lukhempas Posted June 30, 2014 Share Posted June 30, 2014 Zaczynam nowy grow. Dzisiaj pestki wylądowały w wodzie więc mamy oficjalny start Pestki: Masterkush White Widow x Big Bud Shining Silver Haze Podstawowe parametry: - Powierzchnia: 0.8m2 - Światło: balast magnetyczny + Philips T-SON 250W, oprawa XTRASUN 150mm ODBŁYŚNIK WENTYLOWANY XTRASUN, 53,3x60,3xH20,3cm, fi-150mm -nowa wentylowana oprawa XTRASUN przystosowana do podłączenia układu chłodzącego FI 150mm -odbłyśnik idealnie nadaje się do oświetlenia powierzchni do max 1,5m kw. -szczelność oprawy gwarantują gumowe uszczelki -wymiary: 53,3x60,3xH20,3cm -ZALECANY DO UŻYTKU W NISKICH POMIESZCZENIACH, GDZIE WAŻNY JEST SZEROKI ROZSYŁ ŚWIATŁA Seria Xtrasun oferuje doskonałą jakość i wydajność w korzystnej cenie. • Szeroki kat rozproszonego światła • Chłodzenie super-air • Kołnierz fi 150mm • Niskoprofilowa konstrukcja • Wysoce odblaskowe lustrzane aluminium - 5 lat gwarancji • Kabel zasilający oraz gniazdo E40 są już zamontowane • Łatwa do ściągnięcia szyba - zmiana żarówki jest szybka i komfortowa http://www.youtube.com/watch?v=yXwj01M-y5k - FP: 16/8 weg, 12/12 flo - Donice: docelowo 4 x 9L, na początek start w okrągłej donicy torfowej Jiffy DONICZKA OKRĄGŁA TORFOWA JIFFY, fi11x h10 -doniczka z odkwaszonego substratu torfowego o pH 6 -wymiary: 11 x h10cm -idealna na start roślinki - do kiełkowania i ukorzeniania -Po włożeniu sadzonki do gleby doniczka stopniowo rozpuszcza się dając dodatkowe korzyści: . 1-dodatkowa porcja substancji odżywczych, . 2-brak uszkodzeń korzeni przy przesadzaniu -Cena za sztukę Doniczki te dzięki porowatym ścianom zapewniają bardzo dobrą cyrkulację powietrza, ograniczają stres towarzyszący przesadzaniu. Doniczki idealnie utrzymują i transportują wilgoć, tak aby korzenie mogły się rozwijać w każdym miejscu w podłożu. - Wentylacja: oddzielny delikatny obieg dla roślin i odpowiednio mocny dla lampy - Nawozy: BioTabs INDOOR Starterkit - Woda: Odstana 14 dni kranówka - Ziemia: BioBizz LightMix Na dzień dobry pytanie o mix wybranej ziemi, nawozów i wody. Czy potrzebuję coś więcej ? Jakieś specjalne rady co do tabsów ? Poprzednio używałem nawozów HESI i teraz lekki stresik mam z powodu zmiany na BioTabs'y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted June 30, 2014 Share Posted June 30, 2014 Witaj Super się zapowiada, ziemia i nawozy rewelacja, jak mieszać itd. masz na filmiku: Woda kranówa, już teraz zalej sobie niech stoi w baniakach itp. Żadnego regulowania pH, kwas zabije organikę więc niech Ci nie przyjdzie żaden głupi pomysł regulacji pH Nic więcej nie trzeba, stosuj się do instrukcji producenta a będziesz zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukhempas Posted July 11, 2014 Author Share Posted July 11, 2014 Kurde - jakos mi nie wyszlo kielkowanie tym razem - ale problem mam tylko z Pure AK od FS. Najpierw 1. pestka moczyla sie tak jak inne i w tym samym momencie poszla do krazka ale nic z niej nie wyroslo po tygodniu a z innych trzech bez problemow. Widzac klopoty wrzucilem do wody pestke nr 2. Po 2 dniach wygrzebalem 1. pestke, zastosowalem precrushing i wrzucilem do wody. Po kilku godzinach ogladajac pestke nr 1. i 2. zauwazylem, ze 1. jest tak jakby obrosnieta meszkiem - przyjalem, ze zaczelo sie gnicie czy cos tam i ze juz sie do niczego nie nadaje - poszla do kosza. Pestka nr 2. po dwoch dniach w krazku tez zostala wygrzebana i zostal zastosowany precrushing po czym ponownie poszla do krazka. W miedzy czasie namoczylem pestke nr 3. tylko na tej zastosowalem precrushing od razu po wyjeciu z wody. Z pestki nr. 2 nic nie wyroslo za to nr 3. w koncu zaskoczyl ale na tym etapie mialem 2 sadzonke WWxBB wiec postanowilem zrezygnowac z Pure AK i nr. 3 rowniez polecial do kosza. Tak historia - a nauczylem sie z niej aby dokladnie ogladac pestki, ktore wrzucam do ziemi bo nawet jak pestka namoknie i lezy juz na dnie szklanki z woda - to moze byc jeszcze za malo na nastepny etap. Jak teraz sobie przypominam to w kazdej z pestek oprocz Pure AK przed wrzuceniem do krazkow mozna bylo dostrzec juz kielek - to jest dobry znak. Ale jesli go nie widac to to trzeba