przezorny Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Witam chciałbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu poniższego problemu, Czy tego rodzaju przebarwienia mogą być wynikiem na nisko opuszczonej lamy ? Oraz drugi problem Wczoraj zauważyłem jakieś plamki na liściach i przy brzegach jakieś brązowienie liści. Zaznaczę, że są to liście od samego dołu doniczki? Co myślicie? Jeżeli coś źle umieściłem bądź cokolwiek źle dodałem proszę poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rs4 Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 jakie ph i ec ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przezorny Posted November 29, 2014 Author Share Posted November 29, 2014 nie mierzę ani ph ani ec, bo używam BioTabs Zestaw Startowy, a tam napisane jest, że nie trzeba mierzyć ph i ec tylko podlewać wodą odstaną prosto z kranu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rs4 Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 aha, w takim razie nie wiem nie uzywalem tego, na moje oko jest zle ph Link to comment Share on other sites More sharing options...
przezorny Posted November 29, 2014 Author Share Posted November 29, 2014 no nie wiem powiem szczerze, do tej pory wszystko było gitarka, pięknie rosła u ziomka, teraz coś zaczęła wariować, chyba, że są to dolne partie listków i po prostu całą swoją energię przekazuje na kwiaty a dolne liście usychają przez to, nie wiem czy dobrze myślę, Link to comment Share on other sites More sharing options...
rs4 Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 za wczesnie na takie rzeczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
przezorny Posted November 29, 2014 Author Share Posted November 29, 2014 no to naprawde mamy problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 Na pierwszych fotkach najprawdopodobniej przypalasz lampą, daj fotkę jak siedzi w boxie z widoczną lampą. Lampy nie tylko się grzeją ale także emitują promieniowanie. Gdyby coś było z składem w glebie to było by to widać na każdym z szczytów, a u Ciebie cała roślina prócz najwyższego punktu jest zdrowa. Drugi przypadek: Liście na samym dole naturalnie obumierają, roślina uznaje je za niepotrzebne i wysysa z nich potrzebne składniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest joker Posted November 29, 2014 Share Posted November 29, 2014 yhym obniz lampe zrobiles piekarnik przy glownym szczycie Link to comment Share on other sites More sharing options...
przezorny Posted November 29, 2014 Author Share Posted November 29, 2014 yhym obniz lampe zrobiles piekarnik przy glownym szczycie hmmm obniż czy podnieś ? daj fotkę jak siedzi w boxie z widoczną lampą. VIto mistrzu, później podjadę do ziomka i zrobię w perspektywie całego boxa, dzięki za słowa otuchy, myślałem, że coś już zaczyna się dziać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.