cracq Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Wpadła mi ostatnio w łapki szafka, może niezbyt duża, ale mam nadzieję, że starczy, którą chciałbym zaadaptować na małe boxiwo. Trochę wymiarów: Wysokość - 47 cm, Szerokość - 28 cm, Głębokość - 42 cm. Do środka prawdopodobnie poleci biała farba olejna, oświetlenie, którego potrzebuję to teoretycznie (na powierzchnię 0.1232 m2) to 6160, i tu pierwsze pytanie - będzie syto, jeśli dam 6 świetlówek energooszczędnych bodajże Philips ma 23W i 1500 lum ze sztuki i to wszystko na odbłyśniku z blachy do ciasta? Czy styknie 5 ? Wszystkie mają mieć tą samą barwę (Warm white) ? A może proponujecie jakieś inne techniki oświetlenia (HPS troszkę za drogi i za duży jak na taką wysokość boxa) ? Następna sprawa - pod blachą założę szybę dociętą na wymiar no i teraz dochodzimy do najważniejszej zawartości, czyli sam pomidor. Planowałem 2 roślinki automaty feminizowane - wybór padnie pewnie na ak-47 i lr#2 - myślicie, że to dobra konfiguracja ? Jak wygląda z intensywnością zapaszku ? Zmieszczą się w ogóle w takim boxie ? Wiem, że często pada tu to pytanie, ale jaki seedbank polecacie ? Da się w ogóle gdzieś kupować nasiona na sztuki ? Co do cyrkulacji powietrza - nie wiem, czy tak może być, ale planowałem część oświetleniową zupełnie odciąć od części z roślinką za pomocą szyby, i teraz czy jeśli dam jeden wentylatorek 80 mm na tą górną część jako wyciągający, a w dolnej części będzie jeszcze jeden 80 mm jako wtłaczający to będzie si ? Dla takich automatów starczy biohumus, czy jeszcze jakiś nawóz będę potrzebował ? Doniczki planuję wykonać sam, dwie, kwadratowe 22/22 cm i głębokości z 10 cm, co daje jakieś 4,8 litra jeśli dobrze liczę - starczą, czy zrobić coś większego ? To tak kilka pytań na początek. Temat ma za zadanie ewoluować, z czasem pojawią się zdjęcia - jak już będzie coś konkretnego, na razie piszcie jak macie jakieś ciekawe rozkminy co do tego przypadku oraz mile widziane odpowiedzi na pytania, które padły powyżej. No i pewnie na bieżąco będą się pojawiały nowe pytania, więc zapraszam do odpowiadania i z góry dziękuję Pozdrawiam Cracq23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganjarz Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Wentylacja: 2 wiatraczki powinny wystarczyć, jak będziesz miał problemy z temperaturą to włożysz jeszcze jeden mieszający nawet mały.Oświetlenie: Spokojnie wystarczy ci takie oświetlenie.Nawóz: Na wega lej biohumusa, a na flo polecam Plankton K.Doniczki: Automaty nie potrzebują dużych doniczek, sporo osób sadzi af. w donicach 5-6L.Seedbank&Nasionka: polecam ci White Russiana jeszcze Przy takich donicach i umiejętnym lst spokojnie się zmieszczą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cracq Posted May 30, 2010 Author Share Posted May 30, 2010 robie podobnego boxa (troche mniejsza powierzchnia ale wyzszy) - planuje cfl 85W na weg a na flo 100W hps,w porównaniu o tych Twoich 5-6 świetlówek to: wady: tracisz ze 4cm wysokosci (przy cfl 85W) troche wiecej zapłącisz ale niewiele (jakbys kupił hps to masz juz oprawke i odbłkysnik) musisz zamawiac na necie przy hps bedziesz musisl troche pomeczyc sie z chlodzeniem mozliwe zalety mnije dłubania i podłączania lepsza wydajnosc lm/W i wimo lepsze dla roślin przy cfl 85W zncznie nizszy pobor pradu czyli rachunki przy hps beda grubsze topy pomysl o takim chlodzeniu - moim zdanie idealne o niskich micro 0 chodzi o to ze wentyle wdmuchujace na wysokosci topów sa jednczesnie mieszajacymi - bierny wylot jest przez pułapke świetlna kolo odbłysnika (nad szyba). Joł ziomuś, właśnie ta to zamierzałem wykonać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.