przenawożenie i bardzo dziwny kolor liści. Dodam że nie miałem już doniczek, więc na szybkości wziąłem wiadro po farbie, w którym była zaschnięta warstwa farby, nie mogłem jej ściągnąć...

oświetlenie 250w 20-30 cm od roślinek
Ziemia Pokon podłoże uniwersalne
temp. dzien 24-26 noc 18-20
nawozy jak na razie tylko biohumus i Substral na wega
ph ziemi to ok 6

Roślinka jest od 3 dni na flo.

:peace:

Opublikowano

no troche przebarwienia widać, tam na jednym zdjęciu jakby trochę liść był przypalony od nawozów. No a z tym wiaderkiem to słabo, mogło reagować z jakimś nawozem bądz samą wodą. Przesadziłbym na twoim miejscu, w coś innego.

Opublikowano

Właśnie przesadzenie to ostateczność, bo ziemia się jakoś nie ubiła i jakbym chciał teraz wyjąć planta to wszystko by się posypało... Na dole doniczki się na początku zebrało dużo wody, a z góry sucho. <_<

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Możesz zapodać zdjęcie przy normalnym oświetleniu ?

Na teraz zawijające się liście wskazują na brak wapnia a plamy na liściach na niedobór magnezu. Trzeba dostarczyć dolomit a jeżeli już dostarczasz to podać go więcej niż do tej pory. Dolomit jest trudnorozpuszczalny więc stosuje się go w większych ilościach niż pozostałe nawozy. Również dlatego trudno go przedawkować.

Opublikowano

Wcześniej dostała dolomit, teraz jeszcze dodatkowo wziąłem garść i zalałem biohumusem.
Masz te foty bez światła...

Na nowych liściach mniej widać te niedobory, ale dalej się zwijają i mają brązowe/białe końcówki.

Opublikowano

Po liściach widać, że ilość nawozu NPK jest odpowiednia więc nie trzeba jej zmieniać. Przynajmniej narazie. Zobaczymy jak roślinka będzie wyglądała za 2 tygodnie bo wtedy dopiero pojawią się efekty zwiększenia ilości dolomitu.

Jeżeli wyzdrowieje to stosuj nawozy w takiej ilości jak teraz.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+