Wielkie dzięki. Tak bylo 30 stopni i 40% wilgotnosci. Jak widzę ze sucho do polowy donicy to podlewam 1l na jednego. jeszcze mi sie nie zdazylo zeby woda wyleciala dolem. to co mam teraz zrobic? przelac je dobrze? Nie chce zeby mialy za mokro. jutro dodaje nastepny nawilżacz to dlugo bedzie mokra ziemia przy wilgotnosci 80. podniose jeszcze lampe o nastepne 10cm
Te wszystkie małe odrosty wyglądają typowo na stres świetlny. 30 stopni przy 40% też źle a nawet bardzo. W mojej poprzedniej relce miałem wysoką temp ale wilgotność to jako tako równoważyła, na szczęscie bo nie mogłem tego kontrolować.
Pobierz apkę Photone i zbadaj swiatełko przy szczytach (to nie są idealne wyniki ale coś nakreślą). Podlej tak do przelewu w donicy podlewaj stopniowo, aby zdążyło się napić w ziemie. Zbyt przesuszona działa jak "magiczny piasek" przepłynie ale nie wpije. Przy 40% i 30 stopniach to potrafi całą donice wysuszyć w dzien widzę masz małe moje 11 litrówki wysuszyłem w 1.5 dnia osuszacz nastawiłem na 40% bo pranie suszyłem. 6 litrów dziennie wylewałem.
Recommended Posts