Skocz do zawartości
thc-thc

centrummarihuany

Co tak naprawdę jest ważne w gotowaniu marihuany - czyli proste rozwiązania, proste odpowiedzi.


MeryZpolsky

Recommended Posts

:hemp_cook:witam.:hemp_cook:

 

large.59eca293978db_licmaihuany.jpg.8517

Dziś poruszę temat zaczęty przez Pasjonistę, uważam go za dobry, zatem ruszamy.

Mianowicie jak gotować ganję by działała? I dlaczego każdy ma inne metody robienia masła itd.

Oczywistą sprawą jest to, że marihuana spożywana leczy, są pewne ważne czynności w jej obróbce by miała ona właśnie te lecznicze właściwości.

Zaczynamy, wszystko da się zapisać i opisać pod logikę myślenia, każdy pokarm ma wpływ na nasz organizm. Kuchnia konopna to cudowna nowa dziedzina świata marihuany, która jest bardzo dobrym rozwiązaniem na długie i zdrowe życie.

 W dzisiejszym świecie ludzie próbują udziwniać i komplikować przepisy, modyfikować je pod siebie tak by było one unikatowe, to normalne każdy ma potrzebę realizacji swoich wizji.

Jak to się ma do gotowania trawki?

Tak że coraz więcej osób eksperymentuje, a eksperymenty te udostępnia, choć są  czasem jednorazowe, nie powielane już przez autora, ale udzielane, i duża część ludzi je po prostu próbuje, normalną sprawą jest, że nie które z tych eksperymentów po prostu nie działają.

Im bardziej komplikujemy przepis, tym większe szanse na jego niepowodzenie. Wcale nie trzeba nad garnkiem stać dwa dni, przyjąc kuchnię konopną jak kuchnię codzienną, czyli trzymać się zasad zdrowej racjonalnej diety.

 Spożywany pokarm musi być jak najbardziej przyjazny organizmowi, nie powinien być on zbytnio przewożony.

Zasady używania marihuany w kuchni są jasne:

1. Nigdy nie można doprowadzić suszu do przegrzania, logika smażenie, jakikolwiek pokarm spalony jest szkodliwy dla układu pokarmowego i całego organizmu. Dlatego spalona trawka w maśle jest szkodliwa.

Rada: zawsze temperatura ma być zbliżona do temperatury wżenia wody/pary. Smażenie lub pieczenie w dużych temperaturach szkodzi. Jeżeli pieczemy kruche ciastka, czas pieczenia nie może być dłuższy niż 25 minut. 

2. Rozgotowywanie warzyw lub roślin powoduje utratę cennych składników odżywczych/leczniczych, im dłuższy proces gotowania, tym więcej strat zdrowych składników.

Rada: dlatego susz można sparzyć, by pozbyć się ewentualnego brudu, robaczków itd. Tak jak warzywa tracą swoje witaminy w zbyt długim procesie gotowania, tak i marihuana je traci.

3. Złe przechowywanie produktu tj. masło konopne lub olej kokosowy konopny wiąże się z utratą jakości, mocy, olejków tj. zwykłe masło jałowieje tak samo może zjałowieć masło konopne.

rada: masło konopne klarowane można trzymać w zamrażalce do 36 miesięcy, najlepiej w hermetycznym pojemniku.

4. Ile czasu gotować masło konopne? Zależy od tego, jakiego suszu używasz (topy, odpadki, olej rso, haszysz) im bardziej przetworzona roślina, tym krótszy okres gotowania, np masło z suszu (topów) robi się dłużej niż masło z oleju RSO,

Masło z oleju RSO-wystarczy sklarować masło w kąpieli wodnej i rozpuścić w nim olej RSO wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić, dać odpocząć i masło schłodzić. Cały zabieg trwa kilka minut, masło ma dużą moc, im dłużej go się podgrzewa, tym więcej olejków się traci, dlatego masło lub olej koksowy robi się w szybkim tempie.

Masło z Haszyszu-jak wyżej, kąpiel wodna, haszysz rozdrobnić, przesypać do roztopionego masła klarowanego, ale porządniej wymieszać, ewentualnie przecedzić przez sitko lub gazę, ostudzić, schłodzić.

Masło z odpadów - susz trzeba sparzyć, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń, robactwa, kurzu itd. takie masło gotuje się dłużej od wyżej wymienionych dlatego, że musimy te cenne składniki wydobyć, dlatego przy tym maśle czas gotowania to 60-120 minut w zależności od ilości użytego suszu, jego objętości, ilości masła użytego. Gotowanie musi być powolne, ale nigdy zbyt długie. Jeżeli widzimy po suszu, że staje się on papkowaty i rozpada się całkowicie to prawdopodobnie już za długo, dlatego nie można doprowadzić do całkowitego rozpadu suszu.

Masło z topów-najlepsze masło otrzymuje się ze szczytów rośliny, wiele osób podgrzewa do temp 140*C susz w celu pobudzenia żywicy, ale niestety traci się wtedy olejki lecznicze które odparowują. A gdy chcemy się leczyć właśnie te składniki, które są najcenniejsze w skutecznym leczeniu są wtedy utracone, dlatego warto nie podpiekać suszu przed jego gotowaniem. A jeżeli chcemy eksperymentować, to w naczyniu żaroodpornym z przykryciem.  Im więcej babrzemy się przy robieniu masła, tym większe szanse, że będzie ono miało bardziej psychoaktywne działanie, a chodzi o to, by mieć i zdrowie a przy okazji fazę.

Tutaj w sumie również zasada logiki, im więcej suszu tym więcej roboty przy tym, dlatego masło z RSO, z haszu, z BHO, jest szybkie ale bardzo drogie jeżeli chodzi o ekonomię, ale najbardziej efektowne, jeżeli jest zrobione poprawną techniką.

Jeżeli chodzi o jakość suszu, to zawsze podkreślam że najlepiej używać roślin z upraw organicznych, jak najbliżej natury. To samo się tyczy przepisu, nie komplikować sobie, nikt w dawnych czasach tego nie robił, ganja składniki odżywcze z rośliny łączą się z tłuszczami i alkoholem, przy alkoholu wymagają one długiego okresu przy tłuszczach nie.

O działaniu tłuszczu na organizm człowieka mogę dodać to, że tłuszcz w organizmie człowieka ogrywa bardzo ważną rolę w układzie hormonalnym, w pracy mózgu dlatego masło konopne działa tak potężnie na umysł, bardziej niż palenie, na cały układ nerwowy - w sumie to wątek na kolejny temat. 

 

Ja w moich przepisach kieruję się intuicją oraz wiedzą na temat żywienia ogólnego, odnoszę się do Indeksu Glikemicznego. 

 

Pytania, śmiało.

 

z buchem :indiana: 

Odnośnik do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+