Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

ziemia na spocie

knujjjf

Recommended Posts

Siemanko, mam problem z ziemią otóż po wykopaniu na głębokość 1 szpadla ziemi (dużo psiej trawki) następnego dnia delikatnie mówiąc znalazłem staw na spocie... i mam pytanie czy to normalne (ostatnio stosunkowo dużo padało) czy niestety spot nadaje sie do "wyrzucenia", zamierzamy jeszcze troche go pogłębić (dużo korzeni z tej trawy zostało, i czy się opłaca pogłębiać) aha czy kupna ziemia do tej miejscowy to dobre rozwiązanie czy raczej nie pomoże w wyeliminowaniu stawu. Na zdjęciu można zauważyc że woda w "czystej postaci" zbiera się na dole na górze jest zwykłe błoto wiec rozważamy zasypac staw i powiększyc od górnej strony i nasypac kupnej... co o tym sądzicie? niestety nie mam doswiadczenia w rolnictwie :)

Po pierwsze, proponuję znacznie pogłębić (50 cm co najmniej). Po drugie taki jasny typ gleby, który tam widzę zawiera masę gliny, co nie jest korzystne dla rozwoju korzenia (glina jest gęsta i dusi korzeń), więc ziemia z ogrodniczego obowiązkowo 9albo chociaż z innego miejsca, byle czarnoziem). Co do samego faktu retencji wody, to może przejdzie po deszczach, a może i nie. Sam fakt, że skład tej gleby znacznie odbiega od innych (żyznych) odpowiedników daje do myślenia w tej sprawie. Nawet jeśli to bajorko nie pochodzi z wód gruntowych, to na poważnie rozważałbym opcję posadzenia w np. workach. Powód jest prosty - jeśli roślina przerośnie obszar zaorany (w głąB), to zdarzyć się może takie nieszczęście, że 'zmuli' głębszą kontynuację korzenia.

Edit: Jeszcze jest taka opcja, że może się okazać, iż ten jasny materiał, to tylko np. 10cm warstwa, a dalej jest normalny czarnoziem. W takim przypadku na 99% woda ta pochodzi z opadów atmosferycznych, gdyż ta 'glina' zwyczajnie odgrodziła nieprzepuszczalnie wodę od głębszych sfer.

No Niestety ostatnio nie ma szans zrobić z tym nic, pada deszcz od kilku dni non stop, na spocie było 20cm wody po odpompowaniu znów wieczorem zaczęło lać i jestem przykuty bo w takiej glinie (i pogodzie) pogłębiać się nie da, może mieć znaczenie yo, że w niedalekiej odległości jest staw (około 20-30 metrów od spota) ale nie wiem czy to pozostałość po śniegu czy ten staw zawsze był... Mam nadzieje że wszystko się ułoży, co sądzicie o ziemi z pola (rośnie tam jakies zboże najprawdopodobniej po tym co widziałem jak wypuszcza z ziemii) mam na myśli żeby zrobić "głębokie podłoże" z polnej ziemi, a na górę kupną ziemie... co myślicie o tym pomyśle?

byndzek: jaką głebokość worków ewentualnie byś zalecił na ak47 autoflo femi? czy taki zwykły worek na śmieci wystarczył by?

Spokojnie, automaty nie potrzebują dużo przestrzeni, jednak lepiej sadzić w workach po ziemi, bo ch*j wie jakiego syfu używano do produkcji tych na śmieci ;). Druga sprawa wygląda tak, że worek po ziemi ogrodniczej jest grubszy i istnieje z nim mniejsze prawdopodobieństwo, że się np. przerwie podczas rozrostu albo otarć.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+