Skocz do zawartości
nasiona marihuany

seedbay

Automatyka System kropelkowy

miaziol

Recommended Posts

Elo

Mam pytanko.

Jako że panienki będą musiały zostać same potrzebna jest automatyzacja podlewania.

Wymyśliłem to sobie tak. Do kranu podpinam zawór z programatorem do tego wpinam odwróconą osmozę żeby pozbyć się syfu z sieci.

Do osmozy podpinam wąż z systemem kropelkowym i precyzyjnie ustawiam kroplowniki na podanie 1L. wody w ciągu godziny.

Osmoza ma przepustowość 280L\h co daje mi w okolicy 11,5L. Ustawiając prawidłowo timer na zaworze jestem w stanie dość precyzyjnie odmierzyć ilość papu.

W dończki wkładam biotabsy. Czy to ma sens? 

Przy odwróconej osmozie musisz pamiętać,że poza syfem, usuwa też to co rośliny potrzebują. EC wody z kranu to około 0.5 a wody z odwróconej osmozy EC 0.0 widzisz różnicę? Jeśli nie uzupełnisz braków to rośliny będą wykazywać braki. Wiem, że przy biotabsach nie mierzysz ph i EC. Ale przemyśl problem.

Zagłębiłem się trochę w temat i polecają faktycznie zamiast osmozy zastosować system filtrów węglowych. One usuwają z wody chlor i resztę śmiecia zostawiając pożyteczne minerały.  

P.S

Odpowiedź z wodociągów trochę w szoku jestem. "Dzień dobry. Woda  jest tak dobra ze nie wymaga ani chlorowania ani ozonowania. Uzdatniana jest poprzez napowietrzanie i filtrowanie, bez stosowania jakichkolwiek środków chemicznych."

Edytowane przez miaziol

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+