bromas Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Witam jestem po przewertowaniu forum, chciał bym wam przedstawic mój projekt postępowania z roślinka, wszelkie uwagi mile widziane. No to zaczynamy: 1. Umieszczam ziarenko w szklance letniej wody ( żywiec) na okres ok 8 godzin. 2) Po namoczeniu ziarenka umieszczam je na płatkach kosmetycznych od góry przykrywam jednym wacikiem e. Od góry przykrywam np. małym talezykiem 3. Odkładam do ciemnego ciepłego miejsca u mnie była by to szafka w łazience 4. W momencie kiedy ziarenko wypuści kiełek przesadzam je do pojemnika po jogurcie. Pojemnik wypełniony jest ziemią docelową, dziurki od spodu . Nawilżam ziemię i wkłądam kiełek na głębokośc 5-10mm. Lekko przysypuję od góry. 5. Pojemniczek ląduje w ciepłym, ciemnym miejscu ( szfka w łazience) czytałem że mozna go jeszcze torebka foliową owinąć? I tutaj mam problem( najistotniejszy punkt mojego wywodu) czy: 6 . - Odrazu gdy roślinka sie przebiję stawiam ją w oświetlonym miejscu parpet/ na szafce podlewając żeby było wilgotno i dodając preparatu ułatwiajacego zakorzenienie. Przesadzić po ok 10-14 dnaich CZY - Odrazu gdy się roślinka przebije przesadzam ją do dużej 7l doniczki w boxie i naświetlam hps 150w 7. Z tego co wyczytałem faza weg. zaczyna się w momencie wsadzenia roślinki do box i doniczki docelowej a nie od momentu przebicia sie rpzez ziemie w kubeczku po jogurcie. Przez pierwsze 14 dni fazy weg. podlewam jedynie wodą i preparatem ułatwiajacym ukorzenieni, a po 14 dobie rozpoczynam nawożenie pierwsze 2 podlania 50% tego co producent zaleca. Podlewam na przemian raz woda raz nawóz. 8. Podlewam wtedy gdy wyczuję że gleba jest sucha co ok 2-3 dni żeby korzenie sie rozrastały i szukały wody. 9.Lampy ustawiam na cykl 6/18 10. Po 30 dniach przechodze w faze flow 12/12. Pierwsze dwa podlania sama wodą a potem naprzemian woda nawoz do fazy kwitnienia. 11. Jakiej wody używać tzn. wiem że ph6.3-6.8 ale czy macie jakichś sprawdzonych producentów? 12. Jak długo preparat ułatwiajaćy ukorzenienie? 13.Ziemia Biobiz light, biobizz trypack ( czy w tym zestawie jest juz preparat ułatwiajacy ukorzenie?) 14. Box 60x60x150 hps 150w 15. Czy po pewnym czasie roślinke trzeba bedzie przesadzić z 7l do 11l 16. https://holenderskiskun.pl/Katalog-nasion,id,5248/CBD_Blue_Shark czy to jest automat czy pełno seoznowa? Pozdrawiam i mam prośbę jak bedziecie odpisywac to psizcie prostym jezykiem bo nie skumam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bromas Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Prosił bym o przeniesienie tematu do UPRAWY MEDYCZNEJ KONOPII. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miś Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 To nie dział na pytania Link to comment Share on other sites More sharing options...
bromas Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Wiem dlatego prosze o przeniesienie do działu uprawa marihuany:) A tak przy okazji misiu był bym wdzięczny gdybyś coś podpowiedział. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bromas Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Widze że nie ma chętnych do podpowiedzi,moze spowodowane to jest zbyt długim testem To prosze podpowiedzccie tylko w jednej kwesti ptk.nr 6 to mnie najbardziej nurtuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Supreme Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Dobra, więc tak: 1-6) Pytasz o proces kiełkowania. Powiem Ci jak ja robię - możesz zrobić tak samo, sprawdza się. Nalewasz sobie do szklanki wody - ja się za bardzo nad tym nie rozczulałem i wlałem po prostu kranówy - możesz dać jakąś mineralną. Wrzucasz do niej ziarenko, tak normalnie. Odkładasz sobie szklankę w jakieś miejsce i czekasz. Sprawdzasz po kilku godzinach czy nasiono poszło na dno szklanki. Jeżeli nie - to pukasz je kilka razy palcem - żeby poszło pod taflę. Jak nie idzie, to znowu odkładasz szklankę i czekasz jakiś czas. Jeżeli przez ten czas nie poszło na dno - znowu pukasz palcem - teraz pewnie opadnie. Od tego momentu czekam 8 - 12h - tyle czasu leży na dnie. Potem biorę podstawek, wkładam na niego dwa waciki kosmetyczne, wylewam na nie wodę ze szklanki, wraz z nasionkiem, i przykrywam ręcznikiem papierowym, złożonym w kwadrat (podwójna warstwa), naturalnie na ręcznik papierowy też wylewam wodę - z reguły zawsze coś zostaje w szklance. Nadmiar z talerzyka wylewam i odkładam całość w ciemne miejsce. Sprawdzam co kilka ładnych godzin czy ręcznik jest wilgotny - nie