2sweet Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Jeśli chodzi o warunki to temperatura, wilgotność w normie. Podlewane starpololanką zdrój i biohumusem forte naprzemiennie. W starych liściach końcówki brązowieją i gniją a nowe liście mają tak jakby chlorozę - żółte przebarwienia. Ziemia uniwersalna. Prosiłbym o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lampa Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 Poczytaj forum. Napewno wpadniesz na tematy w których pokazany jest bezsens podlewania mineralną. Staropolanka akurat ma sporo minerałów, co za tym idzie ma wysokie ph. jak dla mnie to jest przyczyna. nie masz wody w kranie? jak dostoi 2 dni, to jest o niebo lepsza od mineralnej. nawet możesz ją troche zakwasić sokiem z cytryny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2sweet Posted October 11, 2010 Author Share Posted October 11, 2010 Chyba tak zrobię. A ile tego kwasku nalać na 1 litr? I w jakim sklepie można znaleźć testery pH? Chodzi mi o rodzaj. Mi to wygląda na moje oko na magnez albo azot. Ale ona od pierwszego piętra liści już zaczęła się pierniczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lampa Posted October 11, 2010 Share Posted October 11, 2010 to zależy od tego jakie masz ph wody. W każdym dobrym ogrodiczym dostaniesz ph metr. Może być naprostszy papierkowy. W zoologicznych też są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotjotjot1 Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 drenaz masz dobry? mlode rosliny tak reaguje na przelenie i zle ph wody, przesadz moze do ziemii z dolomitem i podlewaj woda z cytryna, czy jakims obnizaczem, pewnie w kranie zbyt wysokie kwasowosc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bebook Posted October 12, 2010 Share Posted October 12, 2010 no juz se daruj mineralke wal kranówkę z paroma kroplami cytryny na 1,5l wody... Ale moze to byc tez na współe z przegrzaniem bo widac ze tez masz tam gorąco. Moze nawet troche ją podsuszasz czasami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
guma88 Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 I jak tam,pomogła ta woda z cytryna? bo mam podobny problem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.