Skocz do zawartości
nasiona thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Cześć! 

Jestem biernym obserwatorem forum od lat, jeszcze nie zdecydowałem się realnie na żadnego krzaka MJ ale budowałem już jakieś growboxy czy nawet posiadam namiot z Temu i RoyalRoom to jednak większość czasu spędziły w pudełku lub rosły tam rośliny do użytku w kuchni.

Planuje zrobic swoją lampę na power ledach, co prawda już jakąś robiłem ale pojawiły sie dodatkowe pytania gdyż ChatGPT zamiast pomoc wywołał większe wątpliwości.

Otóż diody power led w zależności od koloru mają napięcie podane 2.2-2.4 lub 3.2-3.6. Wszystkie (zależnie od mocy 1w czy 3w) działają na 350mah lub 700mah. Mam zasilacz jakiś 7W i testowo skombinowałem lampe z 7 diod 1W mieszane 445nm, 660nm i 3500k i to działa ale..

Pytanie: Czy w 1 szeregu w ogóle można łączyć diody o różnym napięciu? 

Patrząc na corum wydaje się że tak gdyż widziałem już lampy DIY z diodami cob led i power led na jednym zasilaczu i zdało się działać ale proszę o opinię fachowców.

P.S.

Na chwilę obecną w planach mam 6 gatunków papryka chili oraz mikrozieleń.

Z MJ poczekamy na lepsze czasy 🙂

Opublikowano

Można łączyć bez problemu.

Budowanie samemu coraz mniej się opłaca. 

Panele są tańsze niż kiedyś i mają znacznie lepsze diody. Jak np. samsung lm301h czy jakos tak. 

Jak budować to raczej na białych ledach cob i kilka kolorowych dla poprawy spektrum

Opublikowano

Dzięki,

Plan jest właśnie na głównie białe + kilak niebieskich i czerwonych. Budowanie w moim przypadku ma sens szczególnie gdy planuje sie wykorzystać namiot 30x30. Większość paneli (Quantum led/smd) które przepatrzyłem mają wymiary od 28x28cm w góre. W teori wydaje się OK ale niestety konstrukcja namiotu sprawia że się nie zmieści. Zakupiłem (też z temu) jakiś panel 45W, szału nie ma. PPFD jest nawet względnie spoko, ale żeby uzyskać te 600-700 to miernik (profesjonalny telefon z androidem) musi być dosłownie 10cm pod lampa a tam już się robi ciepło...  Ale wykorzystam to w tym namiocie z Temu gdyż sałata, microgreens przy PPFD 300+ będzie rosła jak złoto :]