Skocz do zawartości
nasiona konopi

grower

Recommended Posts

Opublikowano

Witam. Do budowy filtra potrzebne są 2 wiatraki najlepiej 120 mm (najniższy poziom hałasu i największa powierzchnia filtracji). Wiatraki powinny być nowe i z serii cichych chyba, że nie przejmujemy się hałasem.

Wiatrak nie powinien być połączony z obudową niczym sztywnym bo wtedy przenosi drgania i zaczyna być głośny.

Dodatkowo potrzebujemy:

-matę węglową (25 zł za duuuuży arkusz w np. OBI)

-silikon (miękki po zaschnięciu)

-regulator napięcia/prędkości wiatraków (20-30 zł w sklepach komputerowych)

-zasilacz sieciowy najlepiej 13.5 V z natężeniem ponad 0,5 A (opcjonalnie 12 V, przy niższych napięciach wiatraki będą się kręcić wolniej).

Wiatraki mają być ustawione tak aby wydmuchiwały powietrze na zewnątrz.

Matę węglową należy złożyć 2-3-4 krotnie.

Kawałki maty węglowej należy wymieniać kiedy uznamy, że się zużyły/zapchały.

gallery_42770_1169_15982.png

gallery_42770_1169_136100.png

gallery_42770_1169_8974.jpg

gallery_42770_1169_76903.jpg

gallery_42770_1169_2439.jpg

Do przyczepienia wiatraków można użyć także Power Tape'a jednak należy pamiętać o zapewnieniu dostatecznej szczelności i o tym, żeby zachować dystans pomiędzy wiatrakiem a obudową.

Jeżeli nadal będziemy czuć zapach a przy 4 krotnym złożeniu maty wiatraki będą się "dusiły" to należy za wiatrakiem wyciągającym doczepić dodatkowy filtr z maty o większej powierzchni np:

gallery_42770_1169_3334.jpg

Opublikowano

Dzięki, też pozdrawiam

Z doświaczenia dodam, że lepiej stosować jedną warstwę filtra zamiast 2-3 jedna przy drugiej.

Lepiej dać matę za pierwszym wiatrakiem a później za drugim i do tego jeszcze jakiś patent z matą o większej powierzchni przyklejonej szczelnie do obudowy.

Mojej roślinki z początkowym flo przy 3 matach nie czuć wcale (a było zdrowo czuć).

Opublikowano

Tak, o takiej macie właśnie piszę.

Mata z obi ma 47x57 cm i są takie dwie w opakowaniu za 25 zł.

Osobiście nie kupiłbym rzeczy potrzebnych do uprawy u konfidenta jakim jest allegro.

Opublikowano

Dzięki za info, zdecydowanie bardziej opłaca się podjechać do obi, co do allegro to bez przesady

może nie w tym konkretnym przypadku ale większość rzeczy da się zamówić "anonimowo" tzn bez rejestracji i z dostawą na paczkomat gdzie można podać totalnie "lewe" dane.

Poza tym nigdy nie słyszałem żeby kogoś jebnęli za matę węglową, więc trzymajmy się maksymy "przezorny zawsze ubezpieczony" ale w granicach rozsądku :)

Opublikowano

Podczas uprawy, w gorącym sezonie staram się nie palić. Raz, że nie mam co, dwa, że doszukuje się błędów jakie mogłem popełnić i mnie namierzą. Po upaleniu mam skłonność do wyolbrzymiania.

Totalne rozluźnienie podczas uprawy nie jest wskazane.

W stronę paranoi też źle :P

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności link do Polityki Prywatności RODO - Strona tylko dla osób pełnoletnich, 18+