Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl

Recommended Posts

Śniadanie 

 

​Omlet na maśle konopnym z suszem 

 

Omlet jest bardzo pożywnym daniem śniadaniowym.

Jest smaczny i syci na kilka godzin.

 

gallery_27223_640_50029.jpg

 

Przepis na 1 omlet 

  • Dwa jajka
  • szczypior
  • cebula dymka
  • papryka czerwona
  • dwie łyżki mleka 
  • masło konopne
  • susz ok 0.20 g
  • pieprz, sól

Jajka myje pod bieżąca wodą, następnie wbijam do miseczki.

Dodaje mleko i przyprawy sól pieprz, grass i rozbijam widelcem.

 

Warzywa kroje w kosteczkę i podsmażam je na patelni z 1 łyżką rozpuszczonego masła konopnego.

Gdy zmiękną dodaje do jajek, mieszam a następnie wylewam na patelnie.

Na średnim ogniu  smażę ok 3 minut w tym na 30 sekund przykrywam pokrywką, przekładam w pół smażę jeszcze ok 1 minuty i porcjuje na talerz.

 

Zjadłam 3/4 - jest bardzo syte, nie czuć smaku i zapachu ziółka.

 

Taka mała ciekawostka z świata kulinarni i psychologi jedzenia.

 

 

Im większy talerz, tym większy apetyt.

 

W restauracjach talerze są dużych rozmiarów zazwyczaj koloru białego.

Duży talerz daje złudzenie optyczne, które mówi nam "jest tu za mało jedzenia"

Im większy talerz tym większe poczucie głodu - więc jesteśmy w stanie zjeść więcej i więcej zapłacić.

Im mniejszy talerz tym mniej zjemy, potrawa wydaje sie nam dużo większa, a mózg odczytuje sytość oczami.

 

Czyli jeżeli jesteśmy na diecie, unikajmy wystawnej dużej białej zastawy.

 

W następnym poście nowy przepis na podwieczorek oraz ciekawostki z świata kulinarnego. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Obiad 

 

Pstrąg łososiowy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem zioło-czosnkowym Fit

 

Smaczny zdrowy obiad.

Idealny również na kolację.

 

gallery_27223_640_2031733.jpg

 

Składniki:

 

  • pstrąg łososiowy
  • ziemniaczki sałatkowe lub młode 
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 g suszu
  • łyżka masła konopnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu 
  • przyprawy, sól, tymianek, rozmaryn, pieprz ziołowy, koper, papryka, 
  • do sosu:oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól - szczyptę

Ziemniaczki solidnie myje, kroje na ćwiartki, wrzucam do miski, dodaje 2 łyżki oliwy i wszystkie przyprawy - w tym szczyptę suszu.

Mieszam dokładnie tak aby wszystkie ziemniaki były zamarynowane przyprawami.

 

Pstrąga myje i nacieram sokiem z cytryny, następnie kładę na foli aluminiowej i na górę wrzucam przyprawy, pół grama zimelonego ziela, rozpuszczoną łyżkę masła konopnego.

Zawijam w sreberko i wrzucam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

 

W tym samym czasie co pstrąga wrzucam na blaszkę ziemniaki i do piekarnika, ustawiam na funkcje termoobiegu z grillem.

 

Sos do ziemniaków i pstrąga.

Sos ten uwielbiam, choć jest tam majonez którego unikam od czasu do czasu nie zaszkodzi.

Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięte przez praskie ząbki czosnku, przyprawy oraz resztkę suszu.

 

Po wyjęciu z piekarnika rybę serwuje na talerz i polewam sosem.

 

 

gallery_27223_640_902643.jpg

 

:hemp_cook: Pozdrawiam  :hemp_cook:

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Jajo sadzone w papryce i tatar z łososia 

 

gallery_27223_640_77933.jpg

 

Śniadanie pożywne i zdrowe.

Tatar z łososia pycha.

 

Składniki:

  • Jajo
  • łosoś wędzony
  • ogórek korniszon
  • cebulka dymka z szczypiorem
  • masło konopne łyżka
  • sól, pieprz
  • papryka

Z papryki robię foremkę do wylania jajka.

Następnie paprykę układam na rozgrzaną patelnie teflonową, w środek wrzucam 1 łyżeczkę masła konopnego.

Jajko myje pod bieżąca wodą i wbijam w paprykę.

Smażę kilka minut aż żółtko zacznie się ścinać  

 

Tatar z łososia

Łososia siekam w drobna kostkę wrzucam do miseczki. Następnie rozdrabniam ogórka i cebulkę dodaję do lososia, i na samym końcu drobno szczypior i również dodaje do miseczki.

Mieszam i gotowe :)

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

:hemp_cook: Witam :hemp_cook:

 

Dziś 

Tortilla Pszenno-pełnoziarnista z masłem konopnym

Farsz pierś z indyka w marynacie sojowo-ostrej

Z warzywami i sosem ziołowo-czosnkowym

Sycąca idealna na pac'mana.

 

gallery_27223_640_296227.jpg

Składniki:

 

Tortilla 4x

  • 90 g maki kukurydzianej
  • 90 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml wody
  • 30 g miękkiego masła konopnego

Wszystkie składniki wrzucam do miseczki i wyrabiam ok 10 minut (5 minut końcówką ugniatająca).

