Guest joker Posted May 10, 2014 Share Posted May 10, 2014 Ponieważ wiele osób nie wie w jaki sposób dziedziczone są geny odpowiedzialne za autozakwitanie postanowiłem odnaleźć w zakamarkach sieci fajne grafiki które obiły mi się o oczy.Gen odpowiedzialny za AF jest genem recesywnym, czyli nie ujawnia się w kolejnym pokoleniu tylko w kolejnym-kolejnymNie chcę rozpisywać się tutaj o prawu mendla i genetyce jako takiej tylko konkretnie o co chodzi i z czym to się jeGrafika pokazuje proces selekcji i powstania dobrej stabilnej odmiany samozakwitającej, tak zwanego automata.Biała doniczka - odmiana zwykła której zakwitanie uzależnione jest od fotoperioduCzarna doniczka - automat, odmiana posiadająca gen autozakwitania, w skrócie gen auto. 1. Połączenie obu odmian auto + nie-auto daje nam potomstwo, pkt2 w którym żaden z osobników nie posiada genu auto.2. Z pokolenia spod pkt.2 wybierane są najlepsze osobniki i wspólnie krzyżowane, kolejne pokolenie z pkt. 3 będzie w 25% posiadać gen auto.3. Łącząc automaty uzyskane w pkt.3 otrzymujemy potomstwo 100% auto z pkt. 4.4. Chcąc zwiększyć moc i przekazać jak najwięcej cech z puli rośliny zwykłej wybiera się najlepszego automata i ponownie przeprowadza proces [pkt. 5]Stąd też odmiany automatyczne przeszły długą i mozolną drogę od słabego lowrydera do mocnych aktualnych odmian auto. Chcąc przyspieszyć proces można olać pkt 4. i otrzymanego automata z pkt. 3 krzyżować z odmianą zwykłą. Słabsza selekcja szybsze efekty.Jak widzicie taki proces uzyskania dobrej odmiany auto wymaga minimum jednego takiego cyklu składającego się z 4 upraw. Prawdziwie zajebiste automaty myślę że przeszły kilka takich cyklów dlatego zanim dostaliśmy mocne auto zajęło to breederom trochę czasu. pozdro g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts