dajkilo Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Opublikowano 17 Lutego 2011 dobra znalazłem ten test w zoologicznym zrobie go na biegu i napisze co i jak ph wody w kranie to jakies 7,2-7,4 tak mi ten tester pokazał , czyli trzeba je zbijać sokiem z cytryny przy kazdym podlewaniu? i mam jeszcze jedno pytanie czy nie prościej by mi było kupić 5litrową wode w sklepie i tym podlewać ??
lampa Opublikowano 17 Lutego 2011 Opublikowano 17 Lutego 2011 to już masz winowajce problemów roślinki. to zdecydowanie za wysokie ph om, musisz zbijać przy każdym podlewaniu. Proponuje zaopatrzyć się w pipete lub małą strzykawkę i raz zrobić test. To jest do baniaka 5l nalać wody z kranu i stopniowo obniżać ph kwaskiem, zapisująć dokładnie ile ml kwasku dajesz (lepiej użyć kwasku w proszku lub nawet octu, bo cytryny na rynku są różne) i będziesz miał konkretną dawkę na 5l wody. może i prościej kupić mineralną w sklepie, ale musiałbyś trafić na taką z właściwym ph. mineralki z zasady mają wysokie ph właśnie ze względu na mineraly. im więcej co2 w wodzie, tym odczyn kwaśniejszy. Ale nie polecam podlewania gazowaną.
dajkilo Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Opublikowano 17 Lutego 2011 Dzięki bardzo za pomoc chłopaku! napisze jeszcze za jakis czas czy stan sie polepszył
Recommended Posts