rabarbar Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Zakupiłem niedawno w ogrodniczym taki oto preparat I zastanawiam się czy będzie skuteczny w przypadku konopi. Co roku miałem straty przez szarą pleśń i przez to mam zamiar się teraz zabezpieczyć jednak zastanawiam się czy ten środek będzie skuteczny i przede wszystkim bezpieczny. Miał już ktoś styczność z tym preparatem? Rośliny kwitną i czasu coraz mniej. Nie chciałbym palić tez swojego zioła dojebanego preparatem na pleśń ;P Na opakowaniu jest że okres karencji stosując dla szarej pleśni ale dla truskawki to 7 dni, więc chyba to samo powinno być dla ziółka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
badgrass Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Stosowałem coś takiego, ale walka z pleśnią jest nie do wygrania. Chciałbym też znaleźć jakiś skuteczny ale i bezpieczny nieinwazyjny środek na to cholerstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 Stosowałem Plagron Micro Kill, niestety nie zadziałał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toksyna Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 A znacie coś co dziala i skutecznie zwalcza pleśn? Link to comment Share on other sites More sharing options...
uszczelka Posted August 26, 2014 Share Posted August 26, 2014 W czasie już zatakowanych krzaków , będę próbował to Timorex Gold 24 EC 50ml Timorex Gold 24 EC jest oparty na substancji pochodzenia naturalnego – wyciągu z krzewu herbacianego Melaleuca alternifolia. Jest to ekologicznie przyjazny, w pełni biodegradowalny środek grzybobójczy pochodzenia naturalnego, nieszkodliwym dla pożytecznych owadów i pszczół oraz bezpiecznym dla ludzi i środowiska naturalnego. Timorex stanowi dobrą alternatywę dla konwencjonalnych środków ochrony roślin. Jego skuteczność jest porównywalna z preparatami chemicznymi i dużo wyższa niż fungicydów opartych na wyciągu z grejpfruta. W plonie nie odkładają się pozostałości substancji aktywnej i nie ma okresu karencji. Dzięki temu możliwe jest wykonywanie zabiegów nawet na krótko przed zbiorem. Zwalczane choroby W licznych badaniach oraz stosowaniu praktycznym Timorex Gold 24 EC wykazał się bardzo wysoką skutecznością w zwalczaniu i ograniczaniu chorób takich, jak: Mączniak rzekomy Mączniak prawdziwy Zaraza ziemniaka Szara pleśń Dawkowanie preparatu OGÓREK - Zalecane stężenie: 0,3-1% POMIDOR - Zalecane stężenie: 0,5-1% SAŁATA - Zalecane stężenie: 0,3-0,5% Podstawowe zalety Szeroki zakres naturalnych biologicznych własności grzybobójczych Bezpieczeństwo dla środowiska naturalnego Nie pozostawia osadu na powierzchni roślin Brak pozostałości substancji aktywnej Nieszkodliwy dla pożytecznych owadów i pszczół Brak karencji Dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologiczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabarbar Posted August 27, 2014 Author Share Posted August 27, 2014 Ehh czyli loteria, zadziała lub nie. Jeszcze jedno pytanko Taki spryskiwacz nada się do stosowania do konopi? Nie mam zamiaru latać z takim ustrojstwem ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Musisz bardzo dokładnie go wypłukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.