chodzi oto, żeby pływało tam wszystko, ręcznik ma być wilgotny - musisz pilnować tylko, żeby nie wysechł, ale na pewno nie możesz za dużo ładować na niego wody - ma być TYLKO wilgotny. Jak wypuści kiełek to poczekaj aż będzie miał powiedzmy te kilka ładnych milimetrów (0.5-0.8 czy też centymetr) i dopiero ładuj do ziemi, a nie jak zobaczysz, że skorupka pękła i go już widać. Dajesz sobie do kubka - niby ma być tam ziemia docelowa, ale jak walniesz w uniwersalną to się na pewno nic nie stanie, bo przy przesadzaniu do docelowej i tak wywalisz tą ziemię i dasz same korzenie z resztą rośliny. Wkopujesz na głębokość do 1CM (!) i lekko ubijasz palcem - poklep kilka razy wskazującym, po wszystkim wlewasz na ziemię od 1 do 2 kieliszków wody i MOŻESZ, OPCJONALNIE (ja tak robię) założyć folię na kubek (ja daje stretch) i obowiązuje gumką recepturką - taki niby efekt szklarni. Dziury w kubku robisz - naturalnie. Całość chowasz w ciepłe, ciemne miejsce i czekasz pewnie koło 1-2 dób aż roślina się wybije. Jak zobaczysz ją na powierzchni - dajesz do boxa - pod lampy (generalnie do źródła światła). 7)Dokładnie tak. Z tymi nawozami to lepiej mieć mniej niż za dużo, więc się nie spinaj. Jak zapodasz jej nawozy na weg. w 3 tygodniu - na pewno nic się nie stanie. Co drugie podlewanie będzie OK. 50% na początek, potem możesz podbić do 100%. Ja osobiście dwa pierwsze podlewania na weg. robiłem na dawce 50%, bo miałem tyle rozrobionego preparatu. Faza weg zaczyna się od początku rośliny, a nie z momentem wstawienia do boxa. 8)Mniej więcej do 2-3 dzień. Wbijasz palec na głębokość 2-3cm i jak nic się nie klei, nie jest wilgotno, a piach z palca zjeżdża - możesz podlewać. Poza tym sprawdź ile waży donica przed podlaniem i po podlaniu. Z czasem na wagę weźmiesz to kiedy wymaga podlewania. 9)Jeżeli to automat, to tak - możesz dać 18 godzin światła i 6 godzin ciemni. Są różne szkoły, różnie chwalą. Jedni system 18/6, inni 20/4, a jeszcze inni 24/0. Na pierwszą uprawę daj 18/6 albo 20/4. - Takim system jedziesz właściwie cały czas - jedynie przed ścinką zmienia się fotoperiod. 10)Zależy czy chcesz sadzić automata czy sezonówkę. 11)Używam odstanej kranówki - od podlania do podlania, więc stoi ponad 48h - przynajmniej. Nie mam jak sprawdzić PH, ale roślinie nic nie dolega, więc działa. Jak poszukasz to znajdziesz PH najpopularniejszych wód dostępnych u nas - google.pl 12)Niech zgadnę. Wg. zaleceń producenta? Nie używałem, ale sprawdzę następnym razem. To chyba się daje raz na miesiąc - chyba, że producent Twojego zaleca inaczej. 13)Nie mam pojęcia, nie sprawdzałem jeszcze "markowych" produktów. 14)Kalkulator do ręki, sprawdź optymalną ilość lumenów, sprawdź ile ma ten hps. Jak się zgadza - będzie OK. 15)Pewnie w 11l będzie miała więcej miejsca, co się przełoży na jej wielkość i plon. - zależy jaka odmiana. 16)Sezon. Generalnie lekcje odrobiłeś. Możesz brać się za sadzenie. Zapewnij dobre warunki w boxie i będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big Plant Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 W śniegu Ci nic nie urośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bromas Posted August 22, 2015 Author Share Posted August 22, 2015 No wielkie dzięki na taką odpowiedz czekałem:) Naczytałęmsię , zgłębiłem wiedzę ale chyba troche się cykam żeby ktoś się nie doweidział nawet jak ze sklepu zamawiasz sprzę t to cie w tym zajebanym pańśtwei mogą namierzyć ( chociaż boxa to można równiez kupić do warzyw bardziej chyba trzeba uważać przy zamawianiu nasion). Za dużo do stracenie mam chociaż ja bym to robił tylko w celach medycznych dla siebie ale co to ku**a kogo obchodzi wpadnie cba na glebę i do widzenia:) Mimo wszystko dzieki za podpowiedzi i czekam do legalizacji może się doczekam , a mozę lekarz mi przepisze transport docelowy kto wie musze z nim podgadać na wizycie:) Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za podpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miś Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś miał jakieś problemy, bo kupił coś w jakimś growshopie/seedbanku sprawdzonym, poza tym dla pewności zamawia się do kogoś innego, kumpla albo coś . Jak chcesz czekać na legalizację w PL, to się możesz nie doczekać Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanikaGoryla Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 dokładnie jesli będziesz czekał aż ziolo w PL stanie sie legalne to masz pojarane... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.