fre Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Witam! Pisałem w offtopie ale dostałem tylko jedną odpowiedź. Niektóre pędy urosły wyższe niż inne i oddalenie lampy jest nieuniknione, jedynym rozwiązaniem jest naginanie kwitnących pędów.Czy mogę to zrobić czy zostawić tak jak jest? Automaty mają około 50-60 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rud3 Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Przyjacielu możesz naginać kiedy chcesz, z tym że w tym wieku łodygi roślinek są bardzo twarde i mocne naginanie może skutkować złamaniem.Polecam Ci zastosować supercropping, czyli miażdżysz łodygę bocznego pędu palcami i wyginasz w dół, nie przejmujesz się tym że jest zgnieciona, po 2 dniach ładnie się zrośnie i zgrubieje, szczytek od stresu napuchnie, obleje się żywicą i będzie dobrzeNa forum na pewno gdzieś jest opisany supercropping, szukaj a znajdziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
zetdoen Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 rud3bwoy, pomyłka hehe.. opisałeś pinching, a nie supercropping.. Ogólnie możesz jeszcze naginać szczyty, ale wiadomo, nie pójdzie już tak łatwo jak podczas wega.. z powodu grubych i twardych łodyg. Poza tym trening wywołuje stres i roślina przez jakiś czas po wykonaniu przykładowo LST jakby zatrzymuje się w rozwoju i za chwilę przyspiesza. Nie wiem jak dokładnie jest w przypadku gdy plant jest już w tak zaawansowanym flo, ale myślę, że nic nie zaszkodzi, a nawet pomoże, bo przez stres roślina oblewa się żywicą. Ja naginam roślinę niejednokrotnie. Praktycznie zawsze gdy odwiedzam planty (raz w tygodniu) to tu nagnę, to tu coś przechylę hehe Dlatego myślę, że jak nic nie sknocisz (nie przesadzisz z wygięciem [trzask!]) będzie git Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeHaCeusz Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 to co napisał wyżej Ziben i rude jest dobrym rozwiązaniem, lecz ja to nazywam HST (high stress trening) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fre Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Wszystko jasne, dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.