Rozwałkowuję na cienkie placki o średnicy patelni na której je smażę ok 2,5 minuty z każdej strony.

Tortille kładę na talerz i przykrywam drugim, dzięki temu nie zeschną się a będą elastyczne do zawinięcia.

 

Marynata do indyka:

 

  • sos pikantny u mnie sambal brandal
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu heinz

 

Indyka kroje w cienkie paseczki lub grubsza kostkę, marynuje wrzucam do lodówki na ok 1 godzine

Na patelni grillowej układam kurczaka i smażę kilka minut do zrumienia.

 

gallery_27223_640_163924.jpg

 

Warzywa

sałata lodowa 

pomidor

 

Sos ziołowo-czosnkowy

 

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie 

 

Jogurt i majonez mieszam na gładką masę, przeciskam czosnek przez praskę dodaje do sosu i doprawiam ziołami.

 

Tortille układam na blacie, pierw kładę warzywa sos oraz mięso zawijam i gotowe.

 

Polecam grillować w tosterze 

Nawet nie wiem kiedy zniknęła z talerza, no i juz zaczęła działać  :indiana:

 

gallery_27223_640_706924.jpg

 

 

:hemp_cook: Pycha :hemp_cook:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Witam

Dobry wieczór :)

 

Kolacja lub obiad

Lub na pacmana :)

 

Pieczone skrzydełka kurczaka w marynacie słodko-pikantnej 

z brązowym ryżem i warzywami podsmażanymi na maśle konopnym.

Danie zniknęło w kilka minut :)

 

gallery_27223_640_167954.jpg

 

Składniki:

Marynata mięsa

  • skrzydełka kurczaka 8 szt
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sambal brandal lub tabasco
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,15 g suszu 

Pierw robię marynatę, wszystkie składniki mieszam w misce na gładką masę.
Mięso myje, osuszam ręcznikiem i wrzucam do miseczki z marynata.
Dokładnie obtaczam każdy kawałek i odkładam do lodówki na 2 godziny.
 
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni z funkcja termoobieg, na ruszt układam kurczaka i posypuje suszem konopnym.
Piekę ok 30-35 minut, po upływie połowy czasu przekręcam skrzydełka.
 
gallery_27223_640_170517.jpg
 
Ryż i warzywa.

  • ryż brązowy 
  • marchew
  • papryka
  • czerwona cebula
  • 30 g masła konopnego
  • sól

Brązowy ryż gotuje według zaleceń producenta. 
Marchew, cebulę i paprykę myję i kroje na rożnej wielkości paseczki. 
W rondlu rozpuszczam łyżkę masła konopnego.
wrzucam, cebulkę, marchew i paprykę, smażę kilka minut aż zmiękną, dodaje ugotowany ryż i dokładnie mieszam.
 

Porcjuje danie na talerz i układam mięsko i gotowe.

 

 

 

 
 

:hemp_cook: Pycha!  :hemp_cook:


Witam

 

:hemp_cook: Dziś zupka z makaronem  :hemp_cook:

 

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym-konopnym

 

gallery_27223_640_16995.jpg

 

Smaczna i wszystkim znana pomidorowa.

Odchudzona dzięki makaronowi pełnoziarnistemu idealna na pac'mana lub na obiad.

 

Składniki:

 

  • maka pełnoziarnista szklanka
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • woda 80-90 ml
  • jajo
  • sól pół łyżeczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g masła konopnego

Do miseczki wrzucam mąki i sól, mieszam. Następnie dodaje jajo,oliwę i masło - mieszam.
A następnie po woli wlewam wodę do miski zagniatając ciasto.
Wyrabiam ok 10 minut aż będzie gładkie.
 
Przykrywam ściereczka na 20 minut do "odpoczęcia".Następnie dziele na trzy placki, i każdy rozwałkowuje na cienki placek. 
Kroje w podłużne paski.
W garnku zagotowuje 1 litr wody, wrzątek solę wlewam kilka kropel oliwy, wrzucam makaron i gotuje ok 5-7 minut aż wypłyną na wierzch i minie jeszcze ok 3-4 minut.
Wrzucam na durszlak i przelewam zimna wodą.
 
Porcjuje i zalewam pomidorówką.
 
Pomidorówka:

  • 3 szklanki bulionu z rosołu
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego(najlepszy jest przecier nie koncentrat)
  • jogurt naturalny - zamiast śmietany
  • suszone pomidory 4szt
  • sól, pieprz ziołowy

Gotuje rosół według tego przepisu rosół&kluski dodaje dwie szklanki przecieru z włoskich pomidorów.Suszone pomidory kroje bardzo drobno i podsmażam z czosnkiem i wrzucam do zupy, gotuje do zawrzenia.
Zawsze pierw studzę zupę a potem odgrzewam-lepiej smakuje.
 
Porcjuje makaron w miseczkę zalewam zupą i zagęszczam łyżką jogurtu naturalnego.
Była pycha, uwielbiam pomidorówki. 
 
gallery_27223_640_180859.jpg

 

 

:hemp_cook: Pychota  :hemp_cook:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+