Ambasadorka Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Chrupiące Skrzydełka Skrzydełka: Artykuły potrzebne do zrobienia zajebiście pysznych skrzydełek. Potrzebny stuff Składniki: -8 skrzydełek z kurczaka -papryka ostra(sypka) -papryka słodka -pieprz -sol -czosnek granulowany -mąka -proszek do pieczenia -kilka kropel oleju -mleko Marynata do skrzydełek,zalewy oraz panieru: 2 łyżki papryki ostrej 2 łyżki słodkiej 2 łyżki pieprzu 2 łyżki soli 2 łyżki czosnku granulowanego Wymieszać dokładnie. Skrzydełka umyć, wrzucić do miski, do miski dodać 2 łyżki marynaty, i kilka kropel oleju. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na półtorej godziny. Zalewa: 1 i pól szklanki mleka UHT(kartonik) 3 łyżki maki ziemniaczanej lub zwykłej 2 łyżeczki marynaty 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wrzucić do miski i wszystko wymieszać dokładnie. Panier: 2 szklanki mąki 2 łyżki proszku do pieczenia resztę marynaty wszystko wrzuć w torbę (jednorazówkę) zawiąż potrząśnij wymiesza się super. Wyjąć mięso i teraz tak. Mięso w zalewę, potem buch do torby z maka. I tak wszystkie kawałki, zawiązać torbę i porządnie wytrzepać(bez skojarzeń). Wyjąc i smażyć na głębokim oleju do złotawego koloru.Moza już je jeść ale można zrobić tak by były bardziej chrupiące i soczyste. Wyjąc skrzydełka przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut na 180 stopni, dobrze jak będzie termoobieg. Wskazówki: -Smaż na głębokim oleju jak frytki lub w frytkownicy -nie spal panierki bo będzie gorzki kurak -używaj torby jednorazowej(po co brudzić blat i stół) -Kurak wtedy nabiera mocy i smaku(musi swoje odstać, im dłużej jest tym smaczniejsze będą) -kurczaka włóż do podgrzanego piekarnika -jeżeli zalewa wyszła za rzadka dodaj maki, za gęsta dodaj mleka SMACZNEGO!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elcnU Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Ja tylko powiem ze skrzydła sa naprawde pyszne i mozna takze wykorzystac piersi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.