Skocz do zawartości
nasiona marihuany w sklepie thc-thc

darmowe nasiona marihuany rozdawane na forum

Mity i fakty o zmianie czasowej u odmian fotoperiodycznych na ostatnie dni 11/13 😉

Recommended Posts

Opublikowano

„11/13 na finiszu – jak zrobić żywiczny kop na końcu kwitnienia”

Yo, growerzy!

Dzisiaj temat, który w internecie budzi więcej spiny niż brak powietrza w namiocie: ostatnie tygodnie kwitnienia i magia 11/13.

Tak, ten artykuł powstał we współpracy ze mną i ChatGPT – ja naprowadzałem, korygowałem, on klepał tekst, razem zrobiliśmy to, kurwa, idealnie, żeby każdy wiedział, co i jak.

1. O co chodzi z tym 11/13?

Na finiszu kwitnienia roślina skupia się na żywicy, trichomach i THC – czyli tym, co nas naprawdę kręci.

Niektórzy growerzy robią tzw. late-night dark period:

zamiast klasycznego 12/12

11 h światła / 13 h ciemności na ostatnie 7–14 dni

Dlaczego? Bo roślina myśli: „kurwa, koniec cyklu idzie, trzeba zrobić więcej żywicy, żeby wyglądać zajebiście”, i zaczyna metabolizm wtórny na full.

2. Mity kontra fakty (grower edition)

Mit Fakt

Dłuższa ciemnia = zniszczony plon Roślina już dojrzewa, więc dodatkowa ciemnia nie cofa kwitnienia, a wręcz może dodać turbo do żywicy.

12/12 do samego końca = prawo boskie Minimalne przesunięcie fotoperiody (11/13) działa i jest praktykowane przez doświadczonych growerów.

Więcej ciemności = mniej energii = mniej THC Produkcja THC to metabolizm wtórny – ciemność nie zaszkodzi, a może stymulować trichomy i żywicę.

Zmiana fotoperiody = stres Stopniowa zmiana jest spoko, roślina nie cofa kwitnienia, tylko idzie full w żywicę.

3. Jak zrobić to w praktyce

1. Kiedy: ostatnie 7–14 dni kwitnienia

2. Światło: 11 h / 13 h

3. Obserwacja: trichomy jak soczewki – to najlepszy wskaźnik, kiedy zbierać

4. Uwaga: minimalna zmiana działa najlepiej, nagłe cięcia = stress test kurwa max

4. Dlaczego działa

Dłuższa ciemnia zwiększa aktywność enzymów produkujących THC i terpeny.

Roślina „czuje koniec” i produkuje więcej żywicy.

Minimalna redukcja światła nie cofa kwitnienia, ale daje metabolizmowi wtórnemu turbo kopa.

5. Podsumowanie (z pedalonem SB)

11/13 na finiszu = bezpieczne, sprawdzone i daje żywiczną moc kurwa, jak SB na scenie.

Mity o zniszczeniu plonu lub obniżeniu THC to internetowe bajki – rośliny to znoszą elegancko.

Obserwuj trichomy i stan roślin – feedback od nich = 100% real info.

Ten artykuł powstał dzięki współpracy Łukasz + ChatGPT – ja naprowadzałem, on klepał, razem dopracowaliśmy w punkt. Pozdro i elo 420👊

• Upvote 1