afia Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Tak jak w temacie, jaką temp. ziemi preferują rośliny? bo w moim ogródku na samym dole jest aktualnie 5 stopni,a ogólnie to w granicach od 0 do 10 w zależności od panującej na dworze.Zacząć coś działać w kierunku ogrzewanie dolnej partii boxa? proszę o jakieś podpowiedzi. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
uciulanygiecik Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 daj wentyl mieszajacy powietrze, bo chyba nie masz w calym boxie 0 - 10 stopni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Poniżej cycat z uprawy pomidorów JAK PIELĘGNOWAĆ POMIDORY W UPRAWACH POD OSŁONAMI? cz. I Optymalna temperatura podłoża wynosi 15–18°C. W miesiącach zimowych powinna się ona utrzymywać w granicach 14–16°C, a wczesną wiosną — 16–18°C. Przy zbyt zimnym podłożu ograniczony i zahamowany jest wzrost systemu korzeniowego, powstają warunki sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych i bakteryjnych, a poniżej 12°C ustaje wzrost korzeni. Przy wyższej temperaturze gleby niż powietrza bujny jest wzrost organów wegetatywnych, lecz opóźnione kwitnienie roślin, a nawet następuje zrzucanie kwiatów z pierwszego grona. Z powyżego cytatu można spokojnie przyjąć że temperatura korzeni powinna być w granicach 20-25*C bo cannabis jest rośliną ciepłolubną. przykłąd na podstawie ziemniaka Link to comment Share on other sites More sharing options...
afia Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 uciuanygiecik nie to tylko temperatura na samym dole doniczek, Igorek Dzięki za artykuł,trzeba brać się do roboty dół boxa ociepliłem styropianem zobaczymy jak się temperatura będzie miała później Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furion Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 raczej nic Ci nie da ten steropian .... ani raczej mieszak. Inwestuj w ogrzewanko albo bedziesz mial lipe jak ja mialem ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 dokładnie styropian nic nie da możesz pod doniczką rozłożyć przewód grzewczy taki z terarium ja miałem 25W pod doniczką w boxie 20x20cm i ładnie temperatura była Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubeert Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Ostatnio wpadlem na pomysł aby zrobić boxa na dworze ze styropianu. Wiem że to po*****y pomysł ale wpadłem na niego i go ku.rwa zrobię wymiary to chyba 38x30x50 wys. Oswietlenie 4x23w clf . 3 wiatraki wyciag,wtlaczajacy i mieszajacy. Napewno nie ustawie ich na 12v tylko mniej.Własnie zastanawiam sie nad przewodem grzewcym pod doniczki. Ile wat wybrac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Furion Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 a deszcze i wichury ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubeert Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 To pod schodami, deszcze odpadają. Wichury, no może trochę wiać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 pasuje mieć termostat a kabel grzewczy w sam raz byłby 30W dla spokoju możesz dać 50W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.