Rother Posted November 5, 2010 Share Posted November 5, 2010 Są tematy o zapachu, jednak myślę, że i taki się przyda.Pytanie kieruję głównie do osób, które generalnie znają się na roślinach, nie tylko na MJ.Najlepsza byłaby roślina, która stale pachnie, a nie tylko w fazie kwitnienia. Chociaż gdyby faza kwitnienia rośliny na parapecie pokryła się z fazą kwitnienia MJ, to też byłoby świetnie, ale to już chyba trudniej trafić. Chyba, że kupi się gotowy, kwitnący kwiat w doniczce z kwiaciarni. Można by też zastosować kilka roślin kwitnących po kolei a nie jednocześnie.Na razie znalazłem coś takiego:Pelargonia Pachnąca (zwana anginką)Roślina ozdobna, w Polsce uprawiana jako doniczkowa roślina pokojowa, ale w okresie letnim uprawiana jest również w doniczkach na balkonach, werandach i w ogródku. Uprawiana jest głównie ze względu na zapach, ale jej walorami ozdobnymi są także ładne liści i pokrój. Kwiaty mają mniejsze znaczenie ozdobne. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pelargonia_pachn%C4%85ca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uwaga-sarny Posted November 6, 2010 Share Posted November 6, 2010 Wydaje mi sie ze ta pelargonia dobrze by sie sprawiła... spotkałem sie juz z ta rośliną i jak sie ją postawi w pokoju to czuc tylko toNie wiem jak to by sie komponowało z zapachem kwitnącej MJ ale jak wybierzesz jakąś mniej pachnącą odmiane i ze 2 takie pelargonie na parapet postawisz to chyba da rade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rother Posted November 8, 2010 Author Share Posted November 8, 2010 Luigi, ponoć kwitnie tylko w bardzo dobrych warunkach.Kepherex, ta cytrynka też mnie zastanawiała właśnie, ale mocno pachnie pewnie tylko przez pewien czasJutro idę zapytać w kwiaciatrni o tą anginkę Mam nadzieję, że jakoś ogarnę całą sadzonkę. Z nasionkami nie chcę się bawić a i czekać na przesyłkę niebardzo (i płacić za nią - ceny ok 20zł, siiiiś.. ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PalePalePalePalePalePale Posted December 14, 2011 Share Posted December 14, 2011 a słyszeliscie o Bazylli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts