malolat Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 WITAMznalazłem fajno mete ale tam jest żółta ziemiapytanie brzmi czy jak wykopie tam dołek na ok 50-70l to będzie wszystko w porządku CZY JAK KORZEŃ DOJDZIE DO PIACHU TO NIE BĘDZIE POMIDOR MARUDZIŁBARDZO PROSZE O PORADY DOŚWIADCZONYCH GROUWERÓWWYGLĄDA TO TAK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lock Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 po co masz kopać dołek na 50L jak roślina nawet tego nie wykorzysta? Ja w zeszłym sezonie tez miałem spota z żwirem wykopałem dołki 20L i było gitara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Als Posted April 27, 2011 Share Posted April 27, 2011 a myslales o bezpieczenstwie ? tereny na ktorych jest piasek to raczej tereny bez wiekszych roslin czy innych przy ktorych konopia dobrze sie kamufluje, a troszke dziwnie moze wygladac 2 metrowa roslina na srodku malej "pustyni" zastanow sie nad tym, a jesli dojdziesz to wniosku ze miejsce jest bezpieczne to dolek 20-25l w pelni wystarczy zeby zebrac dobry plon z planta Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziobek666 Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 na pewno będziesz musiał częściej podlewać, chyba że w wory wpakujesz. Poza tym ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trul Posted April 28, 2011 Share Posted April 28, 2011 Musisz się liczyc z częstym nawożeniem syntetycznym żeby samych badyli nie było ale lepiej dać porządną dawkę obornika lub jakiegoś innego składnika organicznego co poprawi strukturę i ulepszy pojemność wodną(dobrze byłoby wymieszać też z perlitem). Jeśli w pobliżu są iglaki to dodatkowo dolomit lub popioł drzewny na odkwaszenie tylko odmierzonych dawkach to wszystko( może poza perlitem) A jeśli to jest sam piach to lepiej donice wkopać i przywieżć ziemie z opakowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesław Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 siemka, mam podobny problem, otóż zamierzam sadzić pomidory w podobnym miejscu, tyle że zamiast piachu mam ziemię bielicową. Zamierzam wykopać dołek ok. 20l i wsypać tam mieszanki kompostu z ziemią ze spota w stosunku 1:1. Dobrze by było? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebook Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 ja sadze na piachu, minimum 15l dolek, najlepiej 25 i wszystko gra. Ale takie realne 25 a nie paczkowana wartosc nasypowa Tylko trzeba czeciej podlewac jak jest susza, z 5l wody na dolek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesław Posted August 20, 2011 Share Posted August 20, 2011 i jak często podlewasz, kiedy w ogóle nie pada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebook Posted August 21, 2011 Share Posted August 21, 2011 w tym roku tylko w czerwcu był skwar wiec tylko wtedy latałem gdzies co 2 tygodnie i na dolek 25l ziemi wywalałem 5l wody. Potem juz lało to nie trzeba bylo, ale normalnie jak sie w upał nie pojdzie podlac to sie rosliny kisza zamiast rosnac marnieja, ale tez daja rad. Generalnie co 2 tygodnie trzeba skoczyc i porzadnie przelać Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziobek666 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 @Bebook Nie trzeba wielkiego upału, żeby rośliny wodą zajebac w południe. Zawsze podlewaj w nocy, to woda wsiąknie i nie będą kisły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.