poin123 Posted September 20, 2011 Share Posted September 20, 2011 Witam. Zastanawiam się nad kupnem lampy LED 14W=150W HPS, czy używał już ktoś takiej lampy ? czy opłaca się kupować takie oświetlenie a efekt będzie taki sam jak na lampie HPS? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lampa Posted September 20, 2011 Share Posted September 20, 2011 zalezy od lampy. Jak chcesz kupowac badziew z allegro, to odpuść. Dobra lampa led kosztuje niestety tyle co kilka porządnych hps'ów Link to comment Share on other sites More sharing options...
poin123 Posted September 25, 2011 Author Share Posted September 25, 2011 no właśnie mam zamiar coś takiego kupić z allegro co o tym myślicie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest taktrzymaj Posted September 29, 2011 Share Posted September 29, 2011 Moje zdanie jest tylko takie, że ktoś powinien zgłosić sprawę do UOKiK.Sprzedawca ewidentnie wprowadza klientów w błąd, a ta lampa "led" wprawdzie jest odpowiednikiem HPS, ale wyłącznie jeżeli chodzi o cenę Specyfikacja techniczna:Kolor BiałyMoc 0,06 WKąt promieniowania 120 °Typ CL-822-U1LIF 20 mAStrumień świetlny (Φ) 4.5 lmUF 3.2 VObudowa 0603Temperatura barwna 2900 KZgodne z RoHS tak To dane jednej diody z których zbudowany jest ten panel. Jak łatwo policzyć cały panel oddaje 1012lm czyli tyle, ile świetlówka 15 watowa. Żeby wyjąć trzeba włożyć tylko ilu ludzi się nacięło na złote jajka 14w=HPS 150 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WhiteMoscow Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 1012 Lm ? Jakim prawem oni tak ludzi moga robic w H**** ?Btw. No ale chyba w growshopach mają chyba Dobre Ledy co nie ? Bo tez kiedys zastanawialem sie nad tym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest vove Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 1012 lumen, nie wiem skąd wziąłeś tę specyfikację. Trzeba najpierw wiedzieć co to są lumeny i jak działają diody. Kiedyś podawano moc diod w kandelach, ale doszły do takich wartości, że straciło to sens dlatego teraz podaje się w wattach porównując do hpsów. Lumen to wartość określająca zdolność oświetlenia pomieszczenia przez źródło światła. Jeśli mamy do czynienia z ledami soczewkowymi to nie mają one określonego kąta emisji i świecą w skupionej wiązce. Dlatego jeśli dioda w takiej wiązce ma na przykład 10000 mcd to po zamianie tego na lumeny, czyli rozparcelowaniu kandeli na kąt oświetlenia wychodzi nam mały wynik i traci to sens, bo podajemy zdolność diody do oświetlenia całej powierzchni, podczas gdy w rzeczywistości dioda świeci tylko na wprost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest vove Posted September 30, 2011 Share Posted September 30, 2011 bo to że lumen to wartość określająca zdolność oświetlenia pomieszczenia przez źródło światła... hmm bardzo mnie rozbawiło. Chciałbym posłuchać jak to tłumaczysz własnymi słowami napisałeś to samo co ja, tylko że ja przekleiłem to z głowy a nie z wikipedii i uprościłem definicję. Jeśli żarówka świeci ze światłością x i to światło pada pod kątem y na powierzchnię p to lumenami określa się wartość oświetlenia tej powierzchni przez tę żarówkę. Nie wiem czego tutaj nie zrozumiałeś. Pozdro600 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.