OnSet Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Witam,jak sugeruje temat chciałbym przedstawić Wam mojego micro boxa, zrobionego z kolumny od wieży...Na początku miał być PCbox ale okazał się kompletną porażką, nie wszystko wyszło tak jak do końca sobie umyśliłem...Wymiary :Szerokość - 19 cmDługość - 23 cmWysokość - 30 cmNo to zacznijmy od początku, plan był taki :Sporo myślałem nad tym i tak mi wyszedł plan ostateczny, trochę się motałem z wentylacją, nie wiedziałem jak zrobić by było najlepiej...Na moją powierzchnię boxa potrzeba około :Powierzchnia 0.0437 m2Minimalnie: 1311 LumenówŚrednio: 1748 LumenówOptymalnie: 2185 LumenówWłasne: 2185 LumenówPosiadam 2 świetlówki 20W, barwa ciepła, mają one około 1100lm, więc spokojnie powinno starczyć...A tak wygląda to w praktyce :Wentylacja :Otworki wciągające zimne, świeże powietrze :Prowizoryczne "drzwiczki" z kartonu(całkiem twardy dlatego go użyłem) :A teraz parę pytań :Najważniejsze : Zapewne dam rade uciągnąć automacika, aczkolwiek wolę się upewnić?Jaką dać doniczkę, żeby zaoszczędzisz na miejscu i roślinka nie była jakimś karzełkiem? Może jakaś własnej roboty na wymiar i wyłożyć ją czarną folią?Mile widziane komentarze, porady.PozdrawiamOnSet Link to comment Share on other sites More sharing options...
FRANIO Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Da rade spokojnie AF'a poprowadzic w góreDobrze spostrzegłes z tą doniczka na wymiar, tak by było NAJLEPIEJ i cos koło 2-3 litry bliżej 3Lświetlówki daj 2 ale po 1500 lm lepiej miec w zapasie lm i te otworki zrób zdecydowanie wieksze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 no ładnie i estetycznie wygląda, bez problemu będziesz mógł tam cos przysiać. jak na takiego malego boxa to całkiem całkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
bmxer Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Projekt bardzo dobry, bez problemu się tam zmieścisz z automatem. Doniczki najlepiej zrobić samemu, chyba że znajdzie sie coś idealnie dopasowanego. Jedno ale- dziurki na wlot powietrza stanowczo za małe. Najlepiej zrobić prawie przez całą długość ścianki (przeciwległej do wentylatora) jakiś 1-1.5cm pasek (otwór). Do tego jakaś pułakpa świetlna, chyba że to nie stanowi problemu ;] I trochę wyżej zrób ten otwór, najlepiej nad doniczką. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
OnSet Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 To taki paseczek za świetlówkami? W sumie to dużo tam światła uciekać nie powinno, bo kabelki i oprawki, zapewne się zastosuje do wskazówek. Na razie będę się musiał zadowolić tymi świetlówkami, aż uskrobie kasy na nowe Jak coś to philipsa te są, więc nie powinny szwankować, z resztą zobaczę jak to pójdzie :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebook Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 jakbys zrobił systemem wentyl ssący zimne powietrze i jednoczesnie dmuchajacy na te zarowki to moze bys to schłodził z jeszcze jednym wentylem takim jak tam masz pokazany, tak to tam bedzie piekarnik, juz nawet z jedna taka swioetlowka, ktora itak by nawet wystarczyła... Dojeb wentyl i zmierz tempe, jesli bedzie powyzej 30 stopni w zarosnietym boxie to nawet nie startuj szkoda czasu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
OnSet Posted January 20, 2011 Author Share Posted January 20, 2011 to może zamiast paska za świetlówkami zrobić taki otwór o średnicy z 5 cm i przykręcić wentylator komputerowy 6x6 i na wysokości doniczki pasek ?I jakie nawozy polecacie? W miarę tanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
05kozak28 Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Co do nawozów to tak jak powyżej wspomniane biohumus na vega, z tym że jak planujesz trzymać tu automaty to moim zdaniem na wiele się nie zda, bo on wspomaga wzrost. Azot zawarty w ziemii w zupełności wystarczy (kup ziemie do roslin zielonych). Wrzuć tylko plankton k, żeby roślinka pokazała klase na koniec. Na przykładzie swojego boxa i kombinacji które rozkminiałem z chłodzeniem, bo też miałem z tym problem, efektywniejsze chłodzenie było gdy wiatrak był na dole i wdmuchiwał chłodne powietrze, a na górze otwór do wydostawania się ciepłego.To tylko moje subiektywne zdanie oparte na własnym doświadczeniu opartym o budowe podobnego boxa. . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.