Skocz do zawartości
nasiona thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Podcinanie, naginanie liści

Recommended Posts

Opublikowano

Witam.
Bardzo ciekawi mnie ta kwestia, a widzę, że na forum nie ma zbyt wiele tematów odnośnie tak podstawowych czynności, więc... Założyłem topic spragniony wiedzy.
1. Śledząc kilka growlogów spostrzegłem, że autorzy przycinają niższe partie liści prawdopodobnie by zmniejszyć koszt energetyczny jaki wkłada roślina w wyżywienie tych partii. Kiedy należałoby podciąc niższe piętra liści do których dociera niewiele światła? Czy na początku kwitnienia, czy też w jego zaawansowanym stadium?
2. Czy lepiej jest podcinać liście zasłaniające topom światło, czy może je zaginać, a może w ogóle ich nie ruszać?
3. Kiedy przed zbiorem należy usunąc większość liści?
Zapraszam do czynnego udziału w dyskusji i dzielenia się spostrzeżeniami, bowiem co człowiek to inna teoria:) Pozdro.

Opublikowano

Ja zawsze usuwam tylko liscie ktore zaczynaja żółtknac na dole roslinki bo wiem ze nie sa one juz potrzebne. I zawsze tylko tyle robie z lisciami ale takze zastanawia mnie czy np obcinanie dobrych zielonych lisci daje jakies dobre efekty ( chodzi mi o outdoor) :peace: Czekam na wypowiedzi bardziej doświadczonych :)

Opublikowano

Moim zdaniem na oucie przycinanie nie ma większego znaczenia. Przeważnie wsadza się krzaki w miejscach dobrze nasłonecznionych, zaś roślina ma mnóstwo miejsca do rozrastania się. Inaczej ma się sprawa w uprawie wewnątrz, gdy przestrzeń jest niewielka a liście jednych roślin zachodzą na kwiatki drugich. Zastqanawia mnie najbardziej czy i kiedy golić dół rośliny.

Opublikowano

mogłeś zmnienic tytuł topiku na "...liści", bo tez w pierwszym momencie myslalem ze chodzi o lst i fim.

Na oucie nie ma sensu (no moze przed samym harvestem). Na oucie obrywam tylko te dolne liscie które żółkna (bo i tak odpadna zawsze tak jest na oucie, a żółte liście zwłaszcza latem widac z daleka, zielony krzak nie jest tak widoczny).

In dorr to tez zawsze obrywam dolne liscie jesli zaczynaja żółknąć i schnąć, a na górze te które zasłaniają szczyty (nawet na wegu jak nie kwitnie, po to żeby sie wiecej wytworzylo sczytów). Potem troche stopuje i pod koniec flo ze 2 tyg przed harvestem obrywam znaczna czesc tych ktore zaslaniaja topki -to moze byc z 25%? Ostatniao przed sama ciemnia dzien czy 2 oberwalem z af wszystkie liscie jakie sie dalo (i tak zostało duzo przytopowych). Ale na ogół ludzie az tak nie obrywaja, a to co robi Grześ to chodzi chyba o ta teoria"suckerów", czyli że dolne liście wysysaja energie, Ja raczej sadze odwrotnie ze wlasnie dzieki nim roslina łąpoe wiecej światła i co2 potrzebnego do rozwoju. No ale Grzes wie chyba co robi. Jak masz dużego boksa to chyba lepiej w ogole nie obrywac. Wydaje mi sie ze takie "skubanie" spowalnia rozwoj rośliny.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie wiem po ki choy sie upraliscie na te obcinanie lisci :D Jak roslina nie bedzie potrzebowac, to sama zrzuci. Te usychajace w nizszych partiach liscie, to jest efekt pobierania azotu, wiec te liscie lepiej zostawic az sobie calkowicie roslina pobierze co chce. Jak jakies zdrowe liscie zaslaniaja topy, to mozna ponaginac.

Wiadomo, wielu ludzi tez ucina liscie, ale ja jestem zdania ze lepiej nieruszac.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Nowe tematy

• Nowe posty

• Zajebiście ładne. Ja dopiero co miałem auto critical orange punch. Zaczął kwitnąć po 14-16 dniach. Razem z exodus cheese.auto. jak te nie kwitły po 50 dniach, to to nie są automaty. Zmieniaj im na 12/12.  Ale wrażenie robią dobre 🙂 Jaka lampa, powierzchnia, nawozy??
    • Fajnie wyglądają w szeregu od najwyższej do najniższej 🙂 Ładna zieleń. Zdrowa. A Vito i Macky to chyba jednak dwie różne osoby. Tak cos kojarzę. Vita juz ze dwa lata nie ma. Amba jakis czas temu się pojawiła pod innym nickiem. Co to z białe małe cholerstwa??
    • Oglądałem rośliny i zauważyłem włoski to chyba dobry znak.
    • Auto Critical Orange Punch Od dutch Passion. Nie wiem co poszło nie tak. Czyli zmienić światło na 18/6 i czekać ? Azot podawać normalnie czy odstawić? Co zrobić? 
    • Upek dzien 29. Dziewczyny od 3 dni są na dworze, myślałem że wybrałem dość dobre miejsce dla Pań.. okazało się że jeszcze jest za wcześnie i po 18 już nie dostają za dużo słonka bo zasłania dach, no cóż mają naturalne przełączenie światła na 12/12 🤣. Początkowo była z nimi malinka ale wczoraj zauważyłem na niej jakieś białe kurestwo i wysadziłem ją na zewnątrz greenhouse'u.  Roślinki podsypane ziemią, zbiła się od podlewania 😬. Generalnie zdrowe, Grapefruit zapitala aż się kurzy, możliwe że producent miał rację i dojdzie w 60 dni. Jacek troszkę wolniej, jeszcze pierwszych preflowerow nie ma, a Blueberry Berry po stresie z młodości strasznie się ociąga..  Możliwe że posłucham rady, lecz wezmę ciutke mniejsze donice, muszę zakupić autopoty, bo wyjeżdżam na półtora tygodnia i nie będzie komu doglądać piękności, mam nadzieje ze do tego czasu (14) wszystkie będą już w lub blisko kwitnienia cobym nie musiał kombinować jakie i ile nawozów wlac do zbiornika . W sumie też powinienem pomalu zmieniać nawozy dla Grapefruita, myślę że w przyszłym tygodniu już będzie Canna Flores zamiast vega, przynajmniej dla tej Pani. Oczywiście nawozy podaje zgodnie z rozpiska producenta i troszeczkę się wzoruje na GL Vita, w sumie Macky 😅. Sorry ale jestem troszkę stary na tym forum i tak zapamiętałem i tak będę nazywać 🤣.  Dobra koniec biadolenia i dodaje selfie, ostatnie zdjęcie z robaczkami jest z malinki, jeżeli ktoś się zna i mógłby doradzić czy to groźne czy nie, ewentualnie jak sobie z tym poradzic byłbym wdzięczny, nie chce używać jakiś bug killerów 🫣.
  • Gallery Statistics

• Images
      64,2 tys.
    • Comments
      1,3 tys.
    • Albums
      1,9 tys.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+