Gość Opublikowano 30 Października 2015 Opublikowano 30 Października 2015 Dzien dobry! Dawno mnie tu nie było a jeszcze dawniej nic nie pisałem. Przechodzę do sprawy. Buduje boxa o wymiarach 0,65 x 0,8 x 1,4m, z HPSem 250W, dwoma wlotami pasywnymi 100-125mm. Chce zastosowac wentylator(y) Ecofan do ktorych mam dostep w obydwu wymiarach(100mm oraz 125mm) 100mm - 93m3/h 125mm - 140m3/h a dodatkowo podłączyć regulator obrotów z obciążeniem żarówki 15w, żeby wyeliminować 'bzyczenie". Próbując obliczyć zapotrzebowanie mojego boxa na świeże powietrze zacząłem sie gubić. Probowałem wiedze zaczerpnąć z tekstów: /admin - link wygasł/ i powiem szczerze, że cos to liczenie mi nie wychodzi bo mam zupelnie dwa inne wyniki. Prosze o pomoc w sprawie 1. Czy wybrac jeden wentylator 125mm wylotowy, dwa 100mm czy może bezpiecznie dwa 125mm. W każdej opcji ma byc regulacja. Prosiłbym o pomoc w obliczeniu zapotrzebowania bo wzór z lionshead nie jest dla mnie dokonca jasny. 2. Czy regulacje podłącza sie szeregowo np Sterownik-wentylator-żarówka-wentylator-Sterownik i cały ten układ do sieci? Może sterownik ktory wybrałem nie bedzie sie nadawał? Jesli tak, to prosze niech ktos mnie wyprowadzi z bledu. Pozdrawiam i nie mowcie, że nie szukałem hehe
Miś Opublikowano 30 Października 2015 Opublikowano 30 Października 2015 Miałem ten regulator z unitepa, nie polecam
Drwal Opublikowano 30 Października 2015 Opublikowano 30 Października 2015 1. przyjmuje sie 30 wymain powietrza na godzine. Twoj box ma 0.728m3. 0.728x30 = 21.84. Dwie setki ci w zupelnosci wystarcza 2. Wydaje mi sie ze szeregowo. podlaczenie rownolegle nie mialoby sensu.
Gość Opublikowano 30 Października 2015 Opublikowano 30 Października 2015 W dniu 30.10.2015 o 17:09, Miś napisał(a): Miałem ten regulator z unitepa, nie polecam Powiesz cos wiecej? Z czego byłes niezadowolony? Po Twoim poście stwierdziłem, że może to być wina zbyt małej mocy do możliwości sterownika. Z resztą przy tym produkcie /admin - link wygasł/ zaznaczają "Sterownik przeznaczony jest do niedużych silników jednofazowych – nie nadaje się do regulacji komutatorowych silników prądu stałego i indukcyjnych 3-fazowych, pomp c.o." czyli dokladnie taki, jakiego szukam. W dniu 30.10.2015 o 22:29, Drwal91 napisał(a): 1. przyjmuje sie 30 wymain powietrza na godzine. Twoj box ma 0.728m3. 0.728x30 = 21.84. Dwie setki ci w zupelnosci wystarcza 2. Wydaje mi sie ze szeregowo. podlaczenie rownolegle nie mialoby sensu. Liczyłem nawet dla 40 wymian wiec chyba wybiore tak jak piszesz - dwie 100mm. I oczywiście, że szeregowo https://trawka.org/topic/32554-jak-podlaczyc-wentylatory-komputerowe/ Dawno mnie w szkole nie było na fizyce... A czy nawet dwa mniejsze wentylatory to zawsze jednak wiekszy hałas niz jeden wiekszy (nawet przy ustawieniu 'setek' na 75% mocy)? Bo może jednen 125mm by styknełą poprawiając komfort
Miś Opublikowano 31 Października 2015 Opublikowano 31 Października 2015 Wentylator cały czas masakrycznie buczał, i bardzo powoli się obracał nawet na max obrotach, ale z czasem coś tam się rozkręcał. Podłączałem do niego jeszcze żarówkę, ale szeregowo, więc wentyl i żarówka dostawały po 120v, i właściwie nic to nie dawało.
Gość Opublikowano 4 Listopada 2015 Opublikowano 4 Listopada 2015 2. Wydaje mi sie ze szeregowo. podlaczenie rownolegle nie mialoby sensu. Już wiem dlaczego chcialem podłaczyć równolegle. Podłączajać szeregowo, każdy dostanie marne 115V (zamiast wiec beda sie o połowe wolniej kreciły, nie mowiac tu o dodaniu regulatora wiec chyba jednak równolegle. Wyobrażam sobie, że sieć podłącze do regulatora obrotów, a od niego dwa wentylatory równolegle dzieki czemu bedą dostawały takie samo napiecie jakie ograniczy regulator podłączony pod 230V (220-250 bo juz nawet nie wiem ile mamy w gniazdku. NIgdy nie bawilem sie w elektryka ale jeśli mi nikt nie pomoże to i tak bedę probował to sensownie połączyć tylko wole ograniczyć koszta Jednak coś mi tu śmierdzi..., że gó**o wyjdzie z moich dywagacji i albo sie spali regulator albo wnetyle beda sie kreciły jakby chcialy a nie mogły .
Recommended Posts