Jump to content
thc-thc.com
ganjafarmer.com.pl
grower.com.pl www.growbox.pl seedstockers.com

Recommended Posts

Witam Wszystkich Serdecznie

 

:hemp_cook: Dziś w Gotuj z Ambasadorką :hemp_cook:

 

 

Soczyście chrupiące Stripsy Konopne

 

gallery_27223_385_496748.jpg

 

Kawałki  piersi z indyka w kruchej panierce.

 

Rozpływające się w ustach mogą stanowić świetne danie na sobotnią imprezę lub obiad.

 

Danie kaloryczne.

 

 

 

Składniki

 

 

  • pierś z indyka u mnie indyk (kurczaka)(polówka)
  • 2 czubate łyżki masła konopnego u mnie mix
  •  papryka ostra
  • papryka słodkiej
  • pieprz
  • sól
  • czosnek granulowany
  • mąka
  • mleko
  • olej

 

Marynata

 

  • 2 łyżki masła konopnego u mnie mix
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 2 łyżki słodkiej
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki czosnku granulowanego

Masło delikatnie ogrzewam na ogniu tak by było płynnej konsystencji, dodaje wszystkie przyprawy i dokładnie rozcieram z masłem na gładka masę. Do gładkiej masy dodaje 2-3 łyżki maki i ok 1/2 szklane mleka, tak aby marynata była gęsta.
 
Pierś z indyka kroje na kawałki delikatnie roztłukuje tłuczkiem z każdej strony i wrzucam do marynaty.
Odstawiam na ok 1 h do lodówki.
 
Panierka do obtaczania kurczaka w marynacie:

  • Dwie szklanki mąki (maka pełnoziarnista jest za ciężka i będzie sie przypalać) wiec użyłam zwykłej maki pszennej.
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka słodkiej
  • 1 łyżeczka  pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżki czosnku granulowanego

Do pojemnika lub torebki foliowej wsypuje wszystkie składniki. Dokładnie mieszam.
 
Teraz panieruje  marynatą wkładam kawałek piersi do panierki, ponownie do marynaty i panierki.
Robimy z każdym kawałkiem tą sama czynność.
 
W rondlu lub frytkownicy rozgrzewam olej i na rozgrzany olej wrzucam kawałki i smażę po każdej stronie na złotawy kolor.
Miedzy czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
Gdy kawałki będą złotawe, wyjmuje je na talerzyk z papierem w celu pozbycia się cieknącego tłuszczu(obsuszam je by nie były tak tłuste dbajcie o swoje serce).
I na kratkę w piekarniku(ruszt) układam kawałki wrzucam do piekarnika na jakieś 5-10 minut.
Podgrzanie w piekarniku da nam to iz będą chrupiące i soczyste.
Wiec część nieunikniona w tym przepisie.
Wyjmujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
Mała rada do frytek(u nas domowe) do oleju dodaje łyżkę masła prawdziwego frytki wtedy są chrupiące.
Ja jadłam frytki z piekarnika.
 

Stripsy przerosły moje wymagania były soczyste, pyszne.

Mimo iż jestem zwolenniczką zdrowego jedzenia raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

Moc mniejsza niż w przypadku innych potraw, lekki chill, ja zjadłam za mało by mieć konkretna faze.

 

gallery_27223_385_227382.jpg

 

 

 

:hemp_cook: Smacznego :hemp_cook: 


Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich artykułów, zdjęć oraz grafik !
Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części artykułu oraz grafik w nich umieszczonych oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawa o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 oraz Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dz.U. nr 47 poz. 211

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+