jej pomoc peknac i tak tez bede robil od dzisiaj. Nie wiem czy takie opisy przezyc growera kogos interesuja - jak tak to fajnie : ) p.s. Nie wiem czy nie zamkne przedwczesnie tego growloga bo nagle zostalem bez sprzetu do robienia fotek a w takiej sytuacji growlog nie ma sensu ale jeszcze walcze aby to zmienic. Panowie i Panie Admini prosze o cierpliwosc. Mam jeszcze pytanko techniczne odnosnie wody z kranu i jej odstawiania na odpowiednio dlugi czas (1-4 tygodni w moim przypadku). Czy baniaczki z woda moga byc zakrecone przez caly ten okres ? Czy woda musi np stac w zaciemnionym miejscu itd... Trzeba sie trzymac jakichs konkretnych regul ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted July 12, 2014 Share Posted July 12, 2014 Niecierpliwy jesteś z pestkami, powinieneś kiełkować je na wacikach, wtedy mógłbyś codziennie kontrolować czy kiełek wyszedł. Zasady trzymania wody: - 2 tygodnie wystarczą by wyzbyć się chloru - zbiornik musi mieć dziurkę u góry w pokrywie o minimum średnicy 2cm (baniaki z wodą niech będą otwarte) - na zbiornik mogą padać promienie słoneczne ale sam zbiornik nie powinien wtedy przepuszczać promieni (przykryj baniaki jakąś płachtą ) - zbiornik musi być czysty A zdjęcia z początku nie są tak ważne, za 100zł kupisz na allegro jakąś nową marną cyfrówkę kompaktową ale fotkę pstryknie Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukhempas Posted July 20, 2014 Author Share Posted July 20, 2014 Na razie bez fotek. Ogólnie dziewczęta idą ładnie. Za kilka dni stuknie im 2 tyg. wega i zmieniam fotoperiod. Obecnie wykształcają się 3-5 piętra. W między czasie zaplanowałem upgrade słonka z 250W do 400W + zasilanie elektroniczne. Co do zasilacza to wiem, że tylko LUMATEK : ), opcja 400W+SL za 599zł Problem mam z żarówką. Tutaj już jest większy wybór i większa różnica cen. Podpowiedzcie coś proszę - najlepiej z oferty z growshopów Mogę kupić oddzielnie żarówkę na wzrost i kwitnienie jeśli ma to sens wg Was. Pytanie dodatkowe. Czy mając taki zasilacz - aby skręcic go do 250W - muszę wymienić żarówkę czy wtedy poprostu 400W świeci "słabiej" ? Pytanie lamerskie zapewne ale nie jestem pewien Z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vito Posted July 20, 2014 Share Posted July 20, 2014 O tak, lumatek to doskonały wybór Polecam wybór growshopu jamaica, na hasło trawka.org masz rabat. LUMATEK CYFROWY UKŁAD ZASILAJĄCY DO HPS / MH 400W SUPER LUMEN http://www.growshopjamaica.pl/product/lumatek-cyfrowy-uklad-zasilajacy-do-hps-mh-400w-super-lumen/?id=704 Ja mam żarówkę lumateka LAMPA / ŻARÓWKA HPS 400W LUMATEK DUAL http://www.growshopjamaica.pl/product/lampa-zarowka-hps-400w-lumatek-dual/?id=1382 Dla mnie jest dobra, ale Smak na nią narzekał, jest dosyć droga w porównaniu z zwykła np. LAMPA / ŻARÓWKA HPS 400W GIB FLOWER SPECTRE http://www.growshopjamaica.pl/product/lampa-zarowka-hps-400w-gib-flower-spectre/?id=182 Żarówkę 400W możesz przykręcać do 250W, nic jej się nie stanie (ja mam 600w a większość czasu leci na 400w), nie można podłączyć żarówki 250W do zasilania 400W bo pęknie lub szybko się przepali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukhempas Posted July 20, 2014 Author Share Posted July 20, 2014 Dzieki za info Vito - jak zawsze na posterunku ; ) Zrobie zakupy w growshopjamaica ale cos nie halo z tym kodem rabatowym. Probuje w koszyku wpisywac kod rabatowy trawka.org i lipa - mam komunikat, ze taki kodnie istnieje. A ten rabacik to by sie przydal bo wyszlo ponad 7 stowek o_O Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukhempas Posted July 29, 2014 Author Share Posted July 29, 2014 Generalnie wszystko gra u dziewczyn ale fotek nadal brak. Możliwe, że się z tym uporam ale nie ma gwarancji także prośba o cierpliwość - ew. jeśli uważacie, że to już trochę traci sens taki grow-log to zamknijmy go. Zawsze mogę zrobić nowy wątek jak sytuacja się unormuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest joker Posted September 3, 2014 Share Posted September 3, 2014 widze ze nic z tego niebedzie temat zamykam i przenosze w odpowiednie miejsce szkoda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.