Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Pomożecie mi zrobić „ustawienia” boxa? 

Zastanawiam się co ile powinny włączać się wentylator, wiatraki i na jak długo, a co ma pracować cały czas. Niżej dodaje prosty szkic pudełka z opisem i wymiarami

szkic-box.png

Opublikowano

Za dużo tych wentylatorów. Daj jeden wyciągowy i możesz dać dwa mieszające. Takie na klipsie, 15W każdy i przyczepić je klipsem do stelaża w środku po przeciwnych narożnikach i ci zrobią dobrą cyrkulację. 

Opublikowano (edytowane)

Wiatraki z oscylacja po miesiącu, dwóch mi padają i to te lepsze Np secret jardin, dlatego 3 nieruchome wstawiłem. Dobra a  wentylatory? co jaki czas włączać wlot i wylot? I na jak długo? 
wczesniej ze swoim prowizorycznym ustawieniem tylko bez wlotu miałem całkiem fajny wynik z 3 automatow. A teraz chciałem doprecyzowac ta wentylacje wg podpowiedzi starszych kolegów 😇

Edytowane przez CzeslawNiemen
Opublikowano

Zapomniałem dodać istotnej sprawy. Box jest w bardzo ciepłym miejscu, w południe w tym pomieszczeniu jest nawet 40 stopni (wiadomo tylko w gorącym miesiącu), dlatego zamontowałem wlot, żeby wpuszczał chłodniejsze świeże powietrze z zewnątrz. A rośliny nie będą się „kisić” bez świeżego powiewu? Myslalem, ze zawsze powinien być wlot świeżego

Opublikowano

Dobra nie zrozumielismy sie chyba. Wiem, ze przez nieszczelności w namiocie, zamku itd zasysa sam. Ja mowie o dostępie świeżego powietrza bo nie mam go w pomieszczeniu w którym jest box. Rozumiesz? Jak zasysa to ten gorący i nie wietrzony gnój. Dlatego teraz mam wlot ale nie z pomieszczenia gdzie jest box tylko aluminiowa rura aż na zewnątrz żeby było świeże powietrze. 
Od lutego do maja osiągnąłem wynik 230g suchego z 3 automatów przy swoich prowizorycznych ustawieniach wg tego co coś tam wyczytałem. Teraz chciałem to doprecyzowac. 
Czytam tez często na reddicie, doświadczenia innych growerow i tam np odpisali całkiem inaczej niż tutaj. A mianowicie, żeby wszystkie wiatraki chodziły 24 (wiatraki, nie wlot / wylot) + wstawić portable AC. Aż tak chyba nie będę już kombinował bo tak jak mowie w nie całe 4 miechy zrobiłem świetny jak dla mnie wynik.

Opublikowano

Rura może być doprowadzona z zewnątrz. Jak nie będzie innych otworów w namiocie, to wyciągowy będzie zasysał przez rurę. No chyba, że są takie nieszczelności w boxie, że większość powietrza będzie przez nie zasysał a przez rurę tylko kilka czy kilkanaście procent, to można dać na rurze jakiś nawiewny. A klima przenośna po co? Do chłodzenia czy osuszania?

Opublikowano

Kurde nie pomyślałem w ogóle o tym, żeby dac sama rurę, niepotrzebnie kupiłem w takim razie wiatrak na wlot. Masz racje, ze będzie z automatu wciągać świeże wyrzucając stare powietrze. Dobrym przykładem tego byl fakt, jak wszystko było pozamykane i włączał się wylot to box się „zasysał” do środka jakby go ktoś próżniowo chciał spakować 🤓 dzięki Ricardo 
Tak, z ta klimą wydaje mi się, ze chodziło raczej o zbicie temperatury