Mr.Szatan Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 PEACE! Witam wszystkich MrSzatan na łączach. W tym temacie chciałbym opisać moje elementy boxa i poddać go próbie trzymania temperatury oraz wilgotności. To mók dziewiczy szlak jeżeli chodzi o grow więc chcę dopieścić wszystko na cacy w czym mam nadzieje pomoże mi wasza życzliwość i doświadczenie. Tak więc zacznę od sprzętu: box 90x90x170 światło: 250mh/hps z odbłyśnikiem 40x40 h17 9xdonica 9l z podstawką (wymiar jednej wys23xszer23xh25) nawilżacz powietrza (castorama) 2xwentylator fi 125 186m3/h (wtłaczający i wyciągający) filtr węglowy ECO mini 160-240m3/h fi 125 (w boxie filtr>went>rura alu) i tyle chyba wystarczy na razie. teraz moje początkowe obserwacje i pytania: 1. Nie posiadam jeszcze wentylatora mieszającego nie wiem na co się zdecydować czy na komputerowy czy może jakiś z klipsem 2. W jaki sposób sprawdzacie warunki panujące w boxie przed wrzuceniem tam% roślinek (obojętnie czy seedy czy już coś "gotowszego". Czy sprawdzacie to z załadowanymi już doniczkami i podlanymi (bo zastanaiwam sie jak mniej więcej to wpływa na wilgotność w boxie)? 3. Kiedy odpalę lampę+nawilżacz+wentylator wysysający (ten u góry) to warunki panują mniej więcej takie 56-60% wilgotności oraz około 27.8 stopnia z czujnikiem podwieszonym na poziomie szczytu doniczek (aczkolwiek przyznać się muszę,że sprzęt nie chodzi dłużej niż 2 godziny w czasie kiedy to piszę). 4. Spodziewam się, że gdy odpalę jeszcze wentyl dolny to wilgotność jeszcze bardziej spadnie, a chciałbym ją utrzymywac w granicach 65-70%. 5. Czy obecność went mieszającego ma jakiś wpływ na wilgotność? na razie to wszystko co mogę na chwilę obecną rozkminić jeżeli coś jeszcze mi wpadnie nie zawaham sie zapytć Zapraszam do wypowiadania się i z góry dziękuję za poświęcony mi czas:) PEACE! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Witaj 2xwentylator fi 125 186m3/h (wtłaczający i wyciągający) zrób sam wyciąg, świeże powietrze będzie samo wlatywać 1. z klipsem 2. wilgotność na starcie podnosi nawilżacz, przez około 3 tygodnie, później rośliny same już parują, na start utrzymujesz wilgotność między 60/80% 3. jest dobrze, ale postaraj się troszeczkę obniżyć temperaturę, idealna to 24, wilgotność w normie. 4. żadnych wtłaczających, ciśnienie robi swoje, z taką samą prędkością co wyciągasz z namiotu otworami do niego wpada świeże. 5. jakąś tam ma, mieszający obowiązkowo, jak masz nawilżacz to nie masz czym się przejmować. Startuj i zakładaj growloga Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Szatan Posted January 25, 2015 Author Share Posted January 25, 2015 to teraz pytanie: w chwili obecnej (jakoś 4-5 godzin chodzenia sprzętu) mam 65% wilgotności czyli niby w normie ALE temperatura rośnie do około 28.2 - 28.3. Otworzyłem w pokoju okno i widze że powoli zaczyna spadać. Jakie inne sztuczki można zastosować żeby temperatura spadła ( jak np bedzie pizgac na dworze chciałbym to okno mieć jednak zamknięte ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
SmakMaroca999 Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Odblysnik lampy cooltube lub dorobic szybe a temperatura na pewno spadnie o kilka stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Czeka Cie otwieranie/uchylanie bądź rozszczelnienie okna na czas świecenia lampy. Poza tym roślinki potrzebują świeżego powietrza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.Szatan Posted January 25, 2015 Author Share Posted January 25, 2015 przeszukam forum co do pomysłu z szybą. poza tym odpiąłem rzep na swobodny przepływ i wyciągne dolny wentyl. Dam znać o rezultacie. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.