Skocz do zawartości
nasiona thc-thc

darmowe nasiona marihuany

Recommended Posts

Opublikowano

Śniadanie 

 

​Omlet na maśle konopnym z suszem 

 

Omlet jest bardzo pożywnym daniem śniadaniowym.

Jest smaczny i syci na kilka godzin.

 

gallery_27223_640_50029.jpg

 

Przepis na 1 omlet 

  • Dwa jajka
  • szczypior
  • cebula dymka
  • papryka czerwona
  • dwie łyżki mleka 
  • masło konopne
  • susz ok 0.20 g
  • pieprz, sól

Jajka myje pod bieżąca wodą, następnie wbijam do miseczki.

Dodaje mleko i przyprawy sól pieprz, grass i rozbijam widelcem.

 

Warzywa kroje w kosteczkę i podsmażam je na patelni z 1 łyżką rozpuszczonego masła konopnego.

Gdy zmiękną dodaje do jajek, mieszam a następnie wylewam na patelnie.

Na średnim ogniu  smażę ok 3 minut w tym na 30 sekund przykrywam pokrywką, przekładam w pół smażę jeszcze ok 1 minuty i porcjuje na talerz.

 

Zjadłam 3/4 - jest bardzo syte, nie czuć smaku i zapachu ziółka.

 

Taka mała ciekawostka z świata kulinarni i psychologi jedzenia.

 

 

Im większy talerz, tym większy apetyt.

 

W restauracjach talerze są dużych rozmiarów zazwyczaj koloru białego.

Duży talerz daje złudzenie optyczne, które mówi nam "jest tu za mało jedzenia"

Im większy talerz tym większe poczucie głodu - więc jesteśmy w stanie zjeść więcej i więcej zapłacić.

Im mniejszy talerz tym mniej zjemy, potrawa wydaje sie nam dużo większa, a mózg odczytuje sytość oczami.

 

Czyli jeżeli jesteśmy na diecie, unikajmy wystawnej dużej białej zastawy.

 

W następnym poście nowy przepis na podwieczorek oraz ciekawostki z świata kulinarnego. 

  • Upvote 1
Opublikowano

Obiad 

 

Pstrąg łososiowy z pieczonymi ziemniaczkami i sosem zioło-czosnkowym Fit

 

Smaczny zdrowy obiad.

Idealny również na kolację.

 

gallery_27223_640_2031733.jpg

 

Składniki:

 

  • pstrąg łososiowy
  • ziemniaczki sałatkowe lub młode 
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 g suszu
  • łyżka masła konopnego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu 
  • przyprawy, sól, tymianek, rozmaryn, pieprz ziołowy, koper, papryka, 
  • do sosu:oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól - szczyptę

Ziemniaczki solidnie myje, kroje na ćwiartki, wrzucam do miski, dodaje 2 łyżki oliwy i wszystkie przyprawy - w tym szczyptę suszu.

Mieszam dokładnie tak aby wszystkie ziemniaki były zamarynowane przyprawami.

 

Pstrąga myje i nacieram sokiem z cytryny, następnie kładę na foli aluminiowej i na górę wrzucam przyprawy, pół grama zimelonego ziela, rozpuszczoną łyżkę masła konopnego.

Zawijam w sreberko i wrzucam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

 

W tym samym czasie co pstrąga wrzucam na blaszkę ziemniaki i do piekarnika, ustawiam na funkcje termoobiegu z grillem.

 

Sos do ziemniaków i pstrąga.

Sos ten uwielbiam, choć jest tam majonez którego unikam od czasu do czasu nie zaszkodzi.

Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięte przez praskie ząbki czosnku, przyprawy oraz resztkę suszu.

 

Po wyjęciu z piekarnika rybę serwuje na talerz i polewam sosem.

 

 

gallery_27223_640_902643.jpg

 

:hemp_cook: Pozdrawiam  :hemp_cook:

 

 

  • Upvote 1
Opublikowano

Jajo sadzone w papryce i tatar z łososia 

 

gallery_27223_640_77933.jpg

 

Śniadanie pożywne i zdrowe.

Tatar z łososia pycha.

 

Składniki:

  • Jajo
  • łosoś wędzony
  • ogórek korniszon
  • cebulka dymka z szczypiorem
  • masło konopne łyżka
  • sól, pieprz
  • papryka

Z papryki robię foremkę do wylania jajka.

Następnie paprykę układam na rozgrzaną patelnie teflonową, w środek wrzucam 1 łyżeczkę masła konopnego.

Jajko myje pod bieżąca wodą i wbijam w paprykę.

Smażę kilka minut aż żółtko zacznie się ścinać  

 

Tatar z łososia

Łososia siekam w drobna kostkę wrzucam do miseczki. Następnie rozdrabniam ogórka i cebulkę dodaję do lososia, i na samym końcu drobno szczypior i również dodaje do miseczki.

Mieszam i gotowe :)

 

 

 

 

 

Opublikowano

:hemp_cook: Witam :hemp_cook:

 

Dziś 

Tortilla Pszenno-pełnoziarnista z masłem konopnym

Farsz pierś z indyka w marynacie sojowo-ostrej

Z warzywami i sosem ziołowo-czosnkowym

Sycąca idealna na pac'mana.

 

gallery_27223_640_296227.jpg

Składniki:

 

Tortilla 4x

  • 90 g maki kukurydzianej
  • 90 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml wody
  • 30 g miękkiego masła konopnego

Wszystkie składniki wrzucam do miseczki i wyrabiam ok 10 minut (5 minut końcówką ugniatająca).

Rozwałkowuję na cienkie placki o średnicy patelni na której je smażę ok 2,5 minuty z każdej strony.

Tortille kładę na talerz i przykrywam drugim, dzięki temu nie zeschną się a będą elastyczne do zawinięcia.

 

Marynata do indyka:

 

  • sos pikantny u mnie sambal brandal
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu heinz

 

Indyka kroje w cienkie paseczki lub grubsza kostkę, marynuje wrzucam do lodówki na ok 1 godzine

Na patelni grillowej układam kurczaka i smażę kilka minut do zrumienia.

 

gallery_27223_640_163924.jpg

 

Warzywa

sałata lodowa 

pomidor

 

Sos ziołowo-czosnkowy

 

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie 

 

Jogurt i majonez mieszam na gładką masę, przeciskam czosnek przez praskę dodaje do sosu i doprawiam ziołami.

 

Tortille układam na blacie, pierw kładę warzywa sos oraz mięso zawijam i gotowe.

 

Polecam grillować w tosterze 

Nawet nie wiem kiedy zniknęła z talerza, no i juz zaczęła działać  :indiana:

 

gallery_27223_640_706924.jpg

 

 

:hemp_cook: Pycha :hemp_cook:

  • Upvote 2
Opublikowano

Witam

Dobry wieczór :)

 

Kolacja lub obiad

Lub na pacmana :)

 

Pieczone skrzydełka kurczaka w marynacie słodko-pikantnej 

z brązowym ryżem i warzywami podsmażanymi na maśle konopnym.

Danie zniknęło w kilka minut :)

 

gallery_27223_640_167954.jpg

 

Składniki:

Marynata mięsa

  • skrzydełka kurczaka 8 szt
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sambal brandal lub tabasco
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,15 g suszu 

Pierw robię marynatę, wszystkie składniki mieszam w misce na gładką masę.
Mięso myje, osuszam ręcznikiem i wrzucam do miseczki z marynata.
Dokładnie obtaczam każdy kawałek i odkładam do lodówki na 2 godziny.
 
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni z funkcja termoobieg, na ruszt układam kurczaka i posypuje suszem konopnym.
Piekę ok 30-35 minut, po upływie połowy czasu przekręcam skrzydełka.
 
gallery_27223_640_170517.jpg
 
Ryż i warzywa.

  • ryż brązowy 
  • marchew
  • papryka
  • czerwona cebula
  • 30 g masła konopnego
  • sól

Brązowy ryż gotuje według zaleceń producenta. 
Marchew, cebulę i paprykę myję i kroje na rożnej wielkości paseczki. 
W rondlu rozpuszczam łyżkę masła konopnego.
wrzucam, cebulkę, marchew i paprykę, smażę kilka minut aż zmiękną, dodaje ugotowany ryż i dokładnie mieszam.
 

Porcjuje danie na talerz i układam mięsko i gotowe.

 

 

 

 
 

:hemp_cook: Pycha!  :hemp_cook:


Witam

 

:hemp_cook: Dziś zupka z makaronem  :hemp_cook:

 

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym-konopnym

 

gallery_27223_640_16995.jpg

 

Smaczna i wszystkim znana pomidorowa.

Odchudzona dzięki makaronowi pełnoziarnistemu idealna na pac'mana lub na obiad.

 

Składniki:

 

  • maka pełnoziarnista szklanka
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • woda 80-90 ml
  • jajo
  • sól pół łyżeczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g masła konopnego

Do miseczki wrzucam mąki i sól, mieszam. Następnie dodaje jajo,oliwę i masło - mieszam.
A następnie po woli wlewam wodę do miski zagniatając ciasto.
Wyrabiam ok 10 minut aż będzie gładkie.
 
Przykrywam ściereczka na 20 minut do "odpoczęcia".Następnie dziele na trzy placki, i każdy rozwałkowuje na cienki placek. 
Kroje w podłużne paski.
W garnku zagotowuje 1 litr wody, wrzątek solę wlewam kilka kropel oliwy, wrzucam makaron i gotuje ok 5-7 minut aż wypłyną na wierzch i minie jeszcze ok 3-4 minut.
Wrzucam na durszlak i przelewam zimna wodą.
 
Porcjuje i zalewam pomidorówką.
 
Pomidorówka:

  • 3 szklanki bulionu z rosołu
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego(najlepszy jest przecier nie koncentrat)
  • jogurt naturalny - zamiast śmietany
  • suszone pomidory 4szt
  • sól, pieprz ziołowy

Gotuje rosół według tego przepisu rosół&kluski dodaje dwie szklanki przecieru z włoskich pomidorów.Suszone pomidory kroje bardzo drobno i podsmażam z czosnkiem i wrzucam do zupy, gotuje do zawrzenia.
Zawsze pierw studzę zupę a potem odgrzewam-lepiej smakuje.
 
Porcjuje makaron w miseczkę zalewam zupą i zagęszczam łyżką jogurtu naturalnego.
Była pycha, uwielbiam pomidorówki. 
 
gallery_27223_640_180859.jpg

 

 

:hemp_cook: Pychota  :hemp_cook:

Gość anonimgrower
Opublikowano
Danie zniknęło w kilka minut  :)

 

 

 

I wcale się nie dziwie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Reply to this topic...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+