Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Mam upatrzone dwa wenty o średnicy 125mm, ktoś może podpowie z czego bierze się ta różnica w decybelach:

Kanalowy wentylator o przeplywie mieszanym TD SILE /admin - link wygasł/

Wentylator kanalowy o przeplywie mieszanym serii T /admin - link wygasł/

Jak dla mnie, użycie wygłuszającej wełny w konstrukcji tego czarnego TT Silent M powinien być cichszy od tego drugiego a jest na odwrót. Są tą dość powszechne wenty przy uprawach więc myślę że ktoś coś ciekawego napisze na ich temat. A może ktoś podrzuci jakaś ciekawą alternatywę dla tych dwóch wentów a jednak sporo tańszych. Może jak zastosuję około 1-1,2m własnej roboty tłumik z rury 125 wyłożonej w środku np. wykładziną to różnica nie będzie aż tak zauważalna?

Box nie przekroczy 1,5m3

Opublikowano

Wentylatory radialne podobno też dobre są

Ja mam taki: /admin - link wygasł/ , parametry "na papierze" zbliżone, a dałem za niego 180 zeta.

Opublikowano

Tej specyfikacji nie bierz na poważnie... 22 dba TD silent to żart - albo mierzone z odległości 12m...

No chyba, ze jest to na zasadzie tlo (na ogol ok. 30 db) + 22 db - wtedy moze sie zgadzac.

Roznica moze pochodzic z:

1. przeklamanych danych  specyfikacji

2. Roznych sposobow pomiaru

3. Lepszego lozyska

4. Wyscielenia obudowy TD Silent materialem tlumiacym dane czestotliwosci i/lub wibracje

Nie mam porownania w praktyce, wiec ciezko mi sie odniesc do rzeczywistych roznic tych wentyli.

Opublikowano

Ten który ja mam, ten z linku na 180m3/h obok wentyla 45dB, 3m od wenta 31dB, na 240m3/h obok 50dB, 3m od niego 37dB, przy dźwiękach tła ~12dB. Mierzone apką w fonie :)

Opublikowano

Tak właśnie sobie i myślałem że te decybele podawane w katalogach to o kant d**y potłuc. Wczoraj mierzyłem decybele dwoma różnymi apkami na androida i pokazywało mi w nocy 21-23dB więc nie ma co na sucho sugerować się tymi parametrami. Biore tego Harmann'a z linku wyżej a jak nie będzie mi odpowiadała jego głośność to będę kombinował z wytłumieniem tego ustrojstwa. Ogólnie ciszę chciałbym ze swojego widzi mi się bo przypału od strony lokatorów się nie obawiam, chodzi po prostu o to żeby miało to ręce i nogi. Pozdro

Opublikowano

Moze wez jakis promieniowy, zbuduj boxa z mdf i wypelnil dobra pianka montazowa, matami bitumicznymi czy innymi izolujacymi dzwiek?

Do tego sztywny tlumik na wylocie i bedzie miodzio.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+