Orocha Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Mam taki problem, zrobiłem sobie boxa, a właściwie szklarnie( ścianki z agrowłókniny) o wymiarach 40cmx80cmx106cm, do tego zamontowałem 4 żarówki po 1600 lm (wychodzi 6400) no i wszystko pięknie rośnie (auto AK47). Dzisiaj znalazłem kalkulator i wychodzi na to, że potrzeba mi około 16000lm- no i tutaj rodzi sie moje pytanie- skoro wszystko ślicznie rośnie to muszę dodawać żarówki/kupować HPSa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miś Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Przy takim świetle za dużo z tego nie zbierzesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart85 Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Powyciagane te rosliny. 4 zarowki na ta powierzchnie to malo. Ja mam 40x40cm swojego boxa i mam 6 zarowek, a i tak szalu nie bedzie. Mysl nad zmiana oswietlenia na HPS. Ewentualnie jeszcze doloz przynajmniej 2 razy tyle zarowek i jak najblizej szczytow one musza byc, a nie tak jak u ciebie. Inaczej szkoda pradu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frycekoss Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 na Wegetacje roślina nie potrzebuje dużo światła ale za chwilę będziesz potrzebował go więcej tak jak w obliczeniu więc nie obejdzie sie bez lepszego słoneczka.....poczytaj tu na forum a wszystkiego sie dowiesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 Automata już dawno powinieneś przesadzić do większej doniczki bo Ci skarłowacieje i może 0,01g z niego będzie. Doniczka bez żadnych innych roślin. Nad CFL rośnie, ale marnie, więc jak chcesz jakiś wynik to HPS obowiązkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bongson Posted January 12, 2015 Share Posted January 12, 2015 HPS jest do uprawy, zwykłe żarówki to w domu zamontuj bo szkoda twojego czasu, zainwestuj 100zł kup hpsa 150w i zaplacisz 15 zł miesiecznie za prąd wiecej a wyciagniesz 50razy wiecej niz jak masz dalej tak działac rośliny powyciągały się i zaraz przestaną ci rosnąć, przesadz do jak najwiekszych doniczek do poziomu 1 listków, nawet je przysyp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
itaka Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 jak ja tam widzę 1 roślinę Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart85 Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 Tamte powyciagane to chyba jakis inny bluszcz albo cos Link to comment Share on other sites More sharing options...
itaka Posted January 13, 2015 Share Posted January 13, 2015 daj więcej tych żarówek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orocha Posted January 14, 2015 Author Share Posted January 14, 2015 Automata już dawno powinieneś przesadzić do większej doniczki bo Ci skarłowacieje i może 0,01g z niego będzie. Doniczka bez żadnych innych roślin. Nad CFL rośnie, ale marnie, więc jak chcesz jakiś wynik to HPS obowiązkowy. Nie jest jeszcze za późno? HPSa będę miał dopiero koło 25 stycznia, przesadzam dzisiaj maks. jutro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.