Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl
grower.com.pl www.growbox.pl seedstockers.com

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-konopnym, grzanki z masłem


Recommended Posts

Witam Wszystkich Serdecznie 


:hemp_cook: Dziś w Gotuj z Ambasadorką :hemp_cook: 


Pierś z kaczki pieczona w sosie miodowo-cytrynowym z żurawiną, polana sosem pomarańczowo konopnym.

Do tego grzanki z bagietki z masłem konopnym, oregano i czosnkiem.


Danie w sam raz na święta.

Doskonała na romantyczna kolację


gallery_27223_385_216069.jpg




Składniki:


  • piersi z kaczki
  • miód
  • cztery łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła konopnego(mocne)
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki wina czerwonego
  • jabłko
  • majeranek
  • sól
  • czosnek 4 ząbki
  • pół szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • cynamon
  • skrobia kukurydziana
Sposób przyrządzenia:
 
Myje piersi i osuszam, wycinam ścięgienka, delikatnie nacinam skórkę nożem.
Do miski wlewam sok z cytryny łyżkę miodu,wino, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,sól i majeranek.
Dokładnie mieszam wkładam mięsko, dokładnie marynuje, zawijam w folie - odkładam do lodówki na ok.3 godziny.
 
Po upływie czasu, piersi wyjmujemy i podsmażamy lekko na patelni, ok 2 minuty z każdej strony.
Wkładam do naczynia żaroodpornego i polewam resztka marynaty i dwiema łyżkami wody,układam plastry jabłka oprószonego cynamonem na mięsie i posypuje żurawiną.
 
Piekarnik nastawiam na 200 Stopni.
Na wierzch kaczki kładę folię aluminiową.
Wkładam do piekarnika i piekę ok półtorej godziny.
 
gallery_27223_385_620043.jpg
 
Sos pomarańczowo-konopny
 
Łyżkę masła konopnego rozpuszczam w rondelku, dodaje łyżkę skrobi kukurydzianej mieszam, a następnie wlewam sok pomarańczowy. Gotuje ok 5 minut do zagęszczenia się sosu.
Sos nalezy zrobic na ok 5 minut przed końcem pieczenia piersi.
 


 
Grzanki z masłem
 
1 łyżkę masła konopnego w temperaturze pokojowej mieszam z dwoma przeciśniętymi ząbkami czosnku, solą i oregano. Tworze jednolita pastę i smaruje pieczywo, wkładam na 5-7 minut przed zakończeniem pieczenia sie piersi do piekarnika.
 
 
10 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmuje folię z naczynia.
 
Kaczkę wyjmuje, porcjuje i polewam sosem z pomarańczy
 
gallery_27223_385_438596.jpg
 
 

Jest Pycha i syta 


:hemp_cook: Smacznego :hemp_cook:


Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów, zdjęć oraz grafik !
Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+