Yesterday Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Siema,Od jakiegoś czasu w moim ogrodzie dzieją się złe rzeczy. Odmiany to 2x GWS, 1x WM. Problem pojawił się w około 3tyg wieku roślinek. Zakupiłem PH-metr, sprawdziłem ph które oscylowało w granicach 7.5. Podlewałem wodą ph 5.5 z biohumusem lub agrecolem co każde podlewanie. Na dzień dzisiejszy maluchy mają 37 dni, ich wysokość to ok 15cm. Nie mogę sobie poradzić z nimi. Żółkną i wypadają liście, nie rozwijają się nowe. Obecnie wszystkie liście wiatrakowe umarły, są tylko te przytopowe. Mam problem z PH gleby, podlewałem roślinki wodą na początku o ph 5.5 gdy nie było rezultatu(ph ziemi dalej 7.5) zwiększyłem kwasowość wody do 4.5 i tak aż do 3, po czym dalej gleba zostawała mocno zasadowa ph 7.5. Istotne jest to że rok temu moją uprawę utrudniał ten sam problem. Wiem, słabe zdjęcia. Proszę o poradę i opinię.Doniczki 5.7lBox 60x60x100FP 24/0Wilgotność 40%Temp 25 stopniPH 7.5Lampa 150W hps Link to comment Share on other sites More sharing options...
badgrass Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Jak widzisz masz zbyt wysokie ph przez co odbija się to na roślince.W tym wypadku masz dwa wyjścia:Spróbuj zbić to ph innymi metodami, może uda się to jakoś i z plancika coś będzie.Albo druga opcja, zaopatrz się w dobrą ziemię z odpowiednim ph i wtedy startuj od nowa.Ja to tak widzę, pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kluseczka Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Niezbyt dobrze widać na tych zdjęcaiach. Mógłbyś zrobić z boku tak aby widać było cały przekrój ? Puki co: - Jasnozielone liście; - choroba idzie od dołu do góry; - Liście żółkną od czubka w stronę ogonka; - Na liściach nie widać żyłek. Czyli niedobór AZOTU. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dieselM8 Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 jakie odzywki na flo uzywasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kluseczka Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Na 2 tygodnie przed końcem tylko "PK13" Wcześniej "florowit jesienny" o stosunku NPK 2,5 - 7 - 6 w stężeniu 5% - 14% - 12% czyli podwójna dawka zalecana. Dobry jest też każdy inny nawóz o stosynku NPK 1 - 3 - 2. Przy stężeniu największą uwagę należy zwrócić na fosfor gdyz na flo to on jest najważniejszy. Powinien być w stężeniu od 7 % do 15 %. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.