ZAM Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Witam serdecznie, Postanowiłem zabrać się po latach palenia za własną uprawę. Skonstruowałem wiec boxa (drewniana rama obita mylarem) 100x60x140h. Przy zakupie oświetlenia i podaniu wymiarów 'doradcy' polecił mi HPS 400w Problem mam teraz następujący: w środku mam po prostu piekarnik. 31 stopni przy zamknietym boxie ok 27-28 przy otwartym. Seedlingi sobie nadal rosną i przestały się wyciągać po przełączeniu na HPS. Teraz taka sprawa: Jako, że mój box estetycznie nie powala i jest w nim po prostu za ciepło postanowiłem sobie zakupić box darkstreet 100x60x170h. wymiarami zblizony do obecnego. Temperaturę zamierzam zbić cooltubem (nie mam zamiaru kupować słabszego HPS). I tutaj mam pytanie do doświadczonych, jaki filtr weglowy założyć (długość parametry) i jaki wentylator użyć by wyciąg był na tyle mocny ze mi wymieni te powietrze w boxie przez sugerowane 5 min, oraz czy mogę podłączyć filtr do cooltuba w ten sposób by powietrze wyciągane przez wentylator chłodziło zarazem lampę... Pozdrawiam ZAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Witaj Doradcom podziękuj za te 400W w 140cm wysokości hahaha Gdybyś przeczytał ten temat byś wiedział jaka lampa do Twojego boxa: Budujemy Growbox - od czego zacząć ? Jak zbudować ? Jaka lampa ? Ja Ci podpowiem że olej cooltube Montujesz dobry wyciąg i po kłopocie Wentylatory: - tani i głośny: WENTYLATOR KANAŁOWY 2-BIEG. FI 150MM 467/552M3/H - średni: WENT. KANAŁOWY 2-BIEG. Z REG. TEMP. I OBROTÓW FI 160MM 467/552M3/H - drogi ale w miarę cichy: WENTYLATOR KANAŁOWY SILENT-METAL FI 150MM 405/550M3/H SUPER CICHY - mam ten Filtr wybierasz o zbliżonych parametrach do wentylatora, czyli jak bierzesz wentylator o mocy 405/550cm3/h to bierzesz filtr 550cm3/h np. FILTR WĘGLOWY ECONOMY FI 160MM H400MM 475-620M3/H - mam ten Jeżeli jednak wybierzesz cool tube to spokojnie możesz połączyć to tak: Filtr - > przewód wentylacyjny -> cooltube -> przewód wentylacyjny -> wentylator -> przewód jeżeli jest konieczność Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Yoda Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Jak będzie chłodził cooltube to wydaje mi się żeby wentylator był przed a nie za ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZAM Posted April 18, 2015 Author Share Posted April 18, 2015 Dzieki bardzo, Forum odkryłem dopiero po rozpoczęciu działalnosci takze nie zdazylem sie zapoznac z tematem. Postaram wyszukac taki wentylator ale w jakims sklepie przemyslowym, (te grow shopy strasznie drogie sa) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 Jak będzie chłodził cooltube to wydaje mi się żeby wentylator był przed a nie za ??? najlepiej to zrobić osobny obieg tylko dla cooltube, obejdzie się bez filtra a jedynie koszt najtańszego wentylatora (około 40zł) i przewodu alu pcv, wtedy chłodzenie włącza się tylko podczas pracy lampy, bierze powietrze zza boxa i wyrzuca za. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZAM Posted April 18, 2015 Author Share Posted April 18, 2015 no i jest... 530m3 za 200 zeta :> http://allegro.pl/promieniowy-wentylator-kanalowy-dv-pp-160-560-i5245419665.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted April 18, 2015 Share Posted April 18, 2015 jeden bieg ale może być jakiś regulator i po problemie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.