Mickowy Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 Jak w temacie - czy ktoś próbował używać tej mikoryzy na swoich pomidorkach? Trafiłem na to na allegro szukając jakichś śmiesznych nawozówPowiem jak efekty (z resztą planuję robić grow loga, jutro kiełkowanie ) -pozwolisz, ze przeniose do innego dzialu :wink: ^ RonaldoŻeby nie było tak pusto:To z wikipedii:Mikoryza - występujące powszechnie zjawisko, polegające na współżyciu korzeni lub innych organów, a nawet nasion roślin naczyniowych (roślin wyższych z takich gromad jak: nasienne, paprotniki, czy mszaki) z grzybami (dotyczy około 85% gatunków roślin wyższych z całego świata). Tego typu symbioza daje obu gatunkom wzajemne korzyści, polegające na obustronnej wymianie substancji odżywczych – rośliny mają lepszy dostęp do wody i rozpuszczonych w niej soli mineralnych, ale także do substancji regulujących ich wzrost i rozwój, które produkuje grzyb, ten zaś korzysta z produktu fotosyntezy roślin - glukozy.Ciekawostka (również z wikipedii ) - Odkrycia mikoryzy dokonał w roku 1880 polski botanik, Franciszek Kamieński.Myślę że efekty mogą być całkiem ciekawe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gydzio Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 Ja mogę ci polecić te pałeczki. Sam kiedyś używałem efekty w tej cenie rewelacja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.