Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Kompletowanie pierwszego namiotu - od podstaw ale profesjonalnie.

Recommended Posts

Opublikowano

Super, wszystko już wiem. 

Ale myślałem czy wrzucenie dwóch, małych chińskich paneli LED z lewej i prawej strony HPS'a dało by jakiś sensowny wzrost wydajności ?

Czy lepiej kaskę miast na chińskie led'y wydać np. na lepszy wyciąg ?

Opublikowano

siemka, generalnie sprawa rozbija sie o to kiedy bedziesz boxa uzywal i gdzie on bedzie stal. mniemam ze uzywany bedzie caly rok i w zwiazku z tym wydaje mi sie ze mozesz miec problem z temperatura w cieplejsze dni. chyba ze box bedzie stal w piwnicy. polecam to dobrze przemyslec. 

wyjasniajac male bledy powyzej - na powierzchnie 60 x 60  lampa 150 wystarczy i niewazne czy bedzie to 130  czy 280 wysokosci - oczywiste jest ze lampa musi miec regulacje wysokosci.

filtr powinien miec wieksza przepustowosc niz wentylator na najwyzszym biegu.

z moiego doswiadczenia - do boxa 60 x 60 polecilbym 250 w hps w wentylowanym odblysniku z szyba. 

Opublikowano

Akurat lampa 150W wpasowała się w moje ramy energetyczne i daje mi odpowiednią ilość materiału po ścince ;)

Co do wysokich temperatur w lato - mieszkam w kawalerce a pod podłogą mam idealny, ukryty pokój w którym jest zimno i ciemno tylko muszę jeszcze rozwiązać problem z wilgocią bo słaba tam wentylacja i obawiam się problemów podczas kwitnienia.

Obecnie box stoi przy wejściu do łazienki w której temperatura wynosi 23*C, z większymi krzakami bez nawilżacza wilgotność w dzień to ok. 60% , temperatura ponad donicą 24.5*C a nad lampą 27*C. Dziś chcę przełożyć aktywny wlot jako drugi wylot i zrobić 2 pasywne wloty ( póki co box zrobiony z turystycznej szafy z Ikei + komputerowe ) bo zostało mi jakieś 6 tygodni do ścinki a potem już aktywuję paczkę z profesjonalnym sprzętem ( box, filtr, kanałowy, itp. ).

Ew, zastanawiałem się nad kupnem czegoś w takim stylu /admin - link wygasł/ ( bezpieczny link do aliexpress.com ) i zamontowaniem mniej więcej tak :

grow

tylko czy miało by to jakiś sens ?

Opublikowano

Mhm tak też myślałem, teraz poleci lepszy wyciąg a później zainwestuję w 250HPS w Cooltubie ;) dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

poproszę o poradę o ile ktoś ma czas :

1.zbudowałem dzisiaj mój 1-wszy growbox(1m2 na 1,8h) . Na razie zamontowałem HPS 600W widmo na flower czyli rzędu 2050K. Zastanawiam się czy na weg nie będzie lepiej HQI (MH) o wyższej ciepłocie np:6000K? Akurat mam dużą lampę MH 150W i 75W mniejszą .Czy na początek ze względu na oszczędność energi (600W vs 150W +75W) oraz odpowiedniejsze długości fali?

Tak się zastanawiam czy w moim przypadku gdzie mam 1,0m2 a tylko 6 roślinek czy nie warto byłoby w czasie weg mocno się postarać o rozłożystość (może trening?) celem  zwiększenia plonów ?

2.Chyba dałem ciała z wywiewem bo mam wiatrak fi150mm (jakieś 200m3/h)-to chyba za mało ?

Niebawem założę wątek jak tylko wystartuję ,dzięki

Opublikowano

1. na wegetacje lepiej lampę MH ale musisz mieć do niej oddzielny balast. 

Nie trenuj, najpierw zaobserwuj jak roślina normalnie rośnie.

2. uruchom i po paru godzinach sprawdź warunki, ale do 600W to mało...

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+