technik Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 TYTOŃ INDIAŃSKI – Strioczka rozdeta, Lobelia inflata, rodzina Lobeliaceae (lobeliowate).Surowiec: Liscie, łodygi i nasiona północnoamerykanskiej rosliny nazywanej niekiedytytoniem indianskim.Zastosowanie: Może byc palony lub macerowany – łyżka stołowa na ok. 0,5l wody.Aktywne składniki: lobelina - 2-[6-(beta-hydroksy-fenyloetylo)-1-metylol-2-piperydylo] acetofenon oraz spokrewnione alkaloidy.Efekty: Przy paleniu wywołuje łagodna marihuano-podobna euforie i jasnosc umysłu.Herbata działa jednocześnie jako stymulant i relaks-ant. Mniejsze dawki maja tendencje dowywoływania stymulacji, większe – relaksacji. Poza tym można doświadczyć mrowieniaciała i wyostrzenia zmysłów.Przeciwwskazania: Posiada ostry smak, nieprzyjemnie podrażnia jame ustna i gardło.Może wywołać nudności, wymioty i problemy z krążeniem. Palenie może wywołaćkrótkotrwały ból głowy u osób z tendencja do migren. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziadek Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 Czy ten sprzet mozna gdzies kupic w Polsce na legalu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technik Posted March 19, 2010 Author Share Posted March 19, 2010 Czy ten sprzet mozna gdzies kupic w Polsce na legalu ? Pewnie tak bo w tym dziale co popisalem teamty tych roslin to dodalem tylko te co sa dostepne w polsce. Pozniej dodam takze te zagraniczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pentax Posted March 20, 2010 Share Posted March 20, 2010 Mam nasiona tej roślinki. Sporo ilości. Na wiosnę będę wystawiał na allegro w postaci sadzonek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słonecznik Posted May 10, 2012 Share Posted May 10, 2012 Próbowałem kiedyś sadzić ale nic mi nie wyrosło. Samego tytoniu kupiłem 100 gram prawie rok temu i do teraz mam mniej niż 50 gram, jakoś niezbyt mi wchodzi. Nikotyna to nikotyna